Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag op weg naar de Ridderzaal.
NOS NieuwsAangepast

Kamer niet overtuigd van Ruttes uitleg belastingdeal Oranjes

In de Tweede Kamer blijven grote twijfels of koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix geen compensatie krijgen voor het betalen van vermogensbelasting. Regeringspartij PvdA is niet overtuigd door de brief van premier Rutte die zegt in het archief geen bewijzen te hebben gevonden van een belastingdeal die begin jaren zeventig met de Oranjes zou zijn gemaakt.

"De kous is niet af. Mijn vragen zijn niet weggenomen. De premier zal het goed moeten uitleggen," zegt PvdA-Kamerlid Recourt aan de vooravond van het debat over de begroting van de Koning, die donderdagochtend in de Tweede Kamer begint.

Veertig jaar geleden

Ook oppositiepartijen D66 en de SP snappen niet dat de premier niets in het Nationaal Archief heeft gevonden, terwijl RLT wel diverse documenten uit dat archief toonde. RTL kwam twee weken geleden met het nieuws dat er 45 jaar geleden geheime afspraken zijn gemaakt tussen de Oranjes en het kabinet. De Oranjes zouden gecompenseerd zijn voor de belasting die ze moesten gaan betalen over een deel van hun vermogen. De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd en eiste opheldering.

D66-leider Pechtold vraagt zich af of in het inkomen van de huidige koning, zijn vrouw en zijn moeder niet een deel compensatie zit. Hij vindt het inkomen van de Oranjes aan de hoge kant. "Rutte moet uitleggen hoe het bedrag is opgebouwd. Waarom is het zo'n hoog bedrag"? Koning Willem-Alexander krijgt in 2017 888.000 euro aan inkomen. Daarbovenop krijgt hij nog bijna 4,7 miljoen euro voor het personeel en andere materiële uitgaven.

Partijen niet overtuigd van Rutte's uitleg Oranje

Rutte geeft toe dat er geen duidelijkheid is over de exacte opbouw van het inkomen van de Oranjes en laat daar nog historisch onderzoek naar doen.

Student Amalia

In het Kamerdebat zal Rutte ook uitleg moeten geven over het inkomen dat kroonprinses Amalia vanaf haar 18de zal ontvangen. Amalia krijgt 263.000 euro inkomen en 1.232.000 euro voor personeel en andere materiële uitgaven. Regeringspartij PvdA en de linkse oppositie vinden dit bedrag van in totaal bijna 1,5 miljoen euro veel te veel geld voor "een student".

Rutte: ik heb geen bewijzen van belastingdeal Oranjes gevonden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl