Nog maar tien dagen geleden zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat Amerika zich niet met de Syrische president Assad zou bemoeien. "Op de lange termijn zal het Syrische volk beslissen over de status van president Assad", zei hij toen. Een signaal dat Assad voorlopig zijn gang kon gaan in Syrië.
Maar afgelopen nacht gaf de Amerikaanse krijgsmacht nadrukkelijk een ander signaal af. Met 59 kruisraketten werd een luchtmachtbasis bij Homs bestookt. Zeven mensen kwamen om het leven. Hoe kwam deze draai tot stand?
Donald Trump waarschuwde zijn voorganger Barack Obama in 2013 beslist niet ten strijde te trekken tegen Assad. "Aan onze domme leider: val Syrië niet aan! Als je dat doet, gebeuren er zeer slechte dingen", schreef Trump in een tweet.
In de afgelopen maanden gebruikte president Assad, volgens Amerikaanse inlichtingen, tot drie keer toe chemische wapens tegen zijn burgers. Pas na de derde aanval kwam president Trump met een officiële verklaring. Daarin bekritiseerde hij vooral zijn voorganger, omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen Assad.
Maar afgelopen woensdag verhardt de toon. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dreigt in de Veiligheidsraad impliciet met ingrijpen als de VN Syrië niet straft vanwege de gifgasaanval. "Als de VN faalt in zijn opdracht om gezamenlijk in actie te komen, dan kunnen landen zich geroepen voelen om zelf tot handelen over te gaan", zei Haley in New York.
Een ander belangrijk signaal: Trump's belangrijkste adviseur, Steve Bannon, mag niet meer bij het belangrijkste veiligheidsoverleg van het Witte Huis zitten. Zijn rol als strateeg in het veiligheidsoverleg is daarmee uitgespeeld. Bannon staat erom bekend dat hij niet bepaald voorstander is van internationaal optreden van de VS.
Tenslotte maakt ook de president zelf duidelijk dat hij anders is gaan denken over de rol van president Assad. In de tuin achter het Witte Huis zegt hij: "Die aanval op kinderen had een grote impact op mij. Mijn gevoel ten opzichte van Syrië en president Assad is daardoor erg veranderd."
Trump spreekt over 'rode lijnen' die zijn overschreden. Hij wil niets loslaten over wat er gaat gebeuren. Maar in een gesprek met journalisten aan boord van een vliegtuig verklaart hij: "Ik vind het verschrikkelijk wat Assad heeft gedaan. En hij leidt de boel, dus er moet iets gebeuren."
Binnen 48 uur wordt duidelijk wat de Amerikaanse president daarmee bedoelt.