Kamer: Rutte moet discussie over geld Oranjes voorkomen
De Tweede Kamer vindt dat premier Rutte moet voorkomen dat er jaarlijks discussie ontstaat over het geld van de Oranjes. De positie van de koning wordt onnodig kwetsbaar door deze discussies, vinden de regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen.
Dit jaar is er ophef over drie kwesties: een mogelijke belastingcompensatie voor te betalen vermogensbelasting, de toelage van 1,5 miljoen euro die kroonprinses Amalia krijgt als ze 18 jaar wordt en de verkoop door de Oranjes van kostbare schilderijen.
Nonchalant
Oppositiepartij CDA vindt dat de discussie wordt aangewakkerd door "de nonchalante houding van de minister-president". De SP stelt dat Rutte altijd mist creëert.
D66-leider Pechtold roept Rutte op om de positie van de koning niet iedere keer onnodig kwetsbaar te maken. Hij is er zeer verbaasd over dat Rutte onlangs op zijn persconferentie verslag deed van een gesprek met Willem-Alexander en prinses Beatrix. "Over wat de koning denkt en voelt, hoor je als minister-president niets over te zeggen", zegt Pechtold.
SGP-leider Van der Staaij betreurt het "jaarlijkse gedoe", al is de ophef volgens hem wel terecht. "Het gaat over publiek geld."
Verlost van ongemak
Kamerbreed wordt gevraagd om meer transparantie over de begroting van de koning. De ChristenUnie wil dat de hele betalingsregeling opnieuw wordt bekeken. De PvdA wil dit bij de formatie gaan regelen. "De Oranjes wonen in een glazen huis en er moet meer duidelijkheid en transparantie komen", stelt de PvdA.
De VVD voelt er niets voor de hele systematiek weer overhoop te gooien. In 2009 is de begroting al aangepast en vorig jaar heeft premier Rutte "nog meer duidelijke categorieën" in de begroting opgenomen. De VVD vindt dat er al veel is verbeterd.
- Rutte moet kritiek op inkomen Oranjes weerleggen
- Kamer niet overtuigd van Ruttes uitleg belastingdeal Oranjes
- Geen bewijs belastingdeal Oranjes gevonden, wel nieuw onderzoek
- Kamer wil af van 'belastingdeal' met koning
- 'Koning en prinses Beatrix wisten niet van belastingcompensatie'
- 'Geheime deal over compensatie koning'
- Oranjes incasseren opbrengst kunstbezit zelf
In 2015 ging het debat vooral over de ontheffing van de inkomensbelasting voor de Oranjes en de dure verbouwing van Huis ten Bosch. Het jaar daarvoor viel de Kamer over de ingrijpende renovaties van drie paleizen, de bouw van een steiger en de aankoop van extra grond bij de Griekse villa en de tijdelijk bouw van containers in de tuin van Villa Eikenhorst.