De Indiase miljoenenstad Mumbai is sinds gistermiddag overstroomd na zeer zware regenval. Ook andere delen van India en Nepal en Bangladesh kampen al twee maanden met moessonregens, die zwaarder zijn dan normaal en langer aanhouden.
De overstromingen in het zuiden van Azië hebben dit moessonseizoen al aan honderden mensen het leven gekost. Bijna een derde van Nepal en Bangladesh staat nog altijd onder water. Het Rode Kruis waarschuwt voor de uitbraak van gevaarlijke ziekten als cholera door de hoge waterstanden. "Toiletten overstromen. Veel mensen hebben al diarree en zijn zwak", zegt Merlijn Stoffels, woordvoerder Rode Kruis.
41 miljoen mensen getroffen
"Mensen hebben op alle gebieden hulp nodig. Er is een gebrek aan voedsel, medicijnen, maar ook een dak boven het hoofd. Volgens de meest recente cijfers zijn 41 miljoen Indiërs Nepalezen en Bengalen getroffen zijn door de ramp. De afgelopen weken zijn 1200 mensen omgekomen door het water."
"In Bangladesh is de situatie het meest nijpend", zegt Stoffels. "Helikopters kunnen niet landen, dus hulpgoederen en reddingswerkers kunnen alleen per boot iets doen." Bangladesh werkt met Nederlandse hulp al een aantal jaren aan een deltaplan, maar dat is nog niet ver genoeg gevorderd en dus nog zonder resultaat.
Collega's in Bangladesh zeggen dat ze nog nooit zulke grote overstromingen hebben gezien.
Het Rode Kruis wil de hulp graag uitbreiden met meer mensen en hulpgoederen naar het getroffen gebied. "Maar we zien dat er weinig ruchtbaarheid wordt gegeven aan Zuid-Azië. De aandacht verschuift nu vooral naar Houston, waar ook een ernstige natuurramp speelt. Voor Houston komen voldoende financiële middelen beschikbaar, dat geluk heeft deze regio niet."
Slechte infrastructuur
Het Rode Kruis zegt dat er sprake is van "rampen op een ramp". "Mensen kunnen niet weg en er is een slechte infrastructuur. Je ziet ook krakkemikkige huisjes met loshangende elektriciteitsdraden die iemand maar zo kunnen elektrocuteren."
Voor de komende dagen is er meer regen voorspeld. Het Rode Kruis verwacht dat de watersnood komende dagen nog meer slachtoffers zal maken. Stoffels: "Het heeft in decennia niet zo veel geregend als nu. Collega's in Bangladesh zeggen zelfs dat ze nog nooit zulke grote overstromingen hebben gezien."