NOS Nieuws

Eerste echt grote zege voor Hillary Clinton

Bij de Democratische voorverkiezingen in South Carolina heeft Hillary Clinton bijna driekwart van de stemmen gekregen. Het is haar eerste echt grote zege tot nu toe. In andere staten trok haar tegenstander Bernie Sanders ook veel stemmen. Zo haalde hij in New Hampshire zo'n 60 procent.

Het succes in South Carolina heeft Clinton vooral te danken aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de staat. Acht op de tien Afro-Amerikaanse kiezers stemden op haar. Het zijn de kiezers die haar bij de voorverkiezingen in 2008 in de steek lieten voor Barack Obama, maar in haar nu de kandidaat zien die het beleid van de huidige president kan voortzetten.

Clinton: het is niet nodig Amerika weer sterk te maken

Bernie Sanders feliciteerde Clinton met haar overwinning, maar benadrukte dat de race nog maar net is begonnen. Aangezien hij zijn kansen in South Carolina niet erg hoog inschatte, heeft Sanders ook nauwelijks campagne gevoerd in de staat. In plaats daarvan bezocht hij Minnesota, om daar campagne te voeren voor 'Super Tuesday'. Dinsdag wordt in elf staten gestemd.

De uitslag is wel een gevoelige klap voor Sanders. Hij trekt vooral jonge blanke kiezers met liberale opvattingen aan, maar de vraag is of die groep groot genoeg is om als basis te dienen. Clinton heeft nu bewezen de absolute favoriet te zijn bij de Afro-Amerikaanse kiezers, een belangrijk deel van het electoraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl