Een volgepakte trein van Gevgelija naar Tabanovtse aan de Macedonisch-Servische grens. Dagelijks vervoeren twee treinen duizend migranten
NOS Nieuws

Vluchtroute over de Balkan in beeld

"Het is heel aangrijpend hoe bot migranten worden behandeld door de autoriteiten in Macedonië en Griekenland", zegt fotograaf Piet den Blanken. "Ik heb heel wat reportages gemaakt over migranten, maar dit viel me nu wel echt op. Hoe politieagenten soms tekeergaan tegen mensen, heel tenenkrommend."

Den Blanken maakte onlangs een reis naar de Balkan om groepen migranten vast te leggen die de oversteek maken naar Europa. Hij reisde met hen van het Griekse eiland Lesbos vlak voor de Turkse kust door verschillende landen naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

"Het zal deels ook machteloosheid zijn van politieagenten. Ze weten zich waarschijnlijk geen raad met de grote aantallen migranten. De autoriteiten lijken daar helemaal niet op te zijn voorbereid."

Een migrant toont de striemen van stokslagen. De Macedonische politie joeg migranten met gummiknuppels terug naar Griekenland

Den Blanken volgde verschillende groepen met Pakistanen, Afghanen, Syriërs en Irakezen. Ze hadden allemaal een eigen reden om naar Europa te vertrekken. "Syrische vluchtelingen zijn goed ontwikkelde mensen, zoals wij in Nederland. Maar ze lijken totaal niet voorbereid op zo'n zware reis."

"Er was een klein jongetje dat na een nacht in een bootje tegen zijn moeder zei: mama, ik moet naar de wc, terwijl je weet dat ze de komende drie weken geen toilet meer zullen tegenkomen. Pakistanen en Afghanen zoeken bij aankomst aan land meteen karton van een doos om op te gaan slapen. Die lijken beter met de situatie om te kunnen gaan."

  • Hollandse Hoogte
    Aankomst van vluchtelingen in bootjes op de stranden van het Griekse eiland Lesbos
  • Hollandse Hoogte
    Syriërs in de bus van Belgrado naar de Servisch-Hongaarse grens
  • Hollandse Hoogte
    Honderden migranten willen met de trein van Gevgelija in het zuiden van Macedonië naar Tabanovtse aan de Servische grens

De Balkan is de belangrijkste vluchtroute geworden voor migranten om naar de EU te komen. Elke dag komen er zo'n duizend uit Turkije met overvolle, gammele bootjes aan op de Griekse eilanden, het merendeel op Lesbos. Vanuit daar reizen ze door naar de rijkere landen van West- en Noord-Europa.

De route die fotograaf Piet den Blanken met de migranten aflegde

Vrijwilligers

De lokale bevolking trekt zich het lot van de migranten enorm aan, zegt Den Blanken. "Het is heel hartverwarmend om te zien dat bij de Macedonisch-Servische grens een groep van zo'n twintig vrijwilligers staat om broodjes en water uit te delen. Bij iedere trein staan ze klaar. Ik heb het gevoel dat de vrijwilligers de stroom beter aankunnen dan de autoriteiten."

Ook aan de Grieks-Macedonische grens zit een heel actieve groep vrijwilligers. "Mensen moeten vaak heel ver lopen, dat doet een beetje denken aan de Nijmeegse Vierdaagse. Dan krijgen mensen ook blaren. De vrijwilligers zitten klaar met een EHBO-kit om de blaren van de migranten te verzorgen. Niet het Rode Kruis of Artsen zonder Grenzen."

  • Hollandse Hoogte
    Een vrijwilliger helpt een migrant met de blaren aan zijn voeten, de vluchtelingen hebben dagen achtereen gelopen
  • Hollandse Hoogte
    Vrijwilligers op Lesbos delen eten en drinken uit aan de aangekomen migranten
  • Hollandse Hoogte
    Servische grenspolitie neemt vingerafdrukken en fotografeert migranten, daarna krijgen ze een papier waarmee ze naar de Hongaarse grens kunnen reizen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl