Slowaken bang voor komst vluchtelingen

Als de plannen van de Europese Commissie doorgaan, moet Slowakije binnenkort bijna 2300 vluchtelingen opnemen. Het land zelf zegt plek te hebben voor tweehonderd mensen, liefst christenen. Veel Slowaken zijn bang voor de komst van vluchtelingen.

Slowakije krijgt per jaar driehonderd asielaanvragen van vluchtelingen, en neemt daarvan tien mensen op. De Slowaken zijn bang voor de 'islamisering van het land' en voor de komst van 'terrorisme' als er meer vluchtelingen worden toegelaten.

In Nieuwsuur een reportage van verslaggever Tom Kleijn over Slowakije, waar iedereen bang is voor vluchtelingen die er niet zijn.

Slowaken bang voor komst vluchtelingen

Geen moskee

Moslims zijn sowieso niet welkom in het land, omdat ze zich toch niet 'thuis zouden voelen', zei een regeringswoordvoerder onlangs tegen de BBC. "We hebben geen enkele moskee, dus hoe kunnen ze integreren als ze het niet naar hun zin hebben?"

De komst van islamitische Syriërs brengt daarnaast een veiligheidsrisico met zich mee, vindt de regering. Onder de vluchtelingen zouden terroristen kunnen zitten. Het land wil daarom de komende twee jaar alleen christelijke Syriërs toelaten.

Bang

Het grensplaatsje Gabcikovo verzette zich hevig toen het dorp het verzoek kreeg van Oostenrijk om vijfhonderd vluchtelingen te huisvesten. Het ging om tijdelijke opvang om de druk op de overvolle opvangcentra in Oostenrijk te verlichten.

Maar de inwoners van Gabcikovo stemden in een referendum met 97 procent tegen de tijdelijke komst van de vluchtelingen. De meesten zijn bang dat met de komst van buitenstaanders, hun wereld nooit meer hetzelfde zal zijn.

Vluchtelingenquota

De Slowaakse regering houdt de komst van een vluchtelingenquotum van de Europese Commissie tegen. In plaats daarvan zouden landen vrijwillig in actie moeten komen. "Het probleem is dat een quotum niet werkt. We willen in Slowakije geen loze beloften maken", zegt Robert Kalinak, minister van Binnenlandse Zaken.

"Natuurlijk kunnen we zeggen dat we 2300 vluchtelingen opnemen. Maar iedereen weet dat ze binnen 24 of 48 uur in Duitsland, Nederland of andere west-Europese landen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl