Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Pogacar kent geen genade met Vingegaard en sprint naar vijfde ritzege deze Tour

Automatisch updates krijgen van dit liveblog? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

À demain!

We sluiten dit liveblog af met de samenvatting van toch weer een prachtige etappe in deze in veler opzichten historische Tour de France. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Samenvatting etappe 20: Kelderman valt aan, maar Pogacar pakt vijfde zege in Tour,

Dag van morgen: slotrit is 'klassieke', zware en listige tijdrit naar Nice

Komt er ook nog een zesde ritzege bij voor Tadej Pogacar, net zoals in de Giro? Dat is zeker niet onmogelijk. De 21ste en laatste etappe in deze Tour de France is namelijk een tijdrit van 33,7 kilometer van Monaco naar Nice.

Onderweg krijgen de renners twee klimklassiekers uit Parijs-Nice - in het verleden ook vaak afgesloten met een tijdrit trouwens - voor de wielen: om te beginnen La Turbie (8 km à 5,8 procent) en vervolgens de korte, maar steile Col d'Èze (1,6 km à 8,1 procent).

Maar het zijn niet alleen de beklimmingen, maar ook de technische (en gevaarlijke) afdalingen die in deze tijdrit het verschil zullen maken. En daar is Tadej Pogacar nu net weer ietsje beter in dan Remco Evenepoel of Jonas Vingegaard.

Profiel van de 21e etappe

De laatste sprinter en de laatste man in het geel die vijf ritten in de Tour wonnen

De laatste renner die vijf etappes in de Ronde van Frankrijk wist te winnen, was Marcel Kittel in 2017. Maar de sympathieke Duitser deed dat - uiteraard - wel allemaal in de massaprint. Opvallend genoeg had Kittel in 2017 maar elf ritten nodig om tot dat aantal te komen. Het groen naar Parijs brengen lukte echter niet. In de 17de etappe naar Serre Chevalier gaf hij op vanwege de gevolgen van een valpartij.

Laurent Fignon was bij zijn tweede Tour-zege in 1984 de laatste klassementsrenner die vijf ritten op zijn naam zette.

  • AFP
    Laurent Fignon was in 1984 de laatste klassementsrenner die 5 etappes won in de Tour de France.
  • Marcel Kittel win in 2017 in Pau zijn vijfde etappe in een Tour.
    Marcel Kittel win in 2017 in Pau zijn vijfde etappe in een Tour.

Zeeman: 'Had het geweldig gevonden als Kelderman rit in grote ronde wist te winnen'

Wilco Kelderman was zaterdag op zoek naar een etappezege in de Tour de France. Het lukte net niet. Zijn ploegleider Marijn Zeeman baalt voor zijn pupil.

Zeeman: 'Had het geweldig gevonden als Kelderman rit in grote ronde wist te winnen'

Vingegaard trots op zichzelf: 'Stuk beter dan gisteren'

Gisteren beleefde hij naar eigen zeggen misschien wel de slechste dag op de fiets in lange tijd en gaf Remco Evenepoel daarmee wellicht de indruk dat de tweede plaats in het eindklassement mogelijk was. Vandaag strafte Vingegaard dat af met een geweldige tegenaanval. Maar de ritzege ging naar Tadej Pogacar na een tijd lang in het wiel te hebben gezeten hard wegsprintte.

"Ik veroordeel niemand vanwege de gekozen tactiek. Hij bleef nu wat langer in mijn wiel zitten. Als ik in zijn positie zat, had ik dat waarschijnlijk ook gedaan."

Vingegaard trots op zichzelf: 'Gisteren slechtste dag op de fiets, vandaag vertrouwen'

Kelderman: 'Supermooi om twee dagen in de bergen op kop te rijden'

Dichter bij die eerste WorldTour-zege in zijn toch echt wel imposante loopbaan is Wilco Kelderman niet vaak gekomen. Na zijn tweede dag op rij in de kopgroep, brak de veer uiteindelijk op de slotklim. En dus moest hij genoegen nemen met de 17de plaats op 3.53 van winnaar Tadej Pogacar.

"Ik had best goede benen", aldus Kelderman. "Maar uiteindelijk reden ze er toch achteraan. En op het einde was het gewoon op. Maar op zich was het een mooie dag. Ik heb twee dagen op rij in de kopgroep gereden in de bergen. Dat is ook supermooi".

Kelderman rijdt hele dag voor ritzege: 'Maar aan het einde was het gewoon op'

Toen hij werd achterhaald door de favorieten, zorgde hij nog even voor verkoeling voor Jonas Vingegaard. "Ik ben zelf ook kopman geweest, dus ik weet hoe dat is. Ik ben gewoon een teamplayer. En daar geniet ik van."

De uitkomst van de rit hoorde Kelderman via de teamradio: "Jammer dat hij (Pogacar, red.) Jonas de zege niet gunde. Maar dat is ook koers."

Zo ziet dankbaarheid eruit

Mark Cavendish knuffelt zijn trouwe helper Cees Bol na de voorlaatste etappe van de Tour.

FINISH | Ook (emotionele) Cavendish binnen

Ook Mark Cavendish is binnen, ruim zes minuten voor het verstrijken van de tijdslimiet. De emotionele Brit komt binnen met de stralende Cees Bol, Davide Ballerini en Harold Tejada.

En achter die vier zien we de bezemwagen. Bol is vandaag de laatste in de uitslag. Matig sprintje van de Noord-Hollander.

Mark Cavendish komt ruim binnen de tijdslimiet boven op Col de la Couillole naast Cees Bol.

FINISH | Bini is binnen, feest bij Intermarché-Wanty

Een mooi beeld zojuist als Biniam Girmay arm in arm met Mike Teunissen, Laurenz Rex en Hugo Page over de streep rolt. Na vandaag is Girmay ook mathematisch zeker van de groene trui. Als er geen ongelukken gebeuren in de tijdrit morgen, tenminste.

Hugo Page, Biniam Girmay, Mike Teunissen en Laurenz Rex komen arm in arm boven.

Terugkijken: Evenepoel valt aan, maar loopt op counter Vingegaard

Evenepoel valt aan, maar loopt op keiharde counter van Vingegaard

Algemeen klassement

In de top vijf van het klassement verandert niets, alleen zijn de verschillen nog wat uitgediept. Almeida lijkt zijn vierde plaats wel veilig te hebben gesteld tegenover Landa.

Carlos Rodriguez zakt een plekje en staat nu één seconde achter Adam Yates. Dat wordt nog een mooie strijd in de tijdrit morgen.

Het algemeen klassement na de 20ste etappe van de Tour de France.

Terugkijken: de sprint van Pogacar tegen Vingegaard

Pogacar geeft geen cadeautjes en sprint Vingegaard uit het wiel

Wedstrijdverslag: Pogacar breekt belofte

Tadej Pogacar heeft toch weer toegeslagen in de Tour de France. Hoewel aanvallers Enric Mas en Richard Carapaz op de slotklim lang dachten naar de zege te kunnen fietsen, brak Pogacar zijn belofte en won hij ook de laatste bergetappe, zijn vijfde deze Tour.

Op drie kilometer van de streep werden Mas en Carapaz alsnog bijgehaald door Jonas Vingegaard en Pogacar. Uiteindelijk was het de Sloveen die met een prima eindschot de etappezege naar zich toe trok.

Pogacar: 'Als je dit vooraf had gezegd, had ik je niet geloofd'

Veelvraat? Ja. Kannibaal? Nee. "Ik eet geen mensen, alleen snoepjes". Dat zei Tadej Pogacar gisteren nog. Vandaag toonde hij zich toch weer van zijn meest genadeloze kant. Remco Evenepoel en zijn ploeg deden het werk, Jonas Vingegaard counterde de aanval van de Belg en nam Pogacar mee naar de top van de slotklim. En toen...sprintte hij weg van de Deen weg voor zijn vijfde ritzege.

Geen genade toonde Pogacar na afloop voor zijn rivaal, wel respect. "Jonas heeft een paar moeilijke dagen gehad, maar vandaag heeft hij getoond dat hij een échte vechter is. Hij heeft echt heel goed gereden."

Pogacar wint voor vijfde keer in Tour: 'Vijf is genoeg, maar sluit zesde niet uit'

In de Giro wist Pogacar zes ritten en het eindklassement te winnen. Dat kan ook in de Tour, want in de tijdrit van morgen geldt Pogacar ook als favoriet. "Vijf is meer dan genoeg", lachte Pogacar. Een was ook genoeg geweest. Alleen geel ook. Morgen? We zullen zien hoe de benen zijn, maar belangrijker is om veilig in Nice te komen. Het is best een technische en gevaarlijke tijdrit namelijk."

De top tien van de 20ste etappe

De top tien van de 20ste etappe deze Tour de France.

FINISH | Evenepoel vierde op 0.54

Na Carapaz is ook Evenepoel boven. Als vierde op 0.54 van Pogacar. Hij probeerde het, maar moest zijn meerdere erkennen.

Remco Evenepoel komt boven op Col de la Couillole en ziet dat het verschil met de toptwee toch best groot is.

Respect

Pogacar geeft geen cadeaus. En dat is een teken van respect voor zijn tegenstander.

Commentator Joris van den Berg

FINISH | POGACAR WINT

Nee hoor, ook in deze etappe toont Pogacar geen genade. Hij sprint Vingegaard uit het wiel en die buigt het hoofd. De vijfde van Pogi deze Tour!

Tadej Pogacar steekt vijf vingers in de lucht na zijn zege in de 20ste etappe deze Tour.

500 meter | Met z'n tweeën

De twee matadoren gaan het samen uitmaken, want Carapaz lost. Gunt Pogacar de zege aan Vingegaard? Hij neemt wel de kop.

1 km | Met z'n drieën

Vingegaard, Pogacar en Carapaz

2,4 km | Vingegaard en Pogacar bij koplopers

Vingegaard en Pogacar zijn bij Mas en Carapaz gekomen. Voor Mas ligt het tempo van de Deen te hoog, maar Carapaz bijt zich vast in het derde wiel. Pogacar wacht rustig af wat komen gaat.

Dit is de topdrie van de Tour in 2022 trouwens.

4,8 km | Evenepoel loopt op counter Vingegaard

Remco Evenepoel gaat niet tweede worden in zijn eerste Tour. Hij plaatst zijn tweede aanval, maar loopt op een klassieke counter van Jonas Vingegaard. En dan zijn de twee matadoren van de Tour in de laatste jaren alleen: Vingegaard en Pogacar!

Ze rijden nog maar 0.30 achter de twee koplopers. Gaan we sprinten? Of gunt Pogacar zijn rivaal de zege?

Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard zijn met zijn tweeën op de slotklim.

4,8 km | Om de beurt aanvallen

Net zagen we aan aanval van Mas, nu gaat Carapaz weer. Maar ze krijgen elkaar niet klein.

5 km | Kelderman koelt Vingegaard

Wilco Kelderman wordt ingehaald door de groep met favorieten en biedt Jonas Vingegaard nog wat verkoeling.

6 km | Nu Almeida op kop

Met Landa op een gaatje zien we nu Almeida hard op kop rijden. Die ziet zijn kans schoon: door Landa op afstand te houden, kan hij zijn vierde plek verstevigen. En ook kan hij zijn kopman Pogacar in een zetel brengen voor diens vijfde zege deze Tour.

Ze rijden op 1.00 van Mas en Carapaz, de twee koplopers.

Nu Mikel Landa gelost is, houdt João Almeida het tempo hoog.

7 km | Aanval Evenepoel

Evenepoel plaatst zijn demarrage, maar Vingegaard zit meteen in zijn wiel. En dan houdt de Belg zijn benen stil. Pogacar, Almeida en Jorgenson kunnen ook mee. Landa moet even passen.

Evenepoel valt aan op slotklim, Vingegaard geeft geen krimp

7 km | Aanval Carapaz!

De twee koplopers voelen de hete adem van Landa en consorten en dus gaat Carapaz zelf in de aanval. Maar Mas is taai en volgt de Ecuadoraan.

9 km | Tijd voor Landismo!

De aanhangers van Mikel Landa schuiven naar het puntje van de stoel, want hij schroeft het tempo in de groep met favorieten flink op. En meteen zien we mannen als Gee, Buitrago en ook Adam Yates lossen.

Leidt hij toch nog een ultieme aanval in van Evenepoel op Vingegaard? Die heeft Jorgenson nog bij zich. En ook Almeida is er nog, de man die Landa graag zou willen afschudden om te stijgen in het klassement.

Ze zitten nog maar een minuut achter Kelderman overigens. En 1.34 achter koplopers Mas en Carapaz.

Mikel Landa, klimmend in de beugels zoals alleen hij dat kan, trekt het tempo hoog op in de groep met favorieten.

11 km | Aanval Mas, Kelderman past

Enric Mas gaat weer in de aanval en Richard Carapaz springt in zijn wiel. Daarachter probeert Romain Bardet ook aan te sluiten. En Kelderman? Die moet passen en probeert op zijn eigen tempo terug te keren.

Kom op, Wilco!

Enric Mas en Richard Carapaz op kop.

11 km | Groep-favorieten nog maar een man of vijftien

De lange Jan Hirt, die voor de eerste etappe bij de bus ten val kwam en daarbij zijn voortanden brak, rijdt hard door en daardoor wordt de groep met favorieten steeds kleiner. Het verschil met de kopgroep wordt kleiner: 2.15.

12 km | Wie hebben we daar? Soler weer terug

in de kopgroep wordt een beetje naar elkaar gekeken en dus kan Soler weer eens terugkeren. En dan breekt het veertje bij Jasper Stuyven. Dat is logisch, maar wat een knappe koers van de Leuvenaar.

Hij verdient een chocolaatje vanavond! En een glas uitstekende wijn!

13 km | Rodriguez lost

In het peloton zien we Carlos Rodriguez, de nummer zes van het klassement, weer lossen. Net als op de eerste klim van de dag.

De Spanjaard van Ineos heeft een kleine twee minuten voorsprong op Adam Yates in het klassement, dus hij heeft nog wel wat marge.

13 km | Tratnik is klaar

En dan zit ook het werk van Jan Tratnik erop. Mas probeert meteen weg te sluipen, maar dat laat Kelderman niet gebeuren. We zijn nog met zes voorin: Mas, Kelderman, Carapaz, Bardet en Johannessen én Stuyven.

14 km | Ook de favorieten op de slotklim

Ook de favorieten beginnen aan de Col de la Couillole, waar het werk van Van Wilder erop zit en Hirt het overneemt.

in de kopgroep is het tempo van Tratnik te machtig voor Armirail, Geniets en ook Soler. Stuyven hangt er wonderlijk genoeg nog wel aan.

15 km | De slotklim!

De koploper beginnen aan de slotklim, de Col de la Couillole. Weer zien we Soler een paar meter achter de anderen, maar vertrouw dat maar niet. Jan Tratnik bepaalt het tempo: hij cijfert zich vandaag weg voor Kelderman, zoals Kelderman dat gisteren deed voor Jorgenson.

Wel is het zaak voor Kelderman om mannen met een explosievere aanzet ergens te lossen op deze slotklim. Dan denken we vooral aan Carapaz.

De voorsprong op de groep met favorieten is trouwens stabiel gebleven in de afdaling: 2.55.

33 km | Favorieten boven, verschil nog maar 2.55

Ook de groep-Pogacar, aangevoerd door Soudal-QuickStep met inmiddels Ilan Van Wilder als tempomaker, is boven en het verschil is nog maar 2.55 met de kopgroep. Misschien komt het grootste gevaar voor Kelderman en co dus wel vanuit die groep, net als gisteren.

Op 4.07 komt nog een groepje van vier boven met Guillaume Martin - de nummer 13 van het klassement - én debutant Bart Lemmen! Nu volgt een afdaling van 20 kilometer tot aan de voet van de slotklim, de Col de la Couillole.

Dat is een heel gelijkmatige klim, vergelijkbaar met de slotklim van Isola gisteren. Toen had Visma-Lease a Bike berekend dat ze 4.30 nodig hadden op Pogacar om te kunnen winnen. Het werd 4.00. En Jorgenson verloor de rit met slechts 0.20 achterstand op de gele trui.

Maar wil Pogacar vandaag wel aanvallen? Of gaat Evenepoel straks?

De slotklim van de 20ste etappe, de Col de la Couillole.

37 km | Carapaz zet puntjes op de i voor bergtrui

Door een enorme mensenmassa wringen de koplopers zich naar de top van de Colmiane en daar zet Carapaz nog even de puntjes op de i. Hij pakt de tien punten op de top en is daarmee mathematisch zeker van het bergklassement in deze Tour.

Dat is voor de tweede keer, want Carapaz stond in 2022 ook al in de bolletjestrui in Parijs. Nu mag hij morgen schitteren in Nice.

Richard Carapaz verzekert zich op de Col de la Colmiane van de eindzege in het bergklassement.

39 km | Aanval Soler

Wat een komediant, die Marc Soler! Hij rijdt al kilometers aan het elastiek op een paar meter van het laatste wiel in de kopgroep. En dan plaatst hij een verschroeiende demarrage.

Nou ja, de aanzet was indrukwekkend. Het stilvallen daarna ook. En zo is bijna iedereen terug, alleen voor Stuyven en Armirail lijkt het lichtje uit te gaan.

Marc Soler plaatst vanuit het laatste wiel een prachtige demarrage.

41 km | Aanval Tratnik, Kelderman houdt benen stil

Visma-Lease a Bike zit natuurlijk met twee renners in de kopgroep en kan het spel gaan spelen: Jan Tratnik in de aanval en laat Wilco Kelderman het gat vallen. Zo kunnen ze de andere koplopers uit de tent lokken en dat lukt ook.

Mas rijdt het gat dicht met Kelderman, Carapaz, Bardet en Johannessen in zijn wiel. Ook de rest kan nog terugkeren, maar lijken duidelijk de minsten in de kopgroep. Dat geldt zeker voor Marc Soler, die al een tijdje aan het elastiek hangt.

43 km | Kelderman countert aanval Mas

Snel terug naar de koers, want daar toont Wilco Kelderman zijn spierballen. Hij countert een aanval van Mas en laat zijn medekoplopers even in vertwijfeling achter. Maar het is nog veel te vroeg om aan een solo te beginnen en dus laat hij de rest terugkeren. Verstandig.

Wilco Kelderman toont zijn spierballen.

Even terug naar eerder vandaag: Pogacar dolt met zijn verloofde

Een uurtje of twee gelden vertelden we al dat Tadej Pogacar op de top van de Col de Braus iemand in het publiek nat spoot met zijn bidon. Nader onderzoek heeft aangetoond dat dit niet zomaar iemand was.

De wielerplunje van Jayco-AlUla-Liv met de Sloveense kampioenstrui en de lange blonde lokken spreken boekdelen: het is Urska Zigart, de verloofde van Pogacar. Gisteren stond ze haar vriend ook al aan te moedigen en maakte ze een babbeltje met Stef Clement.

Van je geliefde moet je het hebben: Pogacar spuit bidon leeg richting verloofde Zigart

Overigens liet Patrick Lefevere vallen in de Belgische media dat Zigart volgend jaar bij zijn AG Insurance-Soudal gaat rijden. De mannen van die ploeg zijn op dit moment bezig de koers naar hun hadn te zetten.

En daar kan Pogacar straks misschien van profiteren.

Denken aan Gino

Roglic haalt vlak voor de finish vluchter Mäder bij en wint de etappe

De Col de la Colmiane zou je kunnen kennen als de slotklim van Parijs-Nice in 2021. Of tenminste de uitkomst. Op die dag leek Gino Mäder namelijk op weg naar de zege, maar in de allerlaatste meters werd hij toch nog ingehaald door een sprintende Sloveen. Nee, niet Tadej Pogacar. Het was Primoz Roglic.

Twee jaar later kwam Mäder om het leven bij een noodlottig ongeluk in de afdaling in de Ronde van Zwitserland.

51 km | Mannen van Evenepoel lopen in

Ho ho, dit moet toch de dag van Wilco Kelderman worden? Als Soudal-QuickStep zo hard blijft doorbeuken, zou ook deze dag kunnen uitlopen op een bittere teleurstelling voor Visma-Lease a Bike.

Onder aanvoering van Gianni Moscon is het gat met de tien koplopers inmiddels teruggebracht tot 3.53. We zitten trouwens vlak voor de tussensprint (die er niet toe doet, want Biniam Girmay is al zeker van het groen), waar de weg a flink omhoog loopt. En dan moet de echte klim van de Col de la Colmiane (eerste categorie, 7,5 km à 7,1 procent) nog beginnen.

69 km | Soudal-QuickStep maakt tempo

Kijk eens aan! Vlak onder de top van de Col de Turini gaan de mannen van Remco Evenepoel opeens tempo maken. Zit er dan toch nog een aanval aan te komen? En van wie dan?

Evenepoel staat 1.59 achter nummer twee Vingegaard, maar zou in de tijdrit van zondag misschien nog wel een halve minuut kunnen goedmaken op de Deen. Of is dit een poging om nummer vier Almeida onder druk te zetten en zo Landa nog een plekje te kunnen laten stijgen?

De ploeg van Remco Evenepoel en Mikel Landa probeert de koers hard te maken op de Col de Turini.

72 km | 111 bergpunten voor nummer 111 in Tour 111

Richard Carapaz krijgt alle ruimte om de tien bergpunten te pakken op de top van de Col de Turini en is daarmee vrijwel zeker van de bolletjestrui. Alleen als Tadej Pogacar nog punten pakt op de laatste twee bergen vandaag, kan de Ecuadoriaan het eindklassement van de bergprijs nog ontgaan. En dat gaat niet gebeuren.

Opmerkelijk: Carapaz draagt deze 111de Tour startnummer 111 en heeft nu precies 111 bergpunten achter zijn naam.

74 km | Stuyven rijdt achtervolgers (zonder Powless) naar kopgroep

Dit is toch wel knap hoor van Jasper Stuyven. De sterke klassiekerspecialist rijdt het groepje achtervolgers naar de kopgroep toe. Dat groepje bestaat trouwens alleen nog maar uit Stuyven en Johannessen, want Nans Peters en ook Neilson Powless hebben moeten lossen.

Geen extra helper voor Carapaz dus, die misschien ook wel vooral gaat voor de tien bergpunten op de top van de Turini.

Peters rijdt in niemandsland met de arme Clément Champoussin. Of beter, reed. Want Champoussin heeft pech met zijn fiets en moet wachten op een nieuw exemplaar.

Wilco Kelderman, de beste renner die nooit een WorldTour-wedstrijd won

Volgers die gisteren ook het liveblog hebben gevolgd, kennen de opmerkelijke statistiek van Wilco Kelderman al. Maar het blijft de moeite waard om te vermelden.

De renner uit Veenendaal is namelijk de beste renner ter wereld die nog nooit een WorldTour-koers heeft gewonnen. En dat terwijl Kelderman al vijf keer in de top tien eindigde van een grote ronde, in alle grote ronde zelfs top vijf reed (derde in Giro van 2020, vijfde in Tour van 2021 en vierde in de Vuelta van 2017).

Sterker, sinds gisteren heeft Kelderman 149 toptienklassering in WorldTour-koersen zonder er ooit een te hebben gewonnen. Het zou hem zo gegund zijn!

Overigens heeft Kelderman wel vier overwinningen achter zijn naam, maar niet op het allerhoogste niveau. Zijn zeges: de proloog in de Tour de l'Ain in 2011, de tijdrit en het eindklassement in de Ronde van Denemarken van 2013 en het NK tijdrijden in 2015.

81 km | Groep-Carapaz bij koplopers, steun voor Kelderman

De achtervolgers sluiten aan bij de kopgroep met Wilco Kelderman.

Terug naar de koers. Want daar heeft met name Carapaz eindelijk het gat kunnen dichten naar Kelderman, Mas en Armirail. En dat is prima voor Kelderman, want we zien Tratnik inderdaad meteen de kop pakken.

Champoussin heeft niet lang na het verlaten van zijn woonplaats Sospel moeten lossen. Hij valt terug in de achtervolgende groep erachter.

Philipsen over vriendschap met Pogacar: 'Hebben zelfde dwaze humor'

Philipsen al jaren bevriend met Pogacar: 'Hebben dezelfde dwaze humor'

Even wat anders. Voor de start in Nice sprak verslaggever Han Kock met Jasper Philipsen. Met speciale reden, want Philipsen is al heel lang bevriend met Tadej Pogacar. "We hebben dezelfde dwaze humor", vertelt Philipsen. "Ik herinner me een foto op het strand in Tenerife. Ik ben dan zogezegd de magere klimmer en hij de dikke sprinter. Het is altijd leuk om met hem om te gaan."

De bewuste foto op het strand van Tenerife: dikke sprinter Pogacar en dunne klimmer Philipsen.

89 km | Nog vijf tegenaanvallers

Opmerkelijk: Jasper Stuyven, toch niet de beste klimmer in het peloton, is ook in de tegenaanval gegaan in Sospel. Op zijn initiatief heeft zich een groep van vijf gevormd, met Nans Peters (Decathlon), Kevin Geniets (Groupama-FdJ), Neilson Powless (EF Education) en Tobias Johannessen (Uno-X).

Powless en Peters kunnen hun ploegmaten Carapaz en Armirail mogelijk van dienst zijn, maar wat Stuyven van plan is? Of moet hij een springplank vormen voor Ciccone straks?

De Noor was de pechvogel van twee dagen geleden, maar hield slechts schaafwonden over aan zijn valpartij in de finale van de 18de etappe. 'Road rash' noemen ze dat trouwens in het Engels.

Achtervolgende Johannessen gaat onderuit in de afdaling

92 km | Ziet er goed uit voor Kelderman!

We willen niet te vroeg juichen, maar het ziet er heel goed uit voor Wilco Kelderman! De groep met Tadej Pogacar gunt deze kopgroep inderdaad de ruimte. En zometeen gaat hij met Jan Tratnik ook nog een ploeggenoot bij zich krijgen waarschijnlijk.

93 km | Tegenaanval Ciccone

Aan de voet van de Col de Turini (20,7 km à 5,7 procent) is Giulio Ciccone met Derek Gee in de tegenaanval gegaan, maar dat staan hun concurrenten om een plek in de top tien niet toe.

Het profiel van de Col de Turini

Een kleine persoonlijke noot

Een kleine persoonlijke noot van uw liveblogger, die twee jaar geleden even buiten Sospel - de woonplaats van Champoussin trouwens - op de camping vakantie vierde en ook de Col de Turini beklom.

Daarbij kwam hij Wout Poels tegen, op een van zijn trainingsritjes. Poels reed zijn favoriete trainingsklim - de Col de Braus - vandaag trouwens niet bij de besten, maar in de groep van Carlos Rodriguez, op kleine afstand van de groep-gele trui.

100 km | Kelderman terug bij Mas en Armirail

In de afdaling is Wilco Kelderman teruggekomen bij Enric Mas en Bruno Armirail. Hun voorsprong is gegroeid naar 1.33, want in de groep-gele trui hebben ze wat gas terug genomen.

Daartussenin zijn vier man in de tegenaanval gegaan: Richard Carapaz in zijn bolletjestrui, Clément Champoussin, Marc Soler en Keldermans ploeggenoot Jan Tratnik.

108 km | Mas als eerste boven

Enric Mas is als eerste boven op de Col de Braus, voor Armirail. En ook Kelderman is buiten beeld doorgekomen op de top. Nu volgt een niet al te steile afdaling naar het dorpje Sospel, waar de Col de Turini begint.

En Pogacar? Die spuit nog maar eens een bekende omstander nat.

Tadej Pogacar spuit een bekende toeschouwer nat op de top van de Col de Braus.

109 km | Ai, Kelderman lost

Zo'n anderhalve kilometer onder de top van de prachtige Col de Braus versnelt Enric Mas. En dat kost Wilco Kelderman de kop. Hij lost. Bruno Armirail probeert nog wel aan te klampen.

Wilco Kelderman moet lossen als Enric Mas versnelt op de Col de Braus.

Wat een beeld: slingeren op de Col de Braus

Slingeren op de Col de Braus

111 km | Rodriguez (zesde) lost

Er wordt volle bak gereden in de groep met de gele trui, die 16 seconden achter Wilco Kelderman, Bruno Armirail en Enric Mas rijdt. En dat gaat ten koste van de nummer zes in het klassement, Carlos Rodriguez. De Spanjaard van Ineos moet lossen.

113 km | Kelderman en Armirail met 0.20 op kleine groep favorieten

Bruno Armirail is naar het wiel gereden van Wilco Kelderman en samen hebben ze een voorsprong van 20 seconden op de groep met favorieten, die nog maar uit amper twintig renners bestaat.

Enric Mas probeert de oversteek ook te maken. En als Richard Carapaz gaat, rijdt Matteo Jorgenson ook mee. Dat ziet er een beetje gek uit, gezien het feit dat ploegmaat Kelderman op kop rijdt.

115 km | Ook Kelderman weer mee!

Ook Wilco Kelderman is weer mee, maar de groep met de gele trui rijdt het gaatje dicht. Dat is ongetwijfeld vanwege de aanwezigheid van Landa.

Dan gaat Kelderman maar zelf in de aanval!

Wilco Kelderman gaat alleen in de aanval op de Col de Braus.

116 km | Landa is mee

Wacht eens even, ook Mikel Landa is meegeslopen. De nummer vijf van het klassement zou nog een plekje kunnen opschuiven. Dan moet hij vandaag wel een flinke marge pakken op de nummer vier João Almeida, want die heeft een veel betere tijdrit in de benen.

Landa had het gisteren al aangekondigd trouwens. Interessant!

Geologie-college

Geologie in de Tour: fietsen door de vallei waar water en sediment kan bulderen

119 km | Jorgenson weer mee op Col de Braus

Op het vlakke zagen we even een kopgroep voor het peloton uit rijden, maar aan de voet van de Col de Braus worden de kaarten echt geschud. Sterker, er heeft zich een sterke kopgroep gevormd met opnieuw Matteo Jorgenson en Richard Carapaz, maar ook de nummers acht, negen en elf van het klassement: Derek Gee, Adam Yates en Santiago Buitrago.

En dan gaan alle alarmbellen af bij de nummer tien Giulio Ciccone.

128 km | Van der Poel zwabberend door de bocht

Terwijl we Rui Costa (EF Education) en Magnus Cort (Uno-X) zien aanvallen, rijdt Mathieu van der Poel achter het peloton met een lekke band. Het duurt even voor de ploegleiderswagen in de buurt is en dus moet de wereldkampioen lang doorrijden met een platte band. En dat is niet zonder risico: je ziet Van der Poel zwabberen door de bocht.

Mathieu van der Poel gaat zwabberend door de bocht door een lekke band.

Daar gaan we weer....

Dit peloton is als een stel op hol geslagen kinderen, waarvan de ouders niet thuis zijn.

Commentator Joris van den Berg

Départ réel | Aanvallen geblazen!

De officiële start is nu toch eindelijk gegeven en ja hoor, meteen wordt er aangevallen. Jonas Abrahamsen is de eerste, met Nico Denz in zijn wiel. Als zij worden teruggepakt, zien we het roze van EF Education in de aanval. Die ploeg zal zeker Richard Carapaz in de vlucht van de dag willen, vanwege de bergpunten.

Het duurt slechts een handvol kilometers tot de voet van de Col de Braus trouwens, daar zal de vlucht vast ontstaan.

Neutralisatie | Grappen en grollen

Een champagnerit zoals de slotetappe naar Parijs is er dit jaar niet vanwege de Olympische Spelen, die volgende week al beginnen in de Franse hoofdstad. En een tijdrit is niet geschikt voor veel gekkigheden.

En dus zien we nu in de neutralisatie een paar grappen en grollen. Met koersdirecteur Christian Prudhomme voorop trouwens.

Tour-directeur Christian Prudhomme heeft pret met Mark Cavendish.

Evenepoel denkt niet meer aan plek twee, wel aan tijdrit

Evenepoel mikt niet meer op plek twee, wel op tijdrit: 'Kon Jonas gisteren geen pijn doen'

Neutralisatie | Pech voor Kelderman

Wilco Kelderman heeft pech in de neutralisatie van de 20ste etappe.

Kelderman wil nog wel een keer in de aanval

Wordt dit de dag dat Kelderman eindelijk wint? 'Ga vol voor de ontsnapping'

Bij Ciccones ploeggenoot Skujins is de pijp wel leeg

Rasaanvaller Skujins gaat vandaag in de bus zitten: 'Elke dag vol gas, ik ben kapot'

Départ fictif | On y va!

Het is toch gelukt om de weg vrij te maken. En dus zijn de renners zojuist vertrokken. De neutralisatie is lang vandaag, bijna 12 kilometer, en dus zal de officiële start pas rond 14.00 uur zijn.

Het is trouwens bloedheet vandaag in het zuiden van Frankrijk. We zien weer veel koelvesten, zelfs nog op de fiets in de neutralisatie.

De renners zijn vertrokken voor de 20ste etappe in de Tour de France.

Start even uitgesteld

Volgens onze man op de motor, Sebastiaan Timmerman, staat er een grote file op de Promenade des Anglais in Nice waar de etappe van start gaat. Daarom wordt de start ook vijf minuten uitgesteld.

File in Nice voor de start van de 20ste etappe.

Kijk nu mee op NPO 1 of de livestream

Onze uitzending van de 20ste etappe is zojuist begonnen. Je kunt nu inschakelen op NPO 1 of via de livestream in de NOS-app en op NOS.nl. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour in de lucht.

Ciccone boos op Buitrago vanwege 'plakbidon': 'Heb ik van jou geleerd!'

Dat de strijd om de plekken in de top tien leeft in het peloton, bleek gisteren na de etappe. Giulio Ciccone verloor op de slotklim naar Isola 2000 34 seconden op Santiago Buitrago. De Colombiaanse ploegmaat van Wout Poels is daardoor Ciccone (10de in het klassement) tot op 10 seconden genaderd.

Maar dat ging niet helemaal fair, vond Ciccone. Hij had namelijk gezien hoe Buitrago zich had laten meevoeren door de ploegleidersauto (een zogenoemde 'plakbidon') en confronteerde hem na de finish. "Dat heb ik van jou geleerd", antwoordde Buitrago.

Poels vertrouwt Pogacar niet helemaal en twijfelt over aanvallen

Wout Poels heeft vandaag de taak om de top tien-klassering van ploeggenoot Santiago Buitrago te beschermen. Maar zelf aanvallen op zijn trainingswegen is wel aanlokkelijk. 'De Col de Braus rijd ik bijna dagelijks. De Turini iets minder vaak, want daar is het in de winter wat te koud. Maar het zijn mooie klimmetjes."

Of Tadej Pogacar woord houdt en de ontsnapping een kans geeft, Poels weet het zo zeker nog niet. "Ach, gewoon in de vlucht!"

Poels gelooft Pogacar niet op zijn woord, maar: 'Ach, gewoon in de vlucht'

Wie fietst in welke trui vandaag?

Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Bolletjestrui (bergklassement): Richard Carapaz (EF Education-EasyPost)

Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)

Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates

Alle klassementen vind je door op de onderstaande button te tikken.

Het opmerkelijke verhaal van wielerfluisteraar Patrick Broe

Koerstactieken zoals gisteren worden uitgestippeld door de mensen in koers, zoals sportief manager Merijn Zeeman en ploegleider Grischa Niermann. Maar achter de schermen is ook Patrick Broe betrokken bij de plannen.

En dat is best opvallend. De 31-jarige Australiër is namelijk ook host van de wielerpodcast Lanterne Rouge Cycling Podcast. En dat blijft hij, ook als Broe in oktober toetreedt tot het management van Visma-Lease a Bike.

We spraken Broe eerder deze Tour. Zijn verhaal lees je hieronder.

Halverwege werden de plannen gewijzigd

Visma had voor de voorlaatste zware bergrit allerlei scenario's klaarliggen. "Defensief, offensief of voor de etappezege", legde Zeeman uit. "Laporte en Van Aert deden fantastisch werk, zodat Wilco (Kelderman) en Matteo (Jorgenson) voorop konden komen. Zou Jonas zich heel goed voelen en zijn kans ruiken, hadden we iemand vooraan. Als hij zich wat minder zou voelen, konden we verdedigen. In het allermooiste scenario kon het allebei."

Visma moest wel aanvallen, de achterstand op Pogacar was 's ochtends immers 3 minuten en 11 seconden. "Als je het nog spannend wil maken, zal je wat moeten doen. Dan kun je heel conservatief erbij blijven rijden of je kunt zorgen dat je mannen voorop hebt. De twee mannen die het best bergop mee kunnen, Jorgenson en Kelderman, waren voorop."

Uitrijdend lichtte Kelderman het strijdplan nog even toe. Zijn taak in de kopgroep? "Springplank zijn voor Jonas, dat was het plan. Dat ging goed. Maar je moet de benen hebben."

"Ik kwam naar de Tour om te winnen, maar ik wist dat het ook moeilijk kon worden met de gebrekkige voorbereiding die ik heb gehad. We wisten dat dit kon gebeuren, dus ik was er ook mentaal klaar voor", blikte Vinegaard terug. "Ik kan blij zijn dat ik geen tijd verloor op Remco (Evenepoel)."

Even terug naar gisteren: Pogacar verpest plannen Visma-Lease a Bike

De etappe van vrijdag zou de etappe moeten worden waarin Visma-Lease a Bike Tadej Pogacar onder druk had willen zetten. Maar dat liep even anders.

Samenvatting etappe 19: Pogacar genadeloos voor vroege vluchters in koninginnenrit

Trappelen van ongeduld

"Iedereen gaat er vol in vliegen", verwacht Michael Boogerd. "Dit wordt geen gemakkelijk controleerbare rit." Verwacht een chaotisch begin vol demarrages en waarschijnlijk een grote groep die er uiteindelijk vandoor gaat. De lijst met kansrijke aanvallers is flink. Het zijn namen die je de afgelopen dagen al vaker langs zag komen.

Simon Yates en Richard Carapaz kwamen elkaar al tegen in etappe 17 naar Superdévoluy en in etappe 19 naar Isola 2000. Op weg naar Col de la Couillole zullen ze elkaars wiel zeker wel weer gaan zien. Maar houd ook rekening met Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman, voor een nieuwe poging.

Als Enric Mas en Jai Hindley gaan, renners van ploegen die nog niets wonnen, moet je ook mee springen. En wat te denken van Wout Poels, de Nederlander die in de derde week van grote rondes vaak sterk is? Poels kent deze beklimmingen in ieder geval als zijn broekzak!

Richard Carapaz zal zijn net veroverde bolletjestrui zeker willen verdedigen in de voorlaatste etappe.

Tour de France bij de NOS

De twintigste etappe is vanaf de neutralisatie om 13.30 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1 en via de livestream in de NOS-app en op NOS.nl. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour in de lucht.

De Avondetappe is om 21.15 uur te zien op NPO 1 en natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Zaterdag zitten Dylan Groenewegen, Frank van den Broek, Stef Clement en Annemiek van Vleuten aan tafel bij Dione de Graaff.

Monaco

Bauke Mollema, Wout Poels, Dylan van Baarle, Danny van Poppel en Steven Kruijswijk. Maar ook grote namen als Tadej Pogacar, Peter Sagan, Tom Pidcock en Michael Matthews resideren er: Monte Carlo.

Natuurlijk speelt het gunstige belastingtarief een rol in die keuze. Maar het is ook gewoon een prima uitvalsbasis om te trainen. In onze wielerpodcast De Wielerredactie zochten Stef Clement, Steven Dalebout en Annemiek van Vleuten uit waarom zich juist in dit gebied zoveel renners hebben gevestigd.

Waarheen leidt de weg?

Zouden de aanvallende klimmers wel hebben kunnen slapen vannacht? De woorden van geletruidrager Tadej Pogacar na zijn zege in de rit naar Isola 2000 moeten hen namelijk enthousiast hebben gemaakt. "We laten de vluchters gaan", zei de Sloveen.

Een grote kans voor de aanvallers dus in de voorlaatste etappe van de Tour de France. Het wordt een vluggertje. Het parcours tussen startplaats Nice en finish op Col de la Couillole is slechts 132 kilometer lang.

Vier beklimmingen krijgen de renners voor de wielen. Goed voor 4.600 hoogtemeters in totaal, meer dan de koninginnenrit van vrijdag. Alleen zit er geen buitencategorie tussen:

  • Col de Braus: 10 kilometer à 6,6% (2de cat.)
  • Col de Turini: 20,7 kilometer à 5,7% (1ste cat.)
  • Col de la Colmiane: 7,5 kilometer à 7,1% (1ste cat.)
  • Col de la Couillole: 15,7 kilometer à 7,1% (1ste cat.)
Profiel van de twintigste etappe

Iedereen in de vlucht vandaag?

Pogacar racete precies zoals hij wilde: 'Beter dan ooit, morgen laten we vluchters gaan'

Vluchters, opgelet! Tadej Pogacar gaat jullie zaterdag in de etappe naar Col de la Couillole niet inhalen. De geletruidrager zei het zelf na afloop van de koninginnenrit naar Isola 2000, waar de Sloveen vrijdag zijn vierde ritzege van deze Tour de France ophaalde. De vijftiende uit zijn carrière.

Op de slotklim stoof hij weg bij concurrenten Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard en reed hij een gat dicht van 2.45 minuten op koploper Matteo Jorgenson. Als Pogacar wíl winnen, kán hij winnen, zo lijkt het deze Tour de France. De Sloveen fietst zonder genade. Maar vandaag zal Tadej de Genadeloze voor een dag Tadej de Genadige zijn.

"Zondag kan ik eindelijk van de etappe genieten, van de trainingswegen, en dan laten we de vluchters gaan."

Bienvenue de Nice!

Het peloton is in Nice, het eindpunt van deze Tour de France! Maar voordat de renners mogen genieten van een welverdiende pizza en glaasje bubbels, staan er nog twee zware opgaven op het programma.

Op de voorlaatste dag heeft parcoursbouwer Thierry Gouvenou namelijk een korte, maar loodzware bergrit in het achterland van Nice uitgetekend. En ook zondag is geen gewone slotrit, want dan wacht nog een pittige tijdrit.

En toch: voor zo'n beetje de helft van dit peloton zal het voelen als thuiskomen. Alle renners die woonachtig zijn in Monaco - en dat zijn er veel - rijden vandaag over wegen die ze op hun duimpje kennen.