Wethouder Ronald Schneider stapt op
NOS NieuwsAangepast

'Ook partijgenoten overwogen wethouder Schneider weg te stemmen'

Het aftreden van de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider was onvermijdelijk. Hij had geen steun meer bij de oppositie, maar ook binnen zijn eigen partij had hij weinig krediet. Fractieleden van Leefbaar Rotterdam overwogen Schneider weg te stemmen, zegt partijleider Joost Eerdmans in het NOS Radio 1 Journaal.

Vandaag zou Schneider zich in de gemeenteraad moeten verantwoorden voor de fraude bij het voormalige poppodium Waterfront, maar hij stapte de avond voor het debat op. "Er was niet genoeg draagvlak voor hem als wethouder. Ik vind het een wijs besluit dat hij opstapt", reageert Eerdmans.

Moties van wantrouwen

Schneider is verantwoordelijk voor het vastgoed in Rotterdam en hem wordt verweten dat hij deze zaak niet goed heeft aangepakt. De moties van wantrouwen lagen al klaar bij oppositiepartijen als de SP, zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs.

"Tel daarbij op dat het college een minderheid heeft in de raad, na het overstappen van raadslid Mohammed Anfal van Leefbaar Rotterdam naar NIDA. Dat maakte het voor Schneider bijna ondoenlijk om zichzelf nog te redden."

Wethouderscoup

Op de achtergrond speelt nog een andere kwestie. In 2014 is Schneider op slinkse wijze wethouder geworden, vertelt Hofs. "Hij heeft er samen met oppositiepartijen voor gezorgd dat hij wethouder werd en niet Ingeborg Hoogveld, de kandidaat die Leefbaar graag als wethouder zag. Deze actie ging de boeken in als de wethouderscoup."

Door die geschiedenis had Schneider ook binnen zijn eigen partij weinig krediet. "Hij wist dus ook niet of zijn eigen partij hem wel zou steunen in het debat van vandaag. Mogelijk zouden raadsleden van Leefbaar ook meestemmen met een motie van wantrouwen tegen Schneider."

  • ANP
    Het voormalige poppodium Waterfront
  • ANP
    Het voormalige poppodium Waterfront
  • ANP
    Wethouders Joost Eerdmans en Ronald Schneider
  • ANP
    Wethouders Joost Eerdmans en Ronald Schneider

Wij doen een uitnodiging aan alle partijen om mee te doen, mits ons collegebeleid niet wordt afgebroken.

Joost Eerdmans

Al met al is het een bizarre week voor de grootste partij van Rotterdam. In een week raakte Leefbeer een raadslid, een wethouder en de meerderheid van het college kwijt.

De partij wil zelf door met een minderheidscoalitie en op onderwerpen naar een meerderheid zoeken, maar de relatie met de oppositie is erg slecht, zegt Hofs. "Oppositiepartijen willen echt invloed op het beleid krijgen in ruil voor hun stem."

Voorafgaand aan het debat over Waterfront praat de Rotterdamse raad over de toekomst van het college. "Het gevoel bij de oppositie is dat wij te weinig naar hen hebben geluisterd, maar op verschillende dossiers hebben we wel steun gekregen voor onze plannen. Bijvoorbeeld bij Feyenoord City", zegt Eerdmans. "Wij doen een uitnodiging aan alle partijen om mee te doen, mits ons collegebeleid niet wordt afgebroken", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl