NOS NieuwsAangepast

Kampioen Ajax gehuldigd bij Arena

Bij de Amsterdam Arena hebben zo'n 50.000 voetbalfans landskampioen Ajax gehuldigd. Er was rekening gehouden met tussen de 60.000 en 80.000 supporters. Op een paar kleine incidenten na is het feest goed verlopen.

Ook later in het centrum van Amsterdam bleef het rustig.

Het programma begon om 17.00 uur, maar in de loop van de middag waren er al duizenden supporters bij de Arena. De selectie van Ajax verscheen tegen 19.30 uur op het podium.

Fluitconcert

Burgemeester Van der Laan feliciteerde de spelers. Hij werd uitgefloten en er werd iets naar hem toegegooid. Van der Laan zei dat het traditie is dat de burgemeester bij een huldiging wordt uitgejoeld, "maar ik had al een seizoenskaart toen jullie nog in je pyjama naar Sesamstraat keken".

Het feest werd gevierd bij de Arena en niet op het Museumplein, omdat het daar vorig jaar uit de hand liep. Na de huldiging kwam het tot vechtpartijen en vernielingen. Bij het Stedelijk Museum, dat toen nog verbouwd werd, was de schade zo'n half miljoen euro.

Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen, was het feest naar een groot grasveld bij de Amsterdam Arena verplaatst. De winkels in het Arena-gebied gingen eerder dicht. Op het feestterrein was veel camerabewaking.

Ook stonden er speciale dranghekken die niet om te duwen zijn. Op die manier wilde de organisatie voorkomen dat Ajax-supporters op het podium kunnen komen.

Hoofdsponsor

Het was niet de eerste huldiging voor de selectie vandaag. Medewerkers van hoofdsponsor Aegon en hun kinderen hadden de kampioensploeg vanmiddag anderhalf uur op bezoek op het hoofdkantoor.

Na een officieel gedeelte konden de kinderen met de spelers op de foto en werden er handtekeningen uitgedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl