NOS NieuwsAangepast

Haagse jihad-ronselaars opgepakt

De politie heeft twee Hagenaars opgepakt die mensen zouden hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Ook worden ze verdacht van opruiing en haatzaaien via diverse sociale media en nieuwssites. Daarvoor is ook een derde verdachte opgepakt.

De twee mannelijke verdachten worden verdacht van het ronselen voor de gewapende terroristische strijd in Syrië en/of Irak en "het samenspannen dan wel voorbereiden van moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk".

Spreker pro-IS-demonstratie

Twee van de verdachten, een 32-jarige Hagenaar en een 24-jarige Haagse vrouw, werden vanochtend opgepakt in Duitsland. In Den Haag werd gisteren al een 24-jarige verdachte gearresteerd. In vier woningen zijn huiszoekingen geweest.

Volgens bronnen van de NOS is de 32-jarige man die in Duitsland is opgepakt Azzedine C., alias Abou Moussa. Hij is een van de hoofdverdachten in het grote Haagse onderzoek naar ronselen.

Azzedine C. was ook een van de twee sprekers tijdens de pro-IS-demonstratie afgelopen juli in de Haagse Schilderswijk waar ophef over ontstond omdat er anti-joodse leuzen werden geroepen. De 24-jarige vrouw die is opgepakt, is de echtgenote van Azzedine C.

Nieuwsuur

C. zat eind juni in het televisieprogramma Nieuwsuur, omdat hij moslims in Nederland op YouTube feliciteerde met de stichting van het kalifaat in Syrië en Irak. Hij ontkende bij Nieuwsuur dat hij mensen ronselde voor de jihad in Syrië en Irak. Volgens hem hoeven Jihad strijders niet geronseld te worden.

"Het is van de zotte dat deze jongens die naar Syrië gaan geronseld moeten worden", zei Azzedine C. destijds. "Wij hebben geleerd wat de term ronselen betekent van het ministerie van Defensie. Die ronselt jongens op vmbo-scholen met termen als 'kom strijden, hoge soldij'. Niemand spreekt daar over een school of een brug bouwen in Eritrea."

Meer aanhoudingen

De Haagse politie heeft nu in totaal negen aanhoudingen verricht in het onderzoek naar jihadgangers. Vijf zitten er vast. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Sinds het onderzoek in april vorig jaar begon, werden onder anderen een 19-jarige Zoetermeerse en een Hagenaar van 18 aangehouden die ervan werd verdacht mensen te ronselen voor de strijd in Syrië. In april dit jaar hield de politie een 23-jarige Amsterdamse terugkeerder aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl