Weinig liefde voor Facebook Messenger vanwege de verplichte overstap
NOS Nieuws

Waarom Facebook zijn aparte chat-app opdringt

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Sinds een paar maanden kun je niet meer chatten met de Facebook-app op smartphones. Je moet daarvoor de aparte Messenger-app gebruiken. Sommigen hebben die schoorvoetend geïnstalleerd, anderen laten zich de app nog altijd niet opdringen.

Maar waarom eigenlijk deze verplichte verandering? Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft er antwoord op gegeven in een vraag-en-antwoordsessie.

"Het is veel gevraagd", geeft Zuckerberg toe. "Een app op mobiel is eigenlijk maar goed in één ding tegelijk. Het belangrijkste doel van de Facebook-app is het nieuwsoverzicht. Als je wilde chatten, moest je eerst Facebook opstarten en dan naar een aparte tab." Dat is een situatie die Zuckerberg wilde veranderen.

Tien miljard

"Het viel ons op dat de populairste chat-apps zelfstandige apps waren. Er worden tien miljard berichten per dag gestuurd. Het is één van de weinige dingen die mensen meer doen dan sociaal netwerken. Mensen vragen om een extra app te installeren is in het begin vervelend, maar als we dit echt goed willen doen, dan moeten we wel."

Het is belangrijker dat Facebook nuttig is dan cool. Als je thuis het licht aan doet, denk je ook niet, 'jeej, stroom!'.

Mark Zuckerberg

Zuckerberg kwam met nog meer cijfers. Hij zegt dat er voor elke Facebook-gebruiker gemiddeld 1500 potentiële berichten zijn om weer te geven in het nieuwsoverzicht. Facebook toont er slechts honderd en kiest op basis van voorkeuren en interesses van de gebruiker. Bedrijven delven vaak het onderspit: voor hen is het lastiger om hun klanten te bereiken.

"Het belang van de bezoeker is anders dan het belang van bedrijven. We kiezen nu voor de bezoekers", meent Zuckerberg.

Niet cool

De Facebook-oprichter gaf ook antwoord op de vraag waarom hij altijd een grijs T-shirt draagt. "Geen zorgen, ik heb er meerdere", lachte hij. "Ik wil zo min mogelijk beslissingen nemen die niets met mijn werk te maken hebben."

Mark Zuckerberg zoals we hem kennen: altijd met grijs t-shirt

Ook vroeg iemand of Facebook nog wel cool is. "Het was nooit mijn doel om Facebook cool te maken. Ik ben zelf niet eens cool", zegt Zuckerberg. "Het is belangrijker dat Facebook nuttig is. Als je thuis het licht aan doet, denk je ook niet, 'jeej, stroom!'. Het moet gewoon werken. Dat is mijn doel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl