ANP
NOS NieuwsAangepast

Van der Laan in Zomergasten best bekeken aflevering in jaren

Het interview met Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft zondagavond 974.000 kijkers getrokken. Van der Laan was te gast in het tv-programma Zomergasten, daar vertelde hij over zijn erfenis voor Amsterdam, de mooie momenten en zijn ziekte.

De burgemeester lijdt aan uitgezaaide longkanker. De uitzending, normaal gesproken live, was daarom van tevoren opgenomen. "Soms word ik overvallen door moeheid. Dit betekent dat ik een vangnet heb en er even uit kan gaan als het nodig is", vertelde hij aan het begin van het tv-programma aan presentatrice Janine Abbring.

Van der Laan: ik hoop dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is

De uitzending met Van der Laan is geen record voor het tv-programma Zomergasten. Youp van 't Hek in 2001 (1,3 miljoen kijkers), Mies Bouwman in 2002 (1,1 miljoen kijkers) en Paul de Leeuw in 2003 (1 miljoen kijkers) trokken meer kijkers.

Vorig jaar keken er 925.000 mensen naar premier Mark Rutte. Dat was toen de best bekeken uitzending van het seizoen. Ahmed Aboutaleb trok in 2015 de meeste kijkers: bijna 800.000 mensen keken toen naar de aflevering met de burgemeester van Rotterdam.

'Prachtig laatste half uur'

In een recensie schrijft de Volkskrant dat de aflevering met Van der Laan goed in elkaar zat, "maar dat zal niemand zich herinneren, want toen brak het prachtige laatste half uur van deze toch al fraaie Zomergasten aan".

Het ging daarin over Ajacied Abdelhak 'Appie' Nouri, de voetballer werd getroffen door hartritmestoornissen en liep daardoor blijvende hersenschade op. Over het filmpje waarin Amsterdammers beloftes doen aan Van der Laan en, zoals eerder gemeld, over zijn erfenis voor de stad.

HP/De Tijd schrijft dat Van der Laan zich in de uitzending ten dienste stelt van de interviewer en zo nu en dan overdreven beleefde opmerkingen maakt naar presentatrice Abbring. Het opinieblad concludeert: "De informele setting heeft stand gehouden en bij beiden tot stille tranen geleid tijdens een inhoudelijk en fair gesprek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl