ANP
NOS NieuwsAangepast

Amsterdammers kijken op grote schermen naar Van der Laan in Zomergasten

Geen belangrijke wedstrijd van Ajax, geen pot van Oranje en ook geen finale van het Songfestival. Toch kunnen Amsterdammers vanavond op diverse plekken in de stad gezamenlijk tv kijken. Namelijk die van Zomergasten, met 'hun' Eberhard van der Laan.

De Amsterdamse burgemeester is de tweede gast in het nieuwe seizoen van het programma dat dit jaar gepresenteerd wordt door Janine Abbring. Van der Laan is ziek, hij heeft uitgezaaide longkanker, en daarom is de uitzending niet live. In het programma kijkt hij terug op zijn leven.

Amsterdammers zijn benieuwd naar de uitzending. Onder andere in De Balie, bioscoop de Uitkijk, de Q-Factory, Het Ketelhuis en in een aantal cafés wordt de uitzending op grote schermen vertoond. Op verschillende Facebook-pagina's hebben al honderden mensen hun interesse aangegeven.

Ook het Scheepvaartmuseum zal de aflevering op groot doek vertonen. Een initiatief van Boomerang en Stichting N8BM A'DAM.

"Het begon eigenlijk allemaal bij Maartje Weijers", vertelt Mirik Milan, de nachtburgemeester van Amsterdam. Weijers, goede vriendin van de nachtburgemeester en werkzaam bij Boomerang, kwam op het idee de aflevering met veel Amsterdammers te bekijken en trok de stoute schoenen aan. "Ze zette een Facebook-evenement online en de reacties waren direct overweldigend."

Na al die reacties besloot Weijers Milan te benaderen. "Maartje en ik hebben in het verleden al veel samengewerkt. Samen zijn we naar de gemeente gestapt en die was direct enthousiast."

Van der Laan is doorgedrongen tot in de haarvaten van de stad.

Mirik Milan

Weijers en Milan hadden grootse plannen. In eerste instantie wilden ze zelfs op het Museumplein gaan staan. "Dat was in een relatief korte periode niet meer mogelijk. Het Scheepvaartmuseum benaderde ons toen met de boodschap dat ze graag hun steentje wilden bijdragen."

Binnen no time stonden alle lichten op groen en inmiddels zijn alle 700 kaarten verkocht. "Dat is best bijzonder. Het blijkt wel weer dat Van der Laan is doorgedrongen tot in de haarvaten van de stad. Van links tot rechts, van boven tot onder, iedereen is weg van hem."

De organisator denkt dat natuurlijk meespeelt dat de burgemeester ernstig ziek is. "Als Amsterdammer wil je graag je dankbaarheid tonen en dat kan eigenlijk niet. Je kan een brief of kaart sturen, maar dit is wel echt een mooi moment. Met het programma kruip je een beetje in de huid van de burgemeester. Het feit dat zoveel mensen dat willen, bevestigt wat voor geweldige man dit is."

Het Scheepvaartmuseum gaat vanavond om 19.00 uur open. "Neem allemaal je picknickmand met lekkers mee. En vergeet ook je kussentje niet. Het wordt een intieme avond. Het wordt een ode aan de burgemeester."

De uitzending van Zomergasten is vanavond vanaf 20.25 uur te zien op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl