NOS NieuwsAangepast

Jaar na bloedbad: stilte en dan heropent Sting de Bataclan

Het concert van Sting in het Bataclan-theater

De Britse zanger Sting heeft vanavond het Bataclan-theater in Parijs heropend. Daar kwamen op 13 november vorig jaar negentig mensen om het leven door een terreuraanslag. Het concert begon met een minuut stilte.

De duizend kaarten voor het concert gingen volgens het theater binnen 30 minuten over de toonbank. 500 familieleden van omgekomen mensen hebben kaartjes gekregen, al wilde niet iedereen op die uitnodiging ingaan. Voor sommige mensen zou een weerzien met het theater te gevoelig liggen.

De opbrengst van alle kaartjes gaat naar slachtoffers en nabestaanden.

Sting soundcheckt in het Bataclan

'Wedergeboorte'

Correspondent Frank Renout is bij het theater. Hij spreekt van een beklemmende sfeer, maar tegelijkertijd is er ook vreugde omdat de zaal weer opengaat. "Je zou kunnen zeggen dat dit de wedergeboorte is van de Bataclan."

Sting is geen vreemde in de Bataclan. Toen hij in 1979 nog leadzanger was van de band The Police trad hij al eens op in het Parijse theater.

Eagles of Death Metal

Twee leden van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal wilden ook bij het concert aanwezig zijn, maar zij werden geweigerd bij de ingang. Volgens Franse media mochten de muzikanten niet naar binnen, omdat zanger Jesse Hughes in een interview opmerkingen heeft gemaakt over de betrokkenheid van islamitische medewerkers van de Bataclan bij de aanslagen.

"Ik heb ze eruit gegooid", zegt Bataclan-oprichter Jules Frotos tegen persbureau AFP. "Sommige dingen kan je niet vergeven."

De aanslag in het Bataclan-theater werd vorig jaar gepleegd tijdens een optreden van Eagles of Death Metal. De bandleden wisten te ontsnappen via een achterdeur, maar een medewerker van de band kwam om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl