NOS NieuwsAangepast

Trump en Clinton zijn de grote winnaars van Super Tuesday

  • AFP
    Hillary Clinton viert haar overwinning op Super Tuesday
  • EPA
    Presidentskandidaat Donald Trump houdt een toespraak op Super Tuesday
  • EPA
    Ted Cruz kreeg de meeste stemmen in Texas en in Oklahoma
  • EPA
    Aanhangers van Bernie Sanders
  • EPA
    Bernie Sanders tijdens zijn toespraak in Vermont
  • EPA
    Supporters van Hillary Clinton juichen na haar winst op Super Tuesday

Donald Trump en Hillary Clinton zijn de grote winnaars van de Amerikaanse voorverkiezingen op Super Tuesday. Ze wonnen beiden in zeven staten.

Bij de Republikeinen kreeg de zeer conservatieve senator Ted Cruz de meeste stemmen in zijn thuisstaat Texas, in Oklahoma en in Alaska. Marco Rubio won in Minnesota.

De enige tegenspeler van Clinton bij de Democraten, Bernie Sanders, won zoals verwacht in zijn thuisstaat Vermont. Daarnaast won hij in Oklahoma, Colorado en Minnesota.

Nominatie dichterbij

Clinton bouwt haar voorsprong op Sanders flink uit en komt steeds dichter bij de nominatie voor de Democratische kandidatuur voor het presidentschap. Ze heeft gewonnen in Georgia, Virginia, Tennessee, Alabama, Arkansas, Texas en Massachusetts.

Sanders heeft al aangekondigd dat hij de strijd niet opgeeft, ondanks de voorsprong van Clinton.

Donald Trump krijgt de meeste Republikeinse stemmen in Georgia, Virginia, Alabama, Vermont, Massachusetts, Tennessee en Arkansas. Zijn belangrijkste tegenkandidaten zijn Ted Cruz en Marco Rubio. Andere kandidaten kregen haast geen stemmen.

In dertien Amerikaanse staten en Amerikaans Samoa wordt gestemd. Bij de Republikeinen worden 865 gedelegeerden gekozen; bij de Democraten zijn het er 600. Dat is in beide gevallen een aanzienlijk deel van het aantal afgevaardigden dat de presidentskandidaten nodig hebben om de nominatie voor hun partij in de wacht te slepen.

De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl