Het Openbaar Ministerie eist straffen tot zeven jaar in het jihadproces. Volgens het OM is voor alle negen verdachten bewezen dat ze schuldig zijn aan deelname aan een criminele, terroristische organisatie.
De hoogste straf van zeven jaar eist het OM voor Azzedine C. Volgens justitie is hij de aanjager en leider van de groep. Hij is de enige die nog in voorarrest zit. Tegen Rudolph H. is 6 jaar geëist, Ousama C. moet volgens justitie 5 jaar de gevangenis in. Zij zijn de drie bekendste verdachten en volgens justitie de "grote vissen".
In Nieuwsuur een verslag van de zitting en in de studio reageert Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit van Leiden.
Uit de cel
In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam hoorden vandaag in totaal negen verdachten welke straf het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Zeven van hen bevinden zich in Nederland, twee van hen zouden in Syrië of Irak zijn.
Alleen de 33-jarige Azzedine C. zit dus nog vast. De rechtbank had eerder twee andere verdachten die nog in de cel zaten voorlopig vrijgelaten. Het gaat om de 25-jarige Rudolph H., volgens justitie de beheerder van de websites van de groep, en de 19-jarige Oussama C. Hij zou volgens justitie een leidende rol in de groep hebben gehad.
Een tiende verdachte, Soufiane Z., mag volgens de rechtbank niet langer vervolgd worden. Hij zou begin dit jaar in Syrië zijn omgekomen, maar het Openbaar Ministerie wilde hem toch berechten. Volgens de aanklagers is het mogelijk dat Z. zijn dood in scène heeft gezet. De rechter acht het niet aannemelijk dat hij nog leeft en heeft daarom begin oktober besloten de rechtszaak tegen Z. afgebroken.
Aangifte na ronselen
Justitie begint het onderzoek naar de jihadisten in het voorjaar van 2013, als een aantal familieleden aangifte doet van het ronselen van hun zoon of broer voor de gewapende strijd in Syrië. De politie volgt geruime tijd een aantal verdachten, waarbij een centrale rol is weggelegd voor de Hagenaar Azzedine C.
Al snel valt het oog van de politie op een pand aan de Meppelweg in Den Haag, gehuurd door Azzedine C. Er blijkt een stichting te zijn gevestigd, die zich bezighoudt met Straat Dawah, het verspreiden van de islam. De groep verdachten trekt bijvoorbeeld naar Urk, om daar op straat mensen aan te spreken.
Ook beheert de groep een website, DeWareReligie.nl. Inmiddels is een aantal van de verdachten naar Syrië vertrokken en vecht daar, volgens justitie, mee als jihadstrijders. Een videoverslag van hun belevenissen verschijnt onder de titel 'Oh, oh Aleppo' op de website.
Terroristische organisatie
Eind augustus 2014 wordt Azzedine C., samen met zijn vrouw, aangehouden in Duitsland. Volgens justitie was hij van plan naar Syrië te reizen, maar brak hij zijn reis af. Ook Rudolph H. wordt aangehouden.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zei destijds blij te zijn met de aanhoudingen: "Dit is belangrijk voor Den Haag en heel Nederland. Hier snakten de mensen in de Schilderswijk naar."
Officier van justitie Wouter Bos noemt het grote jihadproces eerder een bijzonder proces. "Vanwege de omvang, maar ook vanwege de aanklacht, die spreekt van lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Dat hebben we voor het laatst voor een rechtbank gebracht in de zaak van de Hofstadgroep, tien jaar geleden."