Aangepast

'Britse visplannen zijn in potentie een ramp voor Nederland'

Nederlandse vissers maken zich zorgen over de gevolgen van de brexit. De Britse minister Michael Gove suggereerde gisteren dat hij de Britse wateren wil sluiten tot 200 mijl uit de kust, ongeveer 370 kilometer. Dat zou grote gevolgen hebben voor vissers uit andere landen, al zegt Gove dat er nog wel kan worden onderhandeld.

De maatregel zou Nederlandse vissers zwaar treffen. Als die niet meer welkom zijn in het gebied wordt de Nederlandse visvangst gehalveerd, zegt Gerard van Balsfoort, voorzitter van redersvereniging. "Op dit moment wordt bijna 50 procent gevangen in de Britse wateren. Voor de haring, een van onze iconische vissen, is dat zelfs 80 procent. Daar gaat onze haringvloot, in het ergste geval."

'Britse visplannen zijn in potentie een ramp voor Nederland'

Vechten voor vissers

Voor de vissers uit Urk is het een "complete ramp", zegt vishandelaar Jan Koffeman. "En aangezien vissers verbonden zijn aan de handel, is het ook voor de handel een complete ramp." De Europese Unie moet haar poot stijf houden in de onderhandelingen, vindt Koffeman. "De 200 mijl moeten we niet weggeven. We moeten vechten voor onze vissers en hun gezinnen."

Van Balsfoort denkt dat het zo'n vaart ook niet zal lopen. Europa staat volgens hem sterk bij de onderhandelingen in Brussel. "Europa heeft een gigantische markt van 500 miljoen mensen waar het overgrote deel van de Britse vangst heengaat. De onderhandelaars moeten de markt dus betrekken in de onderhandelingen."

De uitspraak van minister Gove is vooral symbolisch, denk Van Balsfoort. "Want het is absoluut geen goed doordacht plan. Groot-Brittannië en Europa zijn zo afhankelijk van elkaar, ook na de brexit. In potentie kan dit een ramp zijn, maar ik heb vertrouwen in de onderhandelaars."

De voorzitter maakt zich wel zorgen over de toon die nu wordt aangeslagen. "We horen hele harde stemmen bij de Britse vissers en de Conservatieve partij. En die toon wordt alleen nog maar harder. Wij willen én moeten blijven samenwerken. Als je ruzie gaat maken over het verdelen van de koek, gaat het beheer van de vissen eraan kapot."

Onder Britse vissers waren veel stemmers voor een brexit. Veel van hen hebben al jaren het idee dat de EU nadelig is voor de Britse visserij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl