Hek Hongarije

Hongarije bouwt omstreden hek op grens met Servië

  • Renee van Hest

    redacteur

  • Renee van Hest

    redacteur

Terwijl het aantal migranten dat naar Europa komt toeneemt, lukt het de Europese leiders maar niet om een structurele oplossing te vinden voor het vluchtelingenprobleem. De Hongaarse premier Viktor Orbán trekt daarom zijn eigen plan en is begonnen met de bouw van een vier meter hoog hek langs de grens.

De omheining is bedoeld om migranten tegen te houden. Het wordt een hek van 175 kilometer en wordt geplaatst op de grens met Servië. Het moet eind van deze maand af zijn.

Verslaggever Tom Kleijn bezocht het hek en peilde de stemming in Hongarije.

Hongarije bouwt omstreden hek op grens met Servië

Politieke tactiek

De regering van Viktor Orbán is er veel aan gelegen om zoveel mogelijk migranten tegen te houden. Volgens het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken zouden er dit jaar al meer dan honderdduizend vluchtelingen illegaal het land zijn binnengekomen. De meesten zouden via Servië binnenkomen.

Tot een halfjaar geleden waren migranten nauwelijks een thema in Hongarije. Maar sinds de aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo, is het sentiment over buitenlanders veranderd.

  • Nieuwsuur
    Verslaggever Tom Kleijn was met cameraman Dennis Hilgers in Hongarije
  • EPA
    Soldaten bouwen het kilometerslange hek langs de Servische grens
  • EPA
    Een vader met zijn kinderen onderweg naar Hongarije
  • EPA
    Een groep oorlogsvluchtelingen uit Afghanistan voor de Hongaarse grens

De populariteit van de partij van Orbán daalt, sinds het aantal migranten in Hongarije toeneemt. Volgens analist Bulcsu Hunyadi van de Hongaarse denktank Political Capital is het besluit van de regering om het hek te bouwen daarom vooral tactiek om geen kiezers verliezen.

"De regering heeft twee doelen: de migranten buiten de deur houden, en de Hongaarse kiezers tevreden houden, om te voorkomen dat de extreemrechtse partij Jobbik ervan profiteert. Het is vooral politieke campagne en retoriek.”

Van de Europese Unie krijgen we geen enkele hulp, terwijl wij de Europese grens verdedigen.

Burgemeester László Toroczkai van het grensplaatsje Assothalom

De premier voelt de hete adem van het extreem-rechtse en nationalistische Jobbik in zijn nek, die door de migratieproblemen aan populariteit wint. Jobbik heeft zich ontpopt als een verenigde oppositie, waardoor het politieke klimaat in Hongarije verhardt. In steeds meer gemeenten heeft de partij het voor het zeggen.

Ook in het Hongaarse grensplaatsje Assothalom. Een plek waar veel migranten komen als ze de grens zijn overgestoken vanuit Servië. Het hek komt ook hier te staan.

Burgemeester van Jobbik-partij László Toroczkai is er blij mee. Hij was een van de eerste die voorstelde om een hek te bouwen. "Eerst kreeg ik vanuit de Hongaarse regering geen hulp, nu gelukkig wel. Maar van de Europese Unie krijgen we geen enkele hulp. En dat terwijl wij de Europese grens verdedigen."

Werkkampen

Het harde anti-immigratie beleid van Orbán uit zich niet alleen in het hek. De regering maakte in juni bekend dat ze haar verantwoordelijkheden voor Dublin-akkoord wil opschorten, door geen vluchtelingen meer op te nemen die worden teruggestuurd.

Orbán wil daarnaast dat illegaal oversteken een misdrijf wordt, en hij is van plan om werkkampen te bouwen voor migranten. Volgens Orbán zouden migranten anders alleen maar banen inpikken van Hongaren. Ook heeft de regering de asielwet gewijzigd, zodat migranten kunnen worden teruggestuurd naar niet-EU landen.

Bekoeld

Orbán zegt dat hij deze wetten kan rechtvaardigen, omdat hij vindt dat migratie samenhangt met terrorisme, toenemende criminaliteit en toenemende werkloosheid.

Zijn plannen staan haaks op het Europese beleid. De relatie tussen Orbán en de EU is daardoor flink bekoeld. Maar een stevige tegenreactie lijkt Europa niet te kunnen formuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl