NOS NieuwsAangepast

Bedreigd als officier van justitie: 'Wacht je of ga je verder met leven?'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Een officier van justitie bij het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant was het doelwit van een aanslag. Maar zover kwam het niet. Een arrestatieteam van de politie kon gisteravond de 44-jarige man die de aanslag moest plegen op tijd oppakken.

Dat gebeurde op de A15, waar zijn auto werd klemgereden:

Ooggetuige filmt arrestatie verdachte op A15

De verdachte zou het hebben gemunt op Greetje Bos, iemand die veel zaken doet rond de georganiseerde misdaad in Brabant.

Volgens het OM is het uitzonderlijk dat er een dreiging is tegen een officier van justitie. Toch duiken in de media regelmatig berichten op van dergelijke dreigementen of bedreigende situaties.

Ga je angstig thuis achter een muurtje zitten, wachten op iets?

Justin Louman

Neem bijvoorbeeld officier van justitie Justin Louman. Hij werd al vaker bedreigd. "Er zijn wel wat momenten geweest waarop ik beter om me heen heb gekeken", vertelde Louman eind vorig jaar in het programma De Aanklagers. "Op een gegeven moment stond er een geldbedrag op mijn hoofd. Iemand zou 50.000 euro krijgen als hij of zij me kon vermoorden."

Die dreiging was heel vervelend, vertelde hij. "Het was niet heel concreet. Dat maakte het nog vervelender. Het was niet zo tastbaar dat je daar direct beveiliging voor krijgt, maar wel serieus."

Louman besprak dat destijds niet met zijn vrouw. "Ik heb het uiteindelijk een keer gezegd. Dat vond ze natuurlijk heel vervelend. Maar wat ga je doen? Ga je dan angstig thuis achter een muurtje zitten, wachten op iets? Of ga je gewoon door met leven?"

Gijzeling

In 2003 kwam het in Arnhem zelfs tot een gijzeling van een officier van justitie. Dävid van Kuppeveld, toen nog griffier en nu ook officier van justitie, was erbij. "Op een gegeven moment werd de verdachte naar ons gebracht en ging de deur open. Toen stond een politieman met zijn handen omhoog, en een andere agent zat geknield op de grond", vertelde ook hij in het programma De Aanklagers.

De verdachte, een 20-jarige Albanese man, kreeg de opdracht voor de gijzeling van een andere Albanese man (33), die toen niet vastzat.

In het begin dacht ik er nog aan. Toen lette ik in de rechtszaal veel op de handen van mensen.

Dävid van Kuppeveld

De officier werd urenlang gegijzeld en in zijn schouder geschoten. De politie viel de rechtszaal binnen bij het horen van het schot en schoot de verdachte dood. "In het begin dacht ik er nog aan. Toen lette ik in de rechtszaal veel op de handen van mensen. Dat is een soort veiligheid die je voor jezelf inbouwt", vertelt Van Kuppeveld. "Maar nu niet meer, nu is het lang geleden."

Meer officieren bedreigd

En zo zijn er meer voorbeelden. Zo schreef De Telegraaf deze maand nog over een 76-jarige man die tijdens een hoorzitting zei dat hij "mannetjes wilde inzetten", waarna hij vervolgde: "De officier: poef poef." Hij stond terecht voor het seksueel misbruiken van kinderen in Thailand en op de Filipijnen. Of de officier nu wordt beveiligd, is onbekend.

Lau Geeraets in de rechtbank

De 52-jarige Lau Geeraets bedreigde in 2015 de officier van justitie in zijn zaak. De officier kreeg extra beveiliging omdat de bedreigingen zo ernstig zouden zijn.

Geeraets werd veroordeeld voor het vermoorden van twee Marokkanen in Venray, in 2006. Ze waren jarenlang spoorloos, maar hun lichamen werden in 2014 opgegraven in Arcen. Geeraets pleegde in april 2015 zelfmoord.

Officier van justitie Lucas van Delft

En Lucas van Delft. De officier van justitie maakte de bedreigingen naar eigen zeggen zelf mee. "Ik stond tussen de stukken vlees van het uit elkaar gespatte slachtoffer. Toen dacht ik: dat gaat mij dus ook overkomen", vertelde Van Delft vorig jaar in een interview in NRC.

Begin 2000 kwam Van Delft te werken in een team dat de productie van synthetische drugs bestreed. "Ik zag het enorme geweld dat ze in het milieu gebruikten: liquidaties." Hij werd sinds 2015 vaak met de dood bedreigd, vertelde hij. "Op verschillende momenten kwam er informatie uit het drugsmilieu dat ik geliquideerd zou worden of ernstig gevaar liep. Dat trok een zware wissel op mij."

Ik wilde door een valse melding nog meer veiligheid voor mezelf creëren

Lucas van Delft

Daarom besloot Van Delft een valse melding te maken bij Meld Misdaad Anoniem. Hij deed zich voor als iemand anders en zei dat "officier van justitie Van Delft uit de weg geruimd zou worden". Van Delft werd samen met zijn gezin ondergebracht. "Ik wilde zo nog meer veiligheid voor mezelf creëren."

Na een paar maanden werd Van Delft geschorst toen de verdenking ontstond dat hij een valse melding had gedaan. Uiteindelijk raakte hij zijn baan kwijt, maar werd hij niet vervolgd.

'Tattoo killers' bedreigen

In 2010 was een officier van justitie in Amsterdam een van de zwaarst beveiligde mensen in Nederland. De officier werd bedreigd door de zogenoemde tattoo killers. Zij was aanklager in de zaak tegen de drie leden van het moordcommando. De drie leden dreigden haar te vermoorden.

De officier was de eerste officier van justitie die zo zwaar werd beveiligd. Er stond een bewakingscabine van de politie voor haar huis, en ze werd dag en nacht bewaakt. Uiteindelijk moest ze met haar gezin het huis verlaten.

Brief met uitgeknipte letters

In datzelfde jaar werd een andere vrouwelijke officier van justitie, deze keer in Haarlem, ook bedreigd. Zij ontving een brief met uitgeknipte letters. Daarop stond onder meer het volgende:

"Jou grote fout wordt nu je grootste misverstand. Je denkt toch niet dat ik me door zo een natie hoer mijn vrijheid laat afpakken. Ik zal niet rusten voor er een bom is ontploft aan jou persoonlijk gericht."

De politie kwam verdachte Danny op het spoor. Hij kreeg vier maanden onvoorwaardelijke celstraf in 2012.

Tien zaken in 2009

In 2009 werden tien officieren van justitie met de dood of ernstig geweld bedreigd, bleek uit een inventarisatie van de NOS uit 2010. Ook werden in 2009 29 justitiemedewerkers bedreigd en geïntimideerd.

De bedreigde officieren werkten vooral aan zaken in de zware misdaad. In 2006 waren het er nog 24, in 2008 39.

Dat aantal was waarschijnlijk nog hoger, zei een woordvoerder bij justitie destijds. "Omdat uit een misplaatst gevoel van stoerheid sommige medewerkers dreigingen niet hebben gemeld."

Een van die bedreigde officieren was Kitty Nooy. Zij moest onderduiken met haar gezin in het buitenland.

Koos Plooij

Andere bedreigde officieren uit het verleden waren Koos Plooij en Fred Teeven. Laatstgenoemde werd bedreigd naar aanleiding van een hasj-zaak, die halverwege de jaren 90 speelde.

Plooij behandelde de strafzaak tegen Willem Holleeder. Hij kreeg een beveiliger bij openbare optredens. In 2007 zei Plooij dat hij zich inmiddels weer veilig voelde. "Wat ik in 2003 en 2004 meemaakte, ben ik allang kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl