NOS NieuwsAangepast

De hoofdrolspelers van de Hofstadgroep

Veertien verdachten, onder wie Mohammed B., stonden sinds 5 december 2005 terecht in het Hofstadproces.

Mohammed B., alias Abu Zubair, is een Nederlander van Marokkaanse afkomst. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens de moord op Theo van Gogh. Hij doodde de filmmaker op 2 november 2004 op klaarlichte dag. Vlak daarna werd hij gearresteerd.

Jason W. Hij is een zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Hij zou bekeerd zijn tot de islam en een radicale moslim zijn geworden. Hij bezocht Pakistan waarschijnlijk twee keer, mogelijk voor jihad-training. Hij werd op 10 november 2004 aangehouden na een massale actie van speciale eenheden van onder meer politie en marine in het Haagse Laakkwartier. W. had zich verschanst in een woning in Antheunisstraat, waar uiteindelijk drie handgranaten werden gevonden. W. werd daar ook opgepakt. Hij zit daarvoor nu een straf uit van 15 jaar. Hij had ook contact met Samir A. en Mohammed B. De politie arresteerde W.'s jongere broer Jermaine in Amersfoort.

Ismail A. alias Suhaib Een Nederlandse Marokkaan die op 10 november 2004 samen met Jason W. werd aangehouden in de Antheunisstraat. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een bomaanslag. Hij zou in een Pakistaans trainingskamp hebben gezeten met Jason W.

Mohammed Fahmi B. alias Abu Mussab Een Nederlandse Marokkaan die op 17- of 18-jarige leeftijd in het kader van gezinshereniging vanuit al Hoceima in Marokko naar Nederland kwam. HIj werd ook in oktober 2003 gearresteerd. In zijn Amsterdamse woning werden goederen gevonden die aan Samir A. zouden hebben toebehoord. Die hadden gebruikt kunnen worden om een explosief te maken. Hij kwam vaak bij Mohammed B. over de vloer. De politie arresteerde hem later opnieuw. Hij werd verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Nouredine el F. Een illegaal in Nederland verblijvende Noord-Afrikaan. Hij werd op 22 juni 2005, samen met twee vrouwen, opgepakt in Amsterdam. Hij wordt gezien als de spil van de Hofstadgroep. In de Amsterdamse woning van Mohammed B. trof de politie een door El F. ondertekend testament aan waarin deze zegt te willen sterven als martelaar. Volgens El F. is dit testament door Mohammed B. opgesteld. El F. noemde B. "gevaarlijk". Hij werd op verdenking van aanslagen al eens gearresteerd tijdens het EK Voetbal in Portugal, maar werd daarna weer vrijgelaten. Bij zijn arrestatie in Amsterdam had hij een doorgeladen machinepistool, een tweede gevulde patroonhouder en een doos munitie bij zich. inmiddels is hij daarvoor veroordeeld. Eén van de gearresteerde vrouwen, Soumaya S., is zijn vrouw.

Jermaine W. Hij is een zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder en de jongere broer van Jason W. Op 10 oktober 2004 werd hij aangehouden in Amersfoort. Op zijn werk bij een bakkerij vonden collega's een briefje met aanwijzingen dat VVD-politica Hirsi Ali tijdens de jaarwisseling vermoord moest worden.

Rachid B. Rachid B. is een jeugdvriend van Mohammed B. Hij werd op 10 november 2004 gearresteerd. Mohammed B. zou Rachid B. kort voor de moord op Theo van Gogh enveloppen met geld en een testament hebben gegeven. Hij is niet de Rachid B. die in de zomer van 2005 in Londen werd opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan terroristische voorbereidingen.

Youssef E. Bijnamen Semi en Bommetje. Verder is er niets over hem bekend.

Ahmed H. Hij was een huisgenoot van Mohammed B. en volgens de AIVD een centrale figuur in de Hofstadgroep. Ahmed B. had geheime AIVD-informatie in bezit, afkomstig van AIVD-tolk Saleh B. Hij hield zich bezig met financiële zaken voor de groep. Woonde op het moment van de moord op Van Gogh al enkele weken bij Mohammed B.

Zine Lbidine A. In oktober 2003 werd hij aangehouden, maar heengezonden. Van hem werden vingerafdrukken gevonden in woningen van twee medeverdachten. Ook vond de politie in de woning van Mohammed B. een handgeschreven briefje met het telefoonnummer van A. Hij zegt B. niet te kennen. A. bleef wel verdachte, maar omdat zijn uiteindelijke straf lager dreigde uit te vallen dan de tijd die hij al in voorlopige hechtenis had gezeten, mocht hij gaan.

Mohammed el M. Hij reisde met Nouredine el F. tijdens het EK naar Portugal. Daar werd hij na een tip van de AIVD aan de Portugese autoriteiten het land uitgezet. Ze zouden mogelijk een aanslag hebben willen plegen. Bij hem thuis werden verdachte scheikundige formules gevonden.

Nadir A. Hij bezocht de woning van Mohammed B. en was bevriend met Fahmi B. Hij werd opgepakt en weer vrijgelaten, maar bleef wel verdachte. Zijn telefoonnummer zou zijn gevonden bij een hoofdverdachte van de aanslagen in Madrid en Casablanca.

Zakaria T. Hij reisde rond de jaarwisseling 2003-2004 met Jason W. naar Pakistan, vermoedelijk voor de jihad. Het duo keerde om onduidelijke redenen vervroegd terug.

Mohammed el B. Hij kwam bij Mohammed B. over de vloer. Hij werd gearresteerd in Portugal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl