NOS NieuwsAangepast

Android straks ook op horloges

Door NOS-techexpert Rachid Finge

Google heeft een nieuw besturingssysteem aangekondigd, speciaal voor horloges. Fabrikanten als HTC, LG en Samsung zullen met horloges op de markt komen die van Google's systeem gebruik maken.

In een video laat Google zien hoe Android Wear, zoals het systeem heet, in de praktijk moet gaan werken. Gebruikers krijgen automatisch informatie op hun horloge te zien waarvan Google denkt dat die op dat moment relevant is, zoals het weer, navigatie en verkeersinformatie.

"Ok, Google"

De horloges kunnen niet alleen via een aanraakscherm, maar ook via spraak worden bestuurd. Na het spreken van de woorden "Ok, Google", ook de magische woorden bij Google Glass, kunnen gebruikers vragen stellen aan de zoekmachine van Google of al sprekend een sms beantwoorden.

Verder biedt Android Wear informatie voor sporters. Zo kunnen hardlopers en fietsers hun snelheid en afgelegde afstand bekijken.

De functionaliteit is al veel langer verkrijgbaar op smartphones. Ook een aantal bestaande horloges, bijvoorbeeld van Samsung, kunnen al bepaalde dingen die met Android Wear ook kunnen.

Nieuw strijdtoneel

Vrijwel de gehele tech-industrie heeft inmiddels zijn zinnen gezet op zogenoemde wearables, gadgets die je op of om je lichaam draagt. Slimme horloges, of smartwatches, vormen het nieuwe strijdtoneel. De industrie denkt met de horloges technologie nog dichterbij en nuttiger te kunnen maken in het dagelijks leven.

Net als bij smartphones hoopt Google dat veel bedrijven Android als besturingssysteem op hun smartwatches gaan gebruiken. Dat maakt het voor ontwikkelaars interessant om apps te maken voor Google's systeem.

Een probleem voor techbedrijven kan zijn dat ze maar weinig verstand hebben van mode. Daarom is Google van plan samen te werken met bedrijven uit de mode-industrie. Fossil wordt genoemd als voorbeeld.

Wanneer de eerste smartwatch met Android Wear op de markt komt, heeft Google niet gezegd. Motorola heeft aangekondigd dat zijn eerste smartwatch, de Moto 360, vanaf de zomer beschikbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl