Apps van WhatsApp en Facebook op een iPhone
NOS Nieuws

Facebook gaat gegevens gebruikers delen met WhatsApp

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Facebook gaat gegevens van zijn gebruikers delen met bedrijven waar Facebook de eigenaar van is, waaronder ook WhatsApp en Instagram. Dat blijkt uit het vernieuwde gegevensbeleid dat Facebook gisteren heeft gepubliceerd. Daarmee komt er een eind aan de scheiding van gebruikersgegevens tussen Facebook en WhatsApp.

"We delen je gegevens binnen de groep bedrijven die onderdeel zijn van Facebook", staat in het nieuwe beleid. WhatsApp en Instagram kunnen zulke gegevens gebruiken om "het integreren van de activiteiten van deze bedrijven te vergemakkelijken", zoals Facebook het stelt.

Voorbeelden

Wat WhatsApp en Instagram met zulke gegevens doen, blijkt niet uit het gegevensbeleid, maar desgevraagd geeft Facebook het volgende voorbeeld: "Als je geen toegang meer hebt tot je Instagram-account omdat je je wachtwoord niet meer weet, kun je je Facebook-gegevens gebruiken om je wachtwoord te herstellen."

Ook zegt Facebook dat het bedrijf informatie deelt om "frauduleuze activiteiten te kunnen vaststellen", maar hoe dat in zijn werk gaat, wordt niet uitgelegd.

Privacy

De nieuwe voorwaarden betekenen niet dat Facebook berichten van WhatsApp kan lezen, maar de andere kant op is wel mogelijk: WhatsApp en Instagram kunnen de beschikking krijgen over de dingen die Facebook van zijn gebruikers weet. WhatsApp zou dankzij de gegevens van Facebook bijvoorbeeld ook in kaart kunnen brengen wie de dienst gebruiken.

Ook andere Facebook-bedrijven, zoals Moves (maker van een stappenteller-app) en Oculus (maker van een virtualreality-headset), kunnen gebruikersgegevens van Facebook ontvangen.

Als het aankomt op het delen van gegevens tussen Facebook en WhatsApp, blijven ze vaag. Dat is misleidend.

Bits of Freedom

Het nieuwe privacybeleid werd gisteren geïntroduceerd. De tekst is ruim de helft korter, de taal is simpeler en er worden meer afbeeldingen gebruikt. Ook is er een site opgezet waar mensen kunnen leren hoe ze hun privacy-instellingen moeten veranderen.

Andere veranderingen in het beleid gaan bijvoorbeeld over locatie. Facebook wil graag weten waar een gebruiker is om aanbiedingen van winkels of restaurants in de omgeving te kunnen tonen. Ook kan Facebook vrienden laten weten dat een gebruiker in de buurt is.

Sommige veranderingen zijn nog niet definitief. Gebruikers hebben tot 20 november de tijd om met kritiek te komen; daarna maakt Facebook de definitieve teksten bekend.

Bits of Freedom

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reageert negatief op de veranderingen. "Facebook doet alsof het gebruikers meer inzicht geeft in hoe Facebook werkt en meer controle biedt over hun gegevens."

"Maar als het aankomt op het delen van gegevens tussen Facebook en WhatsApp, blijven ze juist heel vaag. Dat is misleidend: gebruikers willen precies weten wat er wordt gedeeld en hoe ze dat kunnen voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl