Tech 2015: historisch moment voor video
Aan het eind van 2014 kijken we op NOS.nl vooruit naar de ontwikkelingen op het gebied van internet. Samen met mensen uit de industrie zelf beschouwen we het komende jaar voor en horen we wat we kunnen verwachten op het gebied van sociale media, mobiele telefonie, apps en beleid. Deze keer: Arno Lubrun, de Country Manager Benelux van Facebook.
Voor we vooruit kijken: wat blijft het meeste bij uit 2014?
Het belangrijkste is dat mobiel nu zo mainstream is, dat het de nieuwe tv is geworden. Ik ga altijd met de tram en zie iedereen de hele ochtend naar dat apparaat kijken. De belangrijkste verandering op mobiel is absoluut video. Denk aan de Ice Bucket Challenge. Mensen beseffen niet eens meer dat ze dat op mobiel hebben gezien en dat ze dat heel normaal vinden. Een jaar geleden was dat ondenkbaar.
Is 2015 het jaar van video op sociale media?
Sinds 2012 is het kijken van video’s op Facebook via mobiel gegroeid met 532 procent. Dat is dus heel recent. Als 2014 het jaar is van de opkomst van video, dan is volgend jaar het jaar van video op mobiel. Dat is een grote verandering, omdat een mobieltje een heel persoonlijk ding is. Als ik jou vraag om je telefoon, dan voelt dat unheimisch. De consumptie van video wordt veel persoonlijker: je krijgt wat jij relevant vindt. Dat is een grote verandering voor adverteerders.
Omdat die gewend zijn aan televisie?
Ja, daar krijgt iedereen om zeven uur dezelfde reclame te zien. Nu hebben consumenten veel meer controle over wat wat ze willen zien en wanneer. Het betekent ook dat ik meer video’s krijg over sport en hardlopen, omdat ik daarvan hou. Als je dat bekijkt vanuit zestig jaar media, dan is dit een historisch moment.
Mijn nieuwsfeed zit vol met Dubsmash-video’s. Is er niets anders te zien?
Ik ken heel veel mensen die dat fantastisch vinden! De kracht van Facebook is dat je echt moet zijn wie je bent. Adverteerders kennen Arno niet, maar wel alle Arno’s die vergelijkbaar gedrag vertonen. Ze kunnen alleen hen een video laten zien. Ze moeten video’s wel ‘duimvriendelijk’ maken: ze hebben drie tot vier seconden om me te pakken terwijl ik voorbij scroll.
Veel video’s op sociale media komen van amateurs met smartphones. Zijn die goed genoeg om straks succes mee te hebben?
Ken je die video van Volvo, met Jean-Claude van Damme? Die heb je vast mobiel gezien en heel veel mensen zagen hem op Facebook. Je staat er misschien niet bij stil dat je die daar hebt bekeken. Ik denk dat het een logische samensmelting is. Zolang de inhoud maar relevant is.
Er ontstaat op Facebook een situatie dat steeds meer vrienden, familie maar ook bedrijven mijn aandacht willen.
Gemiddeld krijgen Facebook-gebruikers 1500 berichten per dag. Facebook probeert op basis van alle signalen die we krijgen alleen berichten weer te geven die voor jou interessant zijn.
Dat is precies mijn punt: dat kan alleen maar als Facebook meer van mij weet.
Eens, maar Facebook geeft geen data aan adverteerders. Als een bedrijf wil adverteren op Facebook, dan kan het bedrijf aangeven wat voor type mensen ze zoeken. Facebook zorgt dat die mensen de advertentie te zien krijgen. Het is dus niet zo dat gebruikersgegevens van Facebook naar bedrijven gaan. De gegevens van mensen moeten heel erg goed gewaarborgd zijn bij ons. We moeten ervoor zorgen dat mensen zich veilig voelen.
Voor ons is privacy prioriteit nummer één tot en met vijf.
Toch vinden mensen vaak dat hun privacy wordt aangetast.
Ik denk dat het heel goed is dat mensen kritisch kijken naar privacy en hoe bedrijven daarmee omgaan. Voor ons is privacy prioriteit nummer één tot en met vijf. Dat is ons bestaansrecht: als mensen Facebook gebruiken, moeten ze zich veilig voelen, anders gebruiken ze het niet. Ik vind het alleen maar goed dat mensen daar vragen over stellen. Ik denk dat we de afgelopen jaren hebben geleerd dat we meer moeten communiceren over waarom we dingen doen en waarom dat voor mensen een voordeel oplevert.
In Amerika kan de Facebook-app via de microfoon de tv-serie herkennen die je op dat moment bekijkt. Daar kwamen heftige reacties op, straks vast ook in Nederland.
Ik denk dat dit een goed voorbeeld is waar we van hebben geleerd. Wij dachten: dit is toch een fantastische functie die alleen maar voordelen oplevert? Maar er werden veel vragen gesteld door het publiek. We zijn er nu veel bewuster van hoe dat landt bij mensen en moeten bij elke nieuwe functie duidelijk communiceren.
We leerden dit jaar het sociale netwerk Ello kennen, dat geen advertenties heeft en niets van zijn gebruikers wil weten. Maken dat soort sociale media kans in 2015?
Voor een product als Facebook zijn investeringen nodig om het überhaupt te kunnen bouwen. Dat moet op een of andere manier ergens van worden betaald. Onze missie is om de wereld te verbinden. We geloven niet dat je dan geld moeten vragen aan iemand om gebruik te mogen maken van de dienst. Ik ben ervan overtuigd dat advertenties een zuivere manier zijn om geld te verdienen.
Kunnen gebruikers niet een keuze krijgen? Maandelijks betalen in plaats van advertenties?
Daar hebben we onderzoek naar gedaan. Het overgrote meerderheid ziet liever advertenties dan dat ze moeten betalen. Eén op de twintig berichten is een advertentie.
Is de overgang van de desktop-computer naar mobiel voltooid?
Begin 2012 hadden we welgeteld nul euro omzet op mobiel. Nu verdienen we 66 cent van elke euro op mobiel. Dat is behoorlijk succesvol. De overgang naar mobiel ging veel sneller dan we ooit hadden verwacht. Eén wijsheid is voor iemand die vandaag een bedrijf begint: bedenk hoe dat mobiel moet.
De tech-industrie is inmiddels bezig met slimme horloges, fitnessbandjes… daar sta je dan met je video’s. Breken zulke wearables door in 2015?
Dat weet ik niet. Ik denk dat wearables een logische toevoeging zijn op mobiel. Persoonlijk ben ik een gadget-freak, ik zou wel een smartwatch kopen.
Je hebt er nog geen?
Nee, maar ik weet zeker dat ik er in 2015 een koop. Of het dan al heel groot wordt, weet ik niet, maar op de lange termijn wel. Kijk maar naar de Oculus van onszelf. Als je die op je hoofd zet, hebben je hersenen besloten dat je er bent. Dat is een mooi concept voor één-op-één-communicatie.
Je bent Country Manager Benelux. Zijn er in België volgend jaar heel andere uitdagingen dan in Nederland?
Nee, er is altijd een soort hoop dat Belgen anders zijn dan Nederlanders, maar als je naar de data kijkt, dan valt dat heel erg tegen. Vrouwen zijn in België iets actiever dan in Nederland, maar het verschil is miniem. Verder zie je dat Nederland een mobieler land is dan België.
Hoe gaan we in 2015 appen met elkaar? Je hebt bij Facebook twee keuzes, Messenger en WhatsApp, terwijl je met allebei hetzelfde kunt.
Het is niet exact hetzelfde. Je ziet dat privé-communicatie typisch iets is wat via WhatsApp gebeurt, maar waar dat naar toe gaat vind ik moeilijk te voorspellen. Met Messenger kun je alleen met je Facebook-vrienden chatten; WhatsApp staat daar helemaal los van.
Over losmaken gesproken...
Je doelt zeker op het loshalen van Messenger en Facebook op mobiel? Dat hebben we gedaan omdat dat voor mensen logischer aanvoelt.
Niet iedereen vond dat meteen even logisch.
Het was een lastige keuze voor ons. We zagen in de data dat mensen dat uiteindelijk wilden, maar eerst is er het disruptie-moment: “Wat krijgen we nou?” Maar we zagen in het gebruik dat mensen dat heel logisch vinden om los van elkaar te hebben, net als dat Instagram en WhatsApp los zijn op mobiel.
Hoe kunnen sociale media nog groeien in 2015?
Opvallend is dat de afgelopen jaren de doelgroep van mensen boven de 55 het hardst is gegroeid. Die groep ontdekte ineens hoe ze in contact kunnen blijven met hun kleinkinderen. Op mobiel is er nog steeds veel ruimte voor groei. Nederland is een grappig land; er zijn hier meer mobiele telefoons dan Nederlanders. Dus dat geeft veel hoop!