Noortje En Route in Marseille
NOS NieuwsAangepast

En Route: 'Netflix-wijk in Marseille doodsbang voor Le Pen'

  • Noortje Deutekom

  • Noortje Deutekom

Olympique Marseille gaat de wedstrijd winnen. Het publiek in Stade Vélodrome is uitzinnig; de massa schreeuwt, zingt en stampt op de tribunes. Burgemeester Gérard Depardieu zit in het stadion en kijkt naar de voetballers op het veld. Al twintig jaar is hij getrouwd met deze stad.

Deze openingsscène van de Netflix-serie Marseille is geen toevallige keuze. "Voetbal is het enige wat alle inwoners met elkaar verbindt", zegt journalist en scenarioschrijver Philippe Pujol. "Zelfs arm en rijk delen hun liefde voor Olympique Marseille."

Philippe Pujol

Pujol zit op een terras naast het stadhuis van de stad waarover hij zoveel geschreven heeft. Boulevard Quai du Port is prachtig in de voorjaarszon. Mensen wandelen langs het water. Handelaars hebben hun vis uitgestald op hun kramen en krijsende meeuwen vliegen eromheen. Het witte reuzenrad draait, toeristen staan er voor in de rij.

Maar Pujol heeft Marseille ook vaak van zijn slechtste kant gezien. Hij schreef artikelen over de probleemwijken voor de lokale krant La Marseillaise.

Wat je in de serie ziet is nog niets vergeleken met het echte leven in Felix Pyat.

Philippe Pujol

Onlangs werd hij gevraagd mee te schrijven aan het tweede seizoen van Marseille. Hij liet zich inspireren door de huidige strijd om het presidentschap. In een wijk ergens aan de overkant van het water is de crew bezig met de opnames. Depardieu kreeg de hoofdrol. "Ik heb hem vanmorgen even een hand gegeven", zegt Pujol.

De serie draait onder andere om de verschillen tussen arm en rijk. Er zijn grote problemen in achterstandswijken zoals Felix Pyat. "Maar wat je in de serie ziet is nog niets vergeleken met het echte leven in Felix Pyat", vertelt Pujol.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Pujol had de serie graag rauwer en echter gemaakt. Toen hij de kans kreeg om mee te schrijven heeft de journalist geprobeerd om de actualiteit in de serie te verwerken. "Ik heb drie karakters bedacht." Eentje is geïnspireerd op een politiek persoon die iedereen kent. Hij wil er niet al te veel over zeggen. "Maar ze is blond", geeft hij als hint.

"En het zou voor Marseille een ramp zijn als zij de presidentsverkiezingen wint." De naam van de rechts-populistische Marine Le Pen noemt hij niet.

De poster van de Front National-leider hangt tussen de posters van de andere kandidaten in Felix Pyat. Hier wordt de serie deels opgenomen. Maar vandaag geen fictie, maar harde werkelijkheid. In de smerige achterstandswijk vol migranten zijn ze als de dood dat Le Pen echt president van Frankrijk wordt.

"We zijn hier kansloos. Met Le Pen als president gaat het nog verder achteruit. Zij haat migranten en zal ons nergens bij helpen." Toch is ze mateloos populair in de stad, vooral in het zuiden.

Mouifni Soundi

Mouifni Soundi (40) slentert door Felix Pyat. Hij is netjes gekleed. Zijn witte overhemd is gestreken. Het is duidelijk dat Soundi niet meer in deze wijk woont. De straat in het noorden van Marseille ligt vol rommel, niemand ruimt het op. Groepjes mensen hangen rond tussen de flatgebouwen, sommigen roken een waterpijp in de witte plastic stoelen van een terras. Jongeren scheuren met hun auto’s door de straten.

De jongens hebben net als de meeste anderen geen werk, de wijk wordt steeds armer. "Dus mensen gaan op zoek naar een andere manier om geld te verdienen. Ze zitten allemaal in de cocaïnehandel."

De kloof tussen arm en rijk moet kleiner worden.

Soundi

Soundi is al een jaar weg uit deze wijk. Hij woont nu in een beter deel van de stad. "Het leven was hier verschrikkelijk. Ik moest altijd op mijn hoede zijn. Er was veel geweld, er werd geschoten en geroofd." Op een muurtje achter hem hobbelt een rat met een gebroken pootje. Soundi kijkt nergens van op.

Kloof

Een oplossing voor de problemen? Soundi zucht. "De kloof tussen arm en rijk moet kleiner worden. Maar wie dat moet gaan doen en hoe? Geen idee." Hij heeft geen vertrouwen dat een nieuwe president daarvoor gaat zorgen. "Tijdens de campagne hebben ze allemaal mooie praatjes, waarmee ze stemmen proberen te ronselen. Zodra ze aan de macht zijn, zijn ze ons weer vergeten."

Ook Pujol verwacht niet dat de presidentsverkiezingen Marseille veel gaan opleveren. "We moeten het zelf doen. In 2020 kiezen we een nieuwe burgemeester. Een nieuwe burgemeester, dat kan helpen."

En Route: 'Een nieuwe president zal voor Marseille niet helpen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl