Vissersbond vreest 'Brits rampscenario'
De Nederlandse Vissersbond is zeer verontrust over de Britse plannen met de visserij. De Britse milieuminister Michael Gove kondigde vandaag aan dat hij Nederlandse en andere Europese vissers niet langer wil toestaan te vissen in een zone van 6 tot 12 mijl uit de Britse kust.
Eerder vandaag reageerde Visned, een organisatie van Nederlandse kottervissers, laconiek. Volgens Visned mogen Nederlandse vissers in feite nu toch al niet in het gebied vissen. Maar voorzitter Johan Nooitgedagt van de Vissersbond ziet het als de eerste stap van "een rampscenario dat op ons afkomt"."Ik ben niet van de school: ga maar lekken slapen, het komt wel goed."
Op basis van afspraken uit 1964 mogen Nederlandse, Ierse, Franse, Belgische en Duitse kotters tussen 6 en 12 mijl uit de Britse kust vissen. Dit akkoord wil Groot-Brittannië nu dus opzeggen als voorspel op de brexit. Die brexit kan leiden tot het sluiten van een veel groter gebied. Volgens Europese regels mogen vissers uit alle EU-landen de Britse wateren van 12 tot 200 mijl uit de Britse kust bevissen en worden de vangsten van alle vissers aan quota gebonden.
Familiebedrijven in de kleine kottervisserij zullen uit beeld verdwijnen.
Nooitgedagt is bang dat de Britten via de visserij willen laten zien dat het hen ernst is met de brexit. "Het is een icoonproject. Ze zetten hard door en matigen hun aanpak niet."
Gove zei dat de stap die hij vandaag aankondigde bedoeld is om "de controle over onze wateren terug te nemen". Groot-Brittannië zal volgens hem door de brexit weer "een onafhankelijke kuststaat" worden.
De eurosceptische partij UKIP wijst erop dat de Britse vissers massaal voor de brexit stemden "omdat ze willen dat de EU stopt met het plunderen van onze zeeën".
Tegen die achtergrond vreest Nooitgedagt het ergste voor de Nederlandse visserij. "Familiebedrijven in de kleine kottervisserij zullen net als in de koopvaardij uit het Nederlandse beeld verdwijnen."