NOS NieuwsAangepast

Bende bedreigt officier van justitie

Door redacteur Merlijn Stoffels

Een officier van justitie in Amsterdam is op dit moment een van de zwaarst beveiligde mensen in Nederland. De beveiliging heeft te maken met ernstige bedreigingen uit de hoek van een vermeend moordcommando, de zogenoemde tattoo killers. De officier is aanklager in de zaak tegen drie leden van dat vermeende moordcommando. Die hebben gedreigd haar te liquideren. De Amsterdamse burgemeester heeft de verantwoordelijkheid voor de beveiliging overgedragen aan de NCTb, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Het is nooit eerder voorgekomen dat een officier zo zwaar is beveiligd.

In eerste instantie stond er alleen een bewakingscabine van de politie voor het huis van de officier. Inmiddels wordt de officier dag en nacht bewaakt en heeft zij met haar gezin haar huis moeten verlaten. Voor officieren van justitie is deze mate van beveiliging ongekend. Volgens justitie is het tien jaar geleden dat voor het laatst een officier zwaar is bedreigd. Het ging toen om Koos Plooij die officier was in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Plooij kreeg alleen een persoonbeveiliger bij openbare optredens.

Moorden op bestelling

De extreme beveiligingsmaatregelen rondom de Amsterdamse officier waren enkele weken geleden voor het eerst te zien bij de Bunker in Amsterdam: scherpschutters op het dak van de dependance van de Amsterdamse rechtbank en een officier in een gepanserde wagen. De officier was toen onderweg naar het liquidatieproces, een proces waarin mensen terecht staan voor een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld in de jaren tachtig. De bedreigde officier van justitie is aanklager in dat proces, maar ook in de zaak tegen het vermeende moordcommando.

Volgens justitie pleegde het commando moorden op besteling. Het doodseskader gaat tot het uiterste om het strafrechterlijk onderzoek tegen hen tegen te werken.

Woede

Morgen begint in de Bunker het proces tegen de eerste drie verdachten in die zaak. Ze hebben alledrie dezelfde tatoeage op de rug, een Chinese tekst die 'wees daadkrachtig' betekent. De mannen die nu terecht staan, onder wie de broers Cor en Brian P. uit Schiedam, worden verdacht van ondermeer poging tot moord. Bronnen melden aan de NOS dat er veel irritatie zou zijn over de opstelling van de officier in deze zaak en haar bejegening van de verdachte.

Ook zou de officier de woede van de bende op haar hals hebben gehaald met een uitzending van Opsporing Verzocht. In de uitzending werd duidelijk dat behalve de drie jongens die nu terecht staan, het moordcomando uit tien tot twaalf man bestaat.

In het politieonderzoek wordt er ernstig rekening mee gehouden dat de groep verantwoordelijk is voor een reeks liquidaties in de onderwereld. Zo zou er een verband zijn met de liquidatie bij het pannenkoekenhuis bij Leiderdorp. Ook wordt de groep in verband gebracht met de moord op August Adjoeba een Surinaamse drugscrimineel.

Voortvluchtig

Tot frustratie van justitie en politie is de rest van deze groep nog voortvluchtig. De politie is dan ook naarstig opzoek naar deze verdachten. Zo staat een van die verdachten op de lijst van meeste gezochte misdadigers.

De bedreigde officier van justitie zal morgen vanwege de bedreidingen niet bij de zitting aanwezig zijn. Een andere officier zal haar vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl