NOS Nieuws

Verslagen reacties op het 'Vaarwel' van de Amsterdamse burgervader

Van PvdA-partijgenoten tot politieke tegenstanders: allemaal reageren ze aangeslagen op het nieuws dat de zieke Eberhard van der Laan zijn taken heeft neergelegd. De Amsterdamse burgemeester heeft longkanker en is uitbehandeld, zo schreef hij in een brief aan alle Amsterdammers.

Voorzitter Marjolein Moorman van de Amsterdamse PvdA noemt hem bij AT5 een heel mooi mens, "iemand die Amsterdam echt een beetje liever heeft gemaakt".

De VVD in de hoofdstad is Van der Laan zeer dankbaar voor zijn inzet en verbindende rol en GroenLinks-fractievoorzitter Groot Wassink roemt zijn duidelijkheid. Groot Wassink noemt hem ook een verbinder: "Als er burgemeestersverkiezingen zouden zijn, zou hij met een communistische uitslag winnen. De hele stad is dol op hem."

Vergadering hele opgave

Van der Laan was eerder deze maand op bezoek in de Jordaan. "Mijn buren vonden hem nog vol energie praten over wat er allemaal moet gebeuren met de stad", zegt NOS-verslaggever en Amsterdammer Marc Hamer. "Maar foto's van dat bezoek, zoals die met de koning, laten zien dat hij verzwakt was."

Hamer was afgelopen donderdag bij een raadsvergadering over radicalisering. "De burgemeester was nog energiek in zijn antwoorden, maar ik zag dat een uur vergaderen toch echt een hele opgave voor hem was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl