Inwoners van Mumbai waden door het water
NOS Nieuws

Mumbai overstroomd, openbare leven stilgevallen

De Indiase miljoenenstad Mumbai is sinds gistermiddag overstroomd door zeer zware regenval. Zeker zes mensen zijn omgekomen en huizen zijn verwoest. Andere delen van India en Nepal en Bangladesh kampen al twee maanden met moessonregens, die zwaarder zijn dan normaal en langer aanhouden.

Mumbai, met meer dan 20 miljoen inwoners de tweede stad van het land, was er niet op voorbereid, omdat het noodweer niet was voorspeld. "Meestal zijn de weersvoorspellingen zeer nauwkeurig", zegt correspondent Joeri Boom, "maar deze hoeveelheid regen hadden de meteorologen niet zien aankomen." De aandacht was meer gericht op het gevaar dat het aangekondigde hoogtij zou kunnen opleveren.

"Opeens stak er een storm op en tuimelde de lucht naar beneden, zei iemand op de sociale media, en het werd aardedonker."

De hulpdiensten evacueerden mensen die vast kwamen te zitten in lager gelegen gebieden, maar ondervonden daarbij veel hinder van de aanhoudende regen. De helft van de bevolking woont in sloppenwijken.

Gestrand

Door de hevige regen zijn straten en rivieren overstroomd. Het treinverkeer viel stil, waardoor het openbare leven werd lamgelegd. Miljoenen mensen per dag reizen per trein door de stad. Mensen strandden op de stations. Anderen waadden gisteravond over het spoor naar huis door water dat tot hun middel kwam.

Veel mensen moesten hun auto laten staan en door de overstroomde straten naar huis lopen. In enkele delen van de stad viel bijna 300 millimeter regen. Bedrijven regelden eten en slaapplaatsen voor werknemers die niet naar huis konden. In tempels werden mensen opgevangen die op straat strandden.

De regen houdt vandaag nog aan. Scholen zijn gesloten en mensen hebben het advies gekregen om thuis te blijven.

In andere delen van India en in Bangladesh en Nepal houdt de regen al sinds juni aan. In Nepal zakt het water nu. "Daar is door modderstromen veel infrastructuur vernietigd de afgelopen weken ", zegt Boom, "terwijl het land nog niet over de schade heen was van de aardbevingen van 2015."

In het vlakke, laaggelegen Bangladesh is het noorden de afgelopen weken zwaar getroffen door regen en overstromingen. In het land komt veel water vanuit omliggende landen samen. Dat water stroomt naar de dichtbevolkte gebieden in het zuiden. "Het blijft daar ook maar regenen."

In de Noord-Indiase deelstaat Bihar, waar het water uit Nepal naartoe stroomt, zijn tien miljoen mensen getroffen door overstromingen. "Er zijn daar in een paar weken tijd 400 mensen omgekomen. En in een ander deel van de deelstaat heerst juist grote droogte."

Waarschuwing

Volgens Boom zijn dit de omstandigheden waar Indiase meteorologen al jaren voor waarschuwen. "Zuid-Azië is erg gevoelig voor klimaatverandering. Gletsjers smelten heel snel en de moesson is onvoorspelbaarder. Al jaren wordt gezegd dat de hoeveelheid water die normaal in drie maanden valt weleens in een week zou kunnen vallen. Dat lijkt nu te gebeuren."

Bangladesh werkt met Nederlandse hulp al een aantal jaren aan een deltaplan, maar dat is nog niet ver genoeg gevorderd om nu al resultaat te hebben. "In India beloven de verschillende overheden ieder jaar dat ze het jaar erop beter voorbereid zijn, maar ze laten het er steeds weer bij zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl