Mohammed Anfal
NOS NieuwsAangepast

College Rotterdam verliest meerderheid door overstap raadslid

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 heeft geen steun meer van de meerderheid van de gemeenteraadsleden. Dat komt door de onverwachte overstap van het raadslid Mo Anfal van Leefbaar naar de partij Nida. Fractievoorzitter Nourdin el Ouali heeft de overstap bekend gemaakt via NRC en persbureau ANP. Leefbaar Rotterdam heeft veertien zetels in de raad. Nida heeft er twee.

Anfal zegt dat hij zich veel meer aangetrokken voelt tot Nida, een partij die is geïnspireerd op de islam. Volgens Anfal zoekt Nida verbinding en is dat wat Rotterdam nodig heeft.

Leefbaar zegt overdonderd te zijn door het besluit van Anfal.

Grotere kloof

In 2014 sloot de Rotterdamse ondernemer zich aan bij Leefbaar, omdat de partij hem had geholpen bij een conflict met de gemeente. Al snel voelde hij zich er niet meer thuis. "Ze zeggen dat afkomst er niet toe doet. Maar ze verdelen de stad. Ze zijn negatief bezig en ze vergroten de kloof tussen rijk en arm", zegt Anfal.

Hij klopte maanden geleden al aan bij Nida-voorman Nourdin el Ouali. "We hebben besloten hem op te vangen. Leefbaar Rotterdam verdeelt en polariseert in de stad", zegt El Ouali. "Daarom moeten ze niet raar opkijken dat dat nu ook in de eigen fractie is gebeurd."

El Ouali realiseert zich dat de coalitie nu de meerderheid in de gemeenteraad kwijt is. Hij vindt dat de oppositie moet zorgen dat de koers van dit college wordt verlegd.

Zware week

Het zou hoe dan ook een lastige week worden voor de coalitie. Donderdag debatteert de gemeenteraad over de Waterfrontaffaire. De gemeente is voor 8 miljoen euro opgelicht door de huurders van dat poppodium, dat eigendom is van Rotterdam.

De miljoenen waren bestemd voor onderhoud dat nooit werd uitgevoerd. Een speciale commissie heeft de affaire onderzocht en concludeerde dat zowel ambtenaren als wethouders steken lieten vallen. Bronnen rond het stadhuis gaan ervan uit dat in ieder geval de positie van Leefbaar-wethouder Ronald Schneider onhoudbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl