De grens tussen Hongarije en Servië twee dagen geleden

Europa verdeeld over aanpak vluchtelingencrisis

Europa raakt steeds meer verdeeld over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Duitsland waarschuwde dat landen die niet de Europese waarden van solidariteit en empathie delen, ook niet hoeven te rekenen op geld uit Brussel.

De waarschuwing is gericht aan de Oost-Europese landen die hun grenzen sluiten voor vluchtelingen. Kroatië sloot vandaag net als Hongarije de grensovergangen met Servië. Duizenden mensen proberen via Kroatië en Hongarije naar West-Europa te reizen.

In Nieuwsuur is Huub van Baar, Oost-Europadeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, te gast.

Europa verdeeld over aanpak vluchtelingencrisis

Overleg

De Europese lidstaten zijn sterk verdeeld over de aanpak van de crisis. Volgende week staan twee Europese overleggen op de agenda. Dinsdag komen de ministers die verantwoordelijk zijn voor asielzaken bij elkaar en woensdag de regeringsleiders. Vooral de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen stuit op veel verzet. Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië voelen hier niets voor.

Volgens Oost-Europadeskundige, Huub van Baar, vinden de Europese landen maar geen saamhorigheid in deze crisis, terwijl de handen juist ineen geslagen moeten worden. Van Baar acht het realistisch dat er volgende week een akkoord wordt gesloten waar de Oost-Europese landen niet aan zullen deelnemen.

Politieke tactiek

Hongarije houdt vluchtelingen tegen met hekken, traangas en waterkanonnen. De regering van Viktor Orbán is er veel aan gelegen om zoveel mogelijk vluchtelingen tegen te houden. De harde immigratie-politiek is volgens experts vooral tactiek om geen kiezers te verliezen.

Premier Orbán heeft aangekondigd dat Hongarije ook de grens met Kroatië gaat afsluiten met prikkeldraad en een muur. Daar gaan vandaag al honderden militairen en politie-agenten mee aan de slag.

Koenders over Hongarije

De kritiek op Hongarije groeit. Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, ergert zich aan de manier waarop Hongarije omgaat met vluchtelingen. De botte opstelling van de Hongaarse regering helpt niet, zei hij. "Het is niet de methode om gezamenlijk in Europa deze problematiek op te lossen.

De minister hoopt dat de Europese landen volgende week tot een gezamenlijk aanpak zullen komen van de vluchtelingencrisis, inclusief een herverdeling over de lidstaten van asielzoekers die zich al gemeld hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl