Aangepast

Britse vissers vestigen hoop op brexit

Britse vissers kunnen niet wachten totdat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Ze zijn de bemoeienis uit Brussel meer dan zat. Maar de realiteit om dat voor elkaar te krijgen, blijkt een stuk weerbarstiger.

In Brixham, de grootste vissersplaats in Engeland, stemde twee derde voor een brexit. "Al 20 jaar probeert de EU met haar regels onze visserij om zeep te helpen", zegt een visser in de haven van Brixham.

"Er zijn te veel buitenlandse boten in onze wateren", vindt zijn collega die ervan overtuigd is dat er een veel beter toekomstperspectief is voor de visserij na de brexit.

Britse vissers vestigen hoop op brexit

Met slogans als 'take back our waters' en 'take back our fish' maakte brexit-voorvechter Nigel Farage de visserij een speerpunt in de 'Leave'-campagne.

De visserij als symbool voor een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk sprak veel Britten aan: geen regels meer uit Brussel die de vissers opleggen hoeveel ze moeten vissen en waar ze mogen vissen.

'Hopelijk krijgen we na de brexit minder regels'

Maar volgens de Britse econoom Griffin Carpenter, gespecialiseerd in visserij, is het ondenkbaar dat het Verenigd Koninkrijk zomaar buitenlandse boten kan verbieden in Britse wateren.

"Onze vis en ons water bestaat niet. Er zijn wetten en regels die bepalen wat wel en niet mag. Vissen migreren van het ene water naar het andere. In korte tijd kan een vis Duits zijn, dan Nederlands en dan Iers. Dat betekent dat iedereen er aanspraak op kan maken."

Landen zoals Noorwegen, IJsland en Groenland zijn geen lid van de EU, maar moesten ook afspraken maken over hun wateren en visquota. Groenland, dat als enige land ooit de EU (toen nog EEG) verliet, vergiste zich daar eerder in.

Als politici ons laten zitten, dan zullen ze dat merken bij de verkiezingen.

Jim Portes

Carpenter: "Voor Groenland is visserij erg belangrijk. Het land wilde graag hun wateren afsluiten. De EU wist dat Groenland ook toegang tot de Europese markt wilde en besloot daarover te onderhandelen. Groenland kwam daar niet onderuit. Ze zijn door de knieën gegaan, en hebben een compromis met Brussel gesloten. Dat zal het Verenigd Koninkrijk ook moeten doen."

De Britten moeten over alles onderhandelen en dat proces zal jaren gaan duren, zo is de verwachting. Ook de vertegenwoordiger van de vissers in Brixham, Jim Portes, realiseert zich dat. Hij geeft toe dat de onderhandelingen over de visserij moeilijker gaan worden dan hij eigenlijk had gedacht.

"Het zal niet meevallen, maar het is aan mij en mijn collega's om ervoor te zorgen dat we er op vooruitgaan", zegt Portes. "En als de politici ons laten zitten, dan zullen ze dat zeker merken bij de verkiezingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl