NOS Nieuws

Verdachten in het jihadproces: van Abou Moussa tot Abou Gortex

In de bunker in Amsterdam staan tien verdachten terecht in de Haagse jihadzaak. Ze zouden een terroristische organisatie vormen en zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer ronselen en opruiing. De meesten kennen elkaar uit de Haagse Schilderswijk. Wie zijn de verdachten?

Azzedine C.

Azzedine C., alias Abou Moussa, wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een van de leiders van de groep. De 33-jarige C. wordt verdacht van opruiing en ronselen voor de jihad in Syrië en Irak. Hij zou hebben aangezet tot moord en/of doodslag met een terroristisch oogmerk.

Azzedine C. is één van de verdachten die terechtstaan

C. stond als tiener in de belangstelling van Ajax en voetbalde bij ADO Den Haag. Later volgde hij een opleiding tot gymleraar. Tijdens het Hofstadproces zou zijn interesse in de radicale islam zijn gewekt.

C. was actief bij Behind Bars, een organisatie die opkomt voor moslims die volgens hen vervolgd worden vanwege hun geloof, en bij Straat Dawah, een groep die de fundamentalistische islam predikt. Bij diverse demonstraties voerde hij het woord.

Azzedine C. spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in Den Haag

Familieleden van Syrië-gangers meldden bij de politie dat C. hun zoons en broers zou hebben geronseld voor de strijd in Syrië en Irak. In augustus vorig jaar werd hij samen met zijn vrouw opgepakt in Duitsland.

Na een paar maanden ging hij in hongerstaking uit protest tegen het strenge regime op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. Met name de veelvuldige visitaties, inspecties op het lichaam, worden als vernederend ervaren.

Oussama C.

Oussama C., alias Abou Yazeed, is met zijn 19 jaar de jongste verdachte van de groep. In de zomer van 2014 werd hij gearresteerd. Hem wordt, net als Azzedine C., lidmaatschap van een terroristische organisatie, ronselen en opruiing ten laste gelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie is hij de geestelijk leider van de groep. Die kwalificatie heeft hij te danken aan de diverse publicaties op internet en sociale media, waarin hij de waarde van een islamitische staat boven "de verdorven westelijke leefwijze" propageert. Ook hij maakte deel uit van het Haagse Straat Dawah.

Oussama C. is de jongste verdachte in het proces

C. heeft geen Nederlands paspoort of verblijfsvergunning. Gelijk aan zijn strafproces liep een zaak bij de vreemdelingenkamer om hem uit te zetten naar Marokko maar hij mag zijn proces in Nederland afwachten. Wat er daarna gebeurt, is onduidelijk.

Binnen eigen kring lijkt C. omstreden te zijn door zijn omgang met jonge vrouwen. Hij zou hen in chatgesprekken gevraagd hebben hakken en lingerie te dragen.

Rudolph H.

Rudolph H. (25), alias Abou Sa'ied of Abou Souhayb, is de derde hoofdverdachte in de contextzaak, zoals dit onderzoek wordt genoemd. Tijdens acties van Straat Dawah en demonstraties in de Schilderswijk van extremistische moslims was de roodharige bekeerling, zoon van een rechter, een opvallende verschijning.

Rudolp H. kwam eerder in het nieuws na de dood van zijn dochter

Via YouTube, Twitter, Facebook, radiozender Ghurabaa en de website De Ware Religie heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing tot het plegen van een terroristisch misdrijf, aldus het OM. Maar in tegenstelling tot eerder genoemde verdachten wordt hem geen ronselen voor de jihad ten laste gelegd.

H. volgde na zijn middelbare school een opleiding in de scheepvaart. Later begon hij een studie aan de Islamitische Universiteit.

Jordi de J.

Jordi de J. (22), alias Abu Mousa al Gharib of Abdul Rahman Abu Moussa (22), was volgens het OM penningmeester van een stichting waar ook een aantal andere verdachten deel van uitmaakten.

Jordi de J. komt voor het eerst voor de rechter

De oud-X-Factor-kandidaat uit Delft vertrok in 2013 naar Syrië, naar eigen zeggen om broeders en zusters daar te helpen in de strijd tegen Assad. Maar volgens het OM zou hij daar getraind hebben om deel te nemen aan de gewapende strijd. Na tien weken keerde hij terug. In een brief liet hij weten weer een normaal leven te willen leiden.

Hij werd opgepakt en vervolgens weer vrijgelaten. Nadat hij uit rechts-radicale hoek ernstig bedreigd werd, liet hij zich voor zijn eigen veiligheid weer tijdelijk opsluiten. Hij woont op dit moment in de Haagse Schilderswijk.

Moussa L.

Moussa L. (41), alias Abou Ilias, mocht zijn proces in vrijheid afwachten. Hij heeft wel enige tijd vastgezeten op de terroristenafdeling en vertelde daarover in het NOS Journaal.

Op Twitter verspreidde hij berichten waarin werd opgeroepen af te reizen naar Syrië om deel te nemen aan de strijd. Hij was begin dit jaar aanwezig bij een demonstratie voor sluiting van de terroristenafdelingen. Daar hield hij een emotionele, volgens sommige commentatoren opruiende toespraak. In diezelfde maand zou L. een agente hebben bedreigd.

Hisham El O.

Hisham El O. (30), alias Abou Redouan, verbleef vanaf medio 2012 tot oktober 2013 in Syrië. Hij zou daar hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. Ook hij zou deel uitmaken van de groep, maar hij lijkt geen goede bekende van de rest. Op sites waar wordt opgeroepen de verdachten te steunen, wordt El O. amper genoemd. Wegens psychische problemen werd zijn voorarrest opgeheven.

Imane B.

Imane B. (25) is de enige vrouw in het gezelschap. Ze is de echtgenote van Azzedine C. en afkomstig uit Arnhem. Ze zat korte tijd vast op de terroristenafdeling en wordt verdacht van opruiing.

De afwezigen

Drie verdachten zullen naar alle waarschijnlijkheid niet verschijnen voor de Haagse rechtbank. Zij worden bij verstek vervolgd. De mannen nemen deel aan de strijd in Syrië/Irak of zijn omgekomen.

Soufiane Z. (27), alias Abou Mohammed, Abou Soumaya of Abou Gortex (naar het materiaal van zijn favoriete kleding), vertrok eind 2013 naar Syrië. Volgens meerdere bronnen zou hij daar samen met een vriend, Driss D., zijn omgekomen. Maar omdat daarvan geen bewijs is, gaat het OM vooralsnog door met zijn zaak.

Soufiane Z. verhuurde zich als freelance-jihadist

Anis Z. (24), alias Abou Mohajed, is de jongere broer van Soufiane Z. Hij zou zich nog in Syrië bevinden, waar hij deel zou nemen aan de gewapende strijd. Eerder deden berichten de ronde over zijn vermissing maar het OM gaat ervan uit dat hij nog in leven is en vecht bij Jabath al Nusra, dan wel IS.

Hatim R. (26), alias Abou Yoesef of Abou Hatim de la Haye. Ook hij zit naar alle waarschijnlijkheid in Syrië. Verder zou R. Nederlanders geholpen hebben die naar het land wilden vertrekken. Er waren vragen over de dagvaarding tegen R. Die zou nietig verklaard zijn omdat Justitie er niet in geslaagd zou zijn om hem op de juiste wijze te informeren over zijn vervolging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl