Hillary Clinton bij haar toespraak na haar overwinning in de voorverkiezingen
NOS Nieuws

Clinton claimt nominatie, 'historisch moment voor alle vrouwen'

Hillary Clinton heeft de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen opgeëist. In een toespraak in Brooklyn sprak ze van een historisch moment voor alle vrouwen. Ze wordt de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote partij in de VS.

Clinton feliciteerde haar rivaal Bernie Sanders met zijn campagne. Daarna richtte ze zich op de Republikeinse kandidaat Donald Trump, die volgens haar ongeschikt is om het land te leiden.

Clinton eist Democratische nominatie op

Clinton won vannacht de voorverkiezingen in de staten New Mexico, New Jersey en South Dakota van haar rivaal Bernie Sanders. Ze heeft nu zo veel gedelegeerden verzameld, dat Sanders haar niet meer kan inhalen. Sanders won wel in North Dakota en Montana, waar minder gedelegeerden te verdelen zijn.

De uitslag van de voorverkiezingen in drie andere staten is nog niet bekend. Vooraf zei Sanders vooral te willen winnen in Californië, waar de meeste gedelegeerden van alle staten zijn te winnen. Hij wilde met de overwinning meer supergedelegeerden achter zich krijgen, die volgende maand op een partijconventie hun stem uitbrengen.

'Clinton doorbreekt alsnog glazen plafond'

Gisteren maakte het Amerikaanse persbureau AP bekend dat Clinton genoeg supergedelegeerden achter zich heeft om op de partijconventie eind volgende maand de nominatie in de wacht te slepen.

Op die conventie kan Clinton pas definitief de kandidaat voor de Democraten worden.

Bij de Republikeinen won Donald Trump de voorverkiezingen in New Jersey, New Mexico en South Dakota. Trump is de enige overgebleven kandidaat, maar officieel is hij nog niet genomineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl