President Bashar al-Assad vecht niet tegen Islamitische Staat, maar werkt juist samen met de terreurgroep. Dat zegt de Syrische activiste Rafif Jouejati tegen Nieuwsuur. "Hij spoort IS aan om zijn eigen verhaal kracht bij te zetten: het is Assad of de terroristen."
"Assad heeft erg zijn best gedaan om zichzelf neer te zetten als de grootste vijand van het terrorisme, maar wij, pro-democratische Syriërs zien een directe verbinding tussen IS en het regime."
Jouejati is een Syrische activiste van het eerste uur. Ze is oprichter van de actiegroep Free Syria en betrokken bij de Freedom Charter. Een onderzoek onder vijftigduizend Syriërs waaruit blijkt dat een meerderheid van de bevolking een democratische, seculiere staat wil.
Wij denken dat het regime Palmyra aan IS heeft gegeven.
Onlangs heroverde het leger van Assad, met hulp van de Russen, de historische en strategisch gelegen stad Palmyra. Maar volgens Jouejati is het geen bevrijding.
"Dat is een heel rekbaar begrip. Wij denken dat het regime Palmyra aan IS heeft gegeven, het is een samenzwering. Het regime had IS kunnen tegenhouden."
De burgeroorlog in Syrië duurt al vijf jaar. Het begon allemaal in 2011 met vreedzame protesten voor vrijheid en democratie. De opstanden werden al snel gewelddadig, net als het antwoord van de regering daarop. Inmiddels zijn er honderdduizenden doden gevallen en lijkt een democratisch Syrië verder weg dan ooit.
Toch hebben de Syriërs niet het vertrouwen in de idealen van de revolutie verloren, zegt Jouejati. Ze willen nog steeds vrijheid en democratie.
"De Freedom Charter geeft aan dat Syriërs een democratische seculiere staat willen, met een grondwet en een scheiding van machten. Waar alle burgers ongeacht religie of politieke overtuiging voor de wet gelijk zijn."
Dat de oorspronkelijke idealen van de Syrische revolutie niet dood zijn, blijkt nu sinds het staakt-het-vuren opnieuw vreedzaam wordt gedemonstreerd. Tegen het regime, tegen de extremisten, en voor vrijheid en democratie.
Zowel Assad als extremisten als IS en Jabhat al-Nusra vormen volgens de activiste een bedreiging voor een vreedzame revolutie. "Assad met zijn methodes van opsluiting, marteling en vatenbommen. En extremistische groeperingen met executies en sharia-rechtbanken. We zijn voor allemaal even bang."
Assad is voor ons Hitler, dit is onze holocaust. Moeten we daarmee onderhandelen?
De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, zei gisteren dat de volgende ronde van de Syrische vredesonderhandelingen volgende week begint. Voor die tijd wil hij Damascus en Teheran bezoeken om meer inzicht te krijgen in een mogelijke politieke transitie van Syrië.
De positie van Assad blijft het belangrijkste punt van geschil aan de onderhandelingstafel. De Syrische oppositie eist dat hij vertrekt, maar Assad weigert zodat zijn positie onderdeel wordt van de onderhandelingen. Rusland en de Verenigde Staten zeggen de druk op hem op te voeren.
Ook Jouejati wil dat Assad vertrekt. "Het aantal martelingen in Syrië ligt op het niveau van genocide. Assad is voor ons Hitler, dit is onze holocaust. Moeten we met hem onderhandelen? Ik denk dat er niets zal veranderen en het geweld alleen maar toeneemt in Syrië, als Assad blijft."