Mohammed Alloush tijdens vredesgesprekken in Genève AFP

Er is nog weinig vooruitgang geboekt tijdens de eerste week van gesprekken met VN-gezant Staffan de Mistura over de situatie in Syrië. Dat zegt de hoofdonderhandelaar van de Syrische oppositie in een gezamenlijk interview met de Britse krant The Guardian, de Franse krant Le Monde en de Duitse Frankurter Allgemeine Zeitung.

Volgens onderhandelaar Mohammed Alloush ligt de Syrische president Assad dwars. Zijn regime weigert mee te werken aan verdergaande onderhandelingen, terwijl de Syrische bevolking ondertussen nog steeds honger lijdt, zo zegt Alloush. 

Beide partijen onderhandelen sinds vorige week maandag niet direct met elkaar, maar spreken alleen met VN-gezant De Mistura. De Syrische oppositie beslist eind deze week of verder praten nog zin heeft. 

Grote verschillen

De Mistura besloot afgelopen donderdag noodgedwongen tot een pauze in de onderhandelingen omdat de partijen te ver uit elkaar liggen. Het is hem nog niet gelukt om de Syrische regering ervan te overtuigen mee te discussiëren over een mogelijke overgangsregering en de rol van Assad in zo'n regering

Volgens Mohammed Alloush blijft de Syrische oppositie erbij dat er geen plek is voor Assad in een overgangsregering. Hij voegde daaraan toe dat "zij die verdacht worden van oorlogsmisdaden, berecht moeten worden in Syrië". 

STER reclame