Boris Johnson
NOS Nieuws

Britten bedanken voor Trump-overleg Brussel

De Britse minister Johnson van Buitenlandse Zaken is niet aanwezig bij het speciale EU-overleg over de verkiezing van Donald Trump vanavond. Johnson heeft tegen de andere Europese politici gezegd dat ze niet zo moeten zeuren over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Johnson is wel aanwezig bij het reguliere overleg op maandag, maar is niet van plan om vandaag al naar Brussel te gaan. "Wij zien geen aanleiding voor een ingelaste bijeenkomst op zondag, omdat het al lang bekend was wanneer de presidentsverkiezingen zouden zijn", zegt een woordvoerder van de minister.

'Niet aanstellen'

Vrijdag zei Johnson al dat hij vond dat mensen zich niet moeten aanstellen: "Het is tijd om te stoppen met doemdenken en zeuren over de verkiezingsuitslag".

De woorden van Johnson staan in schril contrast met uitspraken van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Die zei dat de verkiezing van Trump de banden tussen de EU en de VS structureel kan beschadigen.

Het overleg in Brussel begint vanavond om 19.30 uur. De Duitse minister Steinmeier had erom gevraagd, om de gevolgen van de verkiezing van Trump voor de trans-atlantische samenwerking te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl