NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: Roetveegpieten, herdenkingen en angst in de VS

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen voor je op een rij gezet.

In Rotterdam worden 200 mensen aangehouden die willen demonstreren bij de plaatselijke Sinterklaasintocht. Dat gebeurt af en toe hardhandig omdat sommigen zich verzetten. Burgemeester Aboutaleb had een noodbevel uitgevaardigd; demonstreren mocht alleen bij de landelijke intocht in Maassluis.

Een dag later zit nog één arrestant vast. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling, omdat hij probeerde om een verslaggever van PowNed voor een auto te duwen.

Demonstranten boos over aanhoudingen tegenstanders Zwarte Piet

De intocht in Maassluis verloopt zonder incidenten. Er zijn wel demonstraties en er wordt een man met een kapmes aangehouden, maar dat blijkt later een Pool te zijn die met een tas vol gereedschap op weg was naar een vriend.

Ook bij de grote intochten in Amsterdam en Utrecht, een dag later, worden geen ongeregeldheden gemeld.

Demonstraties bij intocht Sint in Maassluis

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland wordt rond middernacht opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,8. Een half uur na de schok worden meerdere nabevingen gemeld. Zeker twee mensen komen om het leven. Over de schade is nog weinig te zeggen.

De beving veroorzaakt een tsunami. De eerste vloedgolf treft de noordoostkust van het Zuidereiland. Het is niet bekend hoe groot de golf is en of die schade heeft aangericht.

Het epicentrum van de beving lag in de oceaan, op 10 kilometer diepte, en op bijna 100 kilometer van Christchurch. Die stad in Nieuw-Zeeland werd vijf jaar geleden ook getroffen door een aardbeving. Toen kwamen 185 mensen om het leven.

De eerste beelden van tijdens en na de beving in Nieuw-Zeeland

Parijs herdenkt terreuraanslagen

Parijs staat dit weekend stil bij de terroristische aanslagen, waarbij vorig jaar 130 mensen omkwamen bij aanvallen op het Stade de France, cafés, restaurants, en het muziektheater Bataclan.

Op zaterdag worden de slachtoffers herdacht tijdens de heropening van het Bataclan-theater. De Britse zanger Sting treedt op. Het concert begint met een minuut stilte.

Correspondent Frank Renout is in het theater. Hij spreekt van een beklemmende sfeer, maar tegelijkertijd is er ook vreugde omdat de zaal weer opengaat. "Je zou kunnen zeggen dat dit de wedergeboorte is van de Bataclan."

Concert van Sting in het Bataclan-theater

Een dag later zijn er ceremonies op de andere plaatsen waar de terroristen zich opbliezen en mensen vermoordden. President Hollande opent de herdenking bij het Stade de France, waar hij een plaquette onthult.

De herdenkingen zijn sober. In het voetbalstadion wordt een minuut stilte gehouden en voeren enkele nabestaanden het woord.

Inwoners van de stad is gevraagd om een kaars voor het raam te plaatsen. Er is ook een herdenkingsbijeenkomst in het centrum en in de Notre Dame.

Parijs herdenkt aanslagen van vorig jaar

Donald Trump in het nieuws

De nieuw gekozen president houdt vast aan zijn plannen om een muur te bouwen bij de grens met Mexico, om zo illegalen te weren. Hij zegt dat in een gesprek met 60 Minutes van CBS.

Trump ontmoet in New York de Britse politicus Nigel Farage, het boegbeeld van de brexit. Het was een productief gesprek, zegt een woordvoerder van Trump.

Persbureau Reuters meldt dat Trump de VS binnen een jaar wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, waarin bijna 200 landen afspraken hebben gemaakt over onder meer het terugdringen van broeikasgassen.

NAVO-chef Stoltenberg waarschuwt Trump dat hij het belang van de NAVO niet moet onderschatten. "We moeten nu niet allemaal onze eigen koers varen. Dat geldt voor Europa en voor de Verenigde Staten."

Farage arriveert in de Trump Tower voor zijn bezoek aan de toekomstige president

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen zondag in spoedvergadering in Brussel, nu de VS voor Trump heeft gekozen. ​De Britten zijn er niet bij. Minister Johnson vindt dat zijn collega's niet zo moeten zeuren over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Ondertussen gaan tegenstanders van Trump in New York en andere steden de straat op om te demonstreren tegen de verkiezing van de Republikein.

Latijns-Amerikanen, Afro-Amerikanen en moslims zeggen dat ze sinds de verkiezing van Trump worden lastiggevallen op straat. Er is ​veel angst bij minderheden in de VS.

'We moeten het afwachten'

Het Nederlands elftal wint de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg met 3-1. Arjen Robben en Memphis Depay (2 keer) scoren voor Oranje. Robben blijft na de rust geblesseerd achter in de kleedkamer. Ook Wesley Sneijder valt geblesseerd uit. Nederland staat na vier wedstrijden tweede in de poule, achter Frankrijk.

Max Verstappen is succesvol in de Grand Prix van Brazilië. Hij finisht als derde. Het is zijn zevende podiumplaats. Lewis Hamilton wint de race; zijn ploegmaat en leider in het WK-klassement, Nico Rosberg, wordt tweede.

Verstappen klimt na een magnifieke inhaalrace van de zestiende naar de derde plaats.

De strijd om de wereldtitel wordt over twee weken in Abu Dhabi beslist.

Max Verstappen in actie op het kletsnatte circuit van Interlagos

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC bereiken een nieuw vredesakkoord. Ze moesten opnieuw onderhandelen omdat het eerder bereikte akkoord begin oktober door de Colombiaanse bevolking in een referendum werd weggestemd.

Volgens de onderhandelaars komen ze in het nieuwe akkoord tegemoet aan de bezwaren van de tegenstemmers. Zo zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de berechting van FARC-leden die worden verdacht van oorlogsmisdaden.

Of het nieuwe akkoord ook in een referendum aan de Colombianen wordt voorgelegd, is nog onduidelijk.

Emotionele reacties op het nieuwe vredesakkoord

De komende week...

Maandag wordt het proces tegen Geert Wilders voortgezet. Veertig benadeelden eisen smartengeld of rectificatie voor zijn 'minder minder'-uitspraken.

Op dezelfde dag verschijnt de hoofdverdachte in de Ermelose chaletmoord voor de rechter, de 30-jarige Janet S. Ze wordt verdacht van moord op zakenman Ton Kuijf.

Dinsdag bezoekt president Obama Griekenland, als onderdeel van zijn afscheidstournee. Hij spreekt premier Tsipras en houdt een persconferentie.

Koningin Máxima gaat op donderdag naar de Schilderswijk, voor de viering van het 90-jarige bestaan van een buurtcentrum.

Obama is op donderdag en vrijdag in Duitsland. Hij ontmoet bondskanselier Merkel en geeft een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl