NOS NieuwsAangepast

Angst bij minderheden in VS: mijn vrouw durft niet naar groenteboer

Welke campagnebeloften maakt Trump waar en welke niet? De onzekerheid daarover is vooral bij de minderheden voelbaar.

Scheldpartijen op straat, hakenkruizen en hoofddoeken die bij een moslima worden afgerukt. De afgelopen dagen zijn verschillende Latijns-Amerikanen, Afro-Amerikanen en moslims op deze manier lastiggevallen, schrijft CNN.

Een moslimman zegt dat zijn vrouw niet meer naar de groentewinkel durft. "Ze is bang dat mensen haar discrimineren als ze haar hoofddoek draagt."

Verslaggever Albert Bos sprak met minderheden in Ohio en vroeg een aantal van hen of ze bezorgd zijn.

'We moeten het afwachten'

Het lijken niet alleen de minderheden die last hebben van de verkiezingsoverwinning van Trump. Op Twitter circuleren video's van vechtpartijen waar Trump-aanhangers het slachtoffer zijn:

Dit soort heftige reacties zijn vooral korte oplevingen die daarna terugzakken naar de 'normale' niveaus, zegt politiek wetenschapper Cas Mudde. "Dan wordt het niet meer als belangrijk genoeg gezien door de media om er massaal over te berichten."

We spraken Mudde gisteren uitgebreid over de confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe president:

Ook vandaag gaan tegenstanders van Trump in New York en andere Amerikaanse steden de straat op om te demonstreren. De organisatoren in New York hopen dat dit de grootste betoging tot nu toe wordt. De protestmars gaat van Union Square naar de Trump Tower op Fifth Avenue in het centrum van Manhattan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl