ANP

"Dramatisch nieuws" en "intens verdrietig": veel Amsterdammers zijn geschrokken van de brief van hun burgemeester, Eberhard van der Laan. De burgervader heeft vandaag bekendgemaakt dat hij lijdt aan uitgezaaide longkanker. De vooruitzichten zijn niet goed.

"Toen hij zich afmeldde voor voorleesontbijt in Slotermeer, hoopten we op een griepje", twittert iemand. "Heel slecht nieuws." Ook de woorden "triest" en "droevig" vallen geregeld in reacties op sociale media. Sommigen spreken ook hun bewondering uit.

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt het tekenend dat zijn partijgenoot Van der Laan ondanks zijn ziekte wil doorgaan als burgemeester. "Een diep betrokken en ongekend krachtige man", noemt Spekman hem op Facebook.

Rutte en Asscher

Ook buiten de hoofdstad maakt het nieuws van Van der Laan grote indruk. Premier Rutte stond erbij stil tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Ik schrok van het nieuws over zijn gezondheid", zei hij. "Ik wens hem heel veel sterkte."

Asscher reageerde op Instagram op het nieuws instagram.com/lodewijkasscher

Vice-premier Asscher, die voor zijn tijd in Den Haag wethouder was in Amsterdam en daar nauw samenwerkte met Van der Laan, reageerde aangeslagen. "Makker toch", schreef hij op Instagram bij een oude foto van het duo.

In deze video hebben we meer reacties gebundeld:

Steunbetuigingen voor zieke Eberhard van der Laan

Van der Laan is sinds 2010 burgemeester in Amsterdam. Hij is een geliefde burgemeester en wordt gezien als daadkrachtig. Dat hij nu zo open over zijn ziekte communiceert, past volgens verslaggever Edwin van der Berg bij hoe Van der Laan het burgemeesterschap ziet. "Al sinds zijn komst wil hij dicht bij de Amsterdammers staan. Vandaar deze persoonlijke brief van hem."

De ambtstermijn van Van der Laan loopt nog tot 2022. Als het aan de Amsterdammers ligt, maakt hij die termijn gewoon vol. Aan hun steunbetuigingen zal het in ieder geval niet liggen.

STER reclame