Hillary Clinton
NOS Nieuws

Clintons hobbelige weg naar de Democratische presidentsnominatie

Het gevoel van gerechtigheid zal overweldigend zijn geweest voor Hillary Clinton. Acht jaar nadat ze de strijd om het presidentschap aan Barack Obama had moeten laten, stond ze vannacht eindelijk als overwinnaar in de arena.

Al jaren was ze de torenhoog favoriet om de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote partij te worden. Ze had als presidentsvrouw, senator en minister van Buitenlandse Zaken een uitmuntend cv opgebouwd.

Bovendien had Clinton dit keer nauwelijks serieuze tegenstanders. Een oud-gouverneur van Maryland (Martin O'Malley) en de voor Amerikaanse begrippen uiterst linkse senator Bernie Sanders uit Vermont. Tegen de verwachting in zou die laatste nog flink wat roet in het eten gooien.

De voorverkiezingen beginnen

Op 1 februari volgde Clintons eerste test: de voorverkiezingen in Iowa. Met de hakken over de sloot wist ze daar van Sanders te winnen. Het werd vervolgens een tweestrijd, want de kansloze O'Malley gooide na Iowa de handdoek in de ring.

Clinton bedankt achterban; Sanders spreekt van gelijkspel (2 februari 2016)

Na Iowa verhuisde het campagnecircus naar New Hampshire. Sanders gaf Clinton er een stevig pak slaag: hij won met een overmacht van 60 procent tegen 38 procent voor Clinton. Elf dagen later won die weliswaar in Nevada, maar ook op die zege (53 tegen 47 procent) viel behoorlijk wat af te dingen.

Eind februari wist Clinton zich te revancheren voor de ronduit slechte verkiezingenresultaten met een klinkende overwinning in South Carolina. Ze haalde bijna driekwart van de stemmen.

Super Tuesday(s)

De winst in South Carolina kwam op precies het juiste moment, want twee dagen later volgde Super Tuesday. Bij deze samenklontering van voorverkiezingen werden bijna 900 gedelegeerden uit elf staten en een overzees territorium verdeeld. Clinton werd de grote winnaar, maar Sanders gaf niet op.

Terecht, bleek een week later op Super Tuesday: Part 2. Sanders wist vriend en vijand te verrassen door Michigan voor de neus van Clinton weg te kapen.

Voorsprong dankzij supergedelegeerden

In de weken daarna werd steeds duidelijker dat hoewel Sanders het goed bleef doen bij de voorverkiezingen, Clinton er uiteindelijk met de eindzege vandoor zou gaan. Dankzij de overweldigende steun van supergedelegeerden, partijprominenten die mogen stemmen op wie ze willen, kon Clinton niet meer verliezen.

Sanders is razendpopulair en legt het tóch af tegen Clinton (19 april 2016)

Gisteren werd duidelijk dat ze genoeg bobo's achter zich had geschaard voor de nominatie. Het laatste zetje volgde vannacht, met de overwinningen in Californië, New Mexico, New Jersey en South Dakota.

Toch is ze nog niet van haar kwelgeest af. Bernie Sanders beloofde zijn supporters dat hij zal doorgaan tot de partijconventie in Philadelphia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl