'Tien officieren ernstig bedreigd'
Door verslaggever Merlijn Stoffels
Tien officieren van justitie zijn vorig jaar met de dood of ernstig geweld bedreigd. Ook zijn in 2009 29 justitiemedewerkers bedreigd en geïntimideerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie op verzoek van de NOS geïnventariseerd.
De bedreigde officieren zijn vooral crime fighters in de zware misdaad. Afgelopen jaren is het aantal meldingen toegenomen, in 2006 waren het er nog 24, in 2009 39.
Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat uit "een misplaatst gevoel van stoerheid" sommige medewerkers dreigingen niet melden, aldus een woordvoerder bij justitie.
Doodseskader
Hoe ernstig de situatie is, blijkt uit een eerdere onthulling van de NOS dit jaar. Toen werd bekend dat een officier van justitie in de zogenoemde tattoozaak een van de zwaarst beveiligde mensen van Nederland is.
De dreiging zou uit de hoek komen van een vermeend doodseskader dat volgens het OM op bestelling liquidaties uitvoerde in de onderwereld. Drie leden daarvan staan nu terecht.
NCTb
De dreigingen tegen de officier werden zo ernstig dat de beveiliging werd overgenomen door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Met als gevolg scherpschutters bij de rechtbank, een onderduikende crime fighter met 24 uur-bewaking en een andere officier op de zaak.
Dit geval staat niet op zichzelf. Dat blijkt nu het Openbaar Ministerie voor het eerst op een rijtje heeft gezet hoe erg de bedreigingen waren.
In 2009 zijn:
zeven officieren zeer ernstig bedreigd, er waren in die gevallen serieuze signalen dat er plannen waren voor een liquidatie of aanslag. In alle gevallen op de persoon gericht. drie officieren ernstig bedreigd, het gaat dan om uitgesproken bedreigingen tegen officieren in de rechtbank29 medewerkers van het Openbaar Ministerie zijn bedreigd of geïntimideerd, zo kregen bijvoorbeeld secretaresses dreigtelefoontjes en andere medewerkers poederbrieven
Justitie wil niet vertellen welke beveiligingmaatregelen worden genomen om liquidaties te voorkomen. Wel wordt er veel gedaan om het personeel te wapenen tegen bedreigingen.
Zo organiseert het OM weerbaarheidstrainingen voor alle medewerkers, zijn er meer beleidsmedewerkers die zich bezighouden met beveiliging en is de nazorg beter geregeld.
Stijgen
Ook worden voorafgaand aan een risicovolle zaak passende maatregelen genomen. Toch blijft het totaal aantal bedreigde justitiemedewerkers de afgelopen jaren stijgen.
200624200728200840200939
Een van de bereigde officieren is Kitty Nooy. Zij moest met haar gezin onderduiken en voor korte tijd naar het buitenland. Ze wil niet vertellen in welke zaak dat gebeurde, uit angst voor nieuwe wraakacties van de inmiddels veroordeelde criminelen.
Andere bedreigde officieren uit het verleden zijn Koos Plooy, de officier van justitie in de zaak tegen Willem Holleeder, en Fred Teeven, die nu VVD-Kamerlid is. Hij werd bedreigd naar aanleiding van een hasj-zaak, die halverwege de jaren negentig speelde.