Etappe 20
NOS Wielrennen

Etappe 20: vluchters opgelet, Pogacar zal jullie laten rijden in laatste bergrit

Zouden de aanvallende klimmers wel hebben kunnen slapen vannacht? De woorden van geletruidrager Tadej Pogacar na zijn zege in de rit naar Isola 2000 moeten hen namelijk enthousiast hebben gemaakt. "We laten de vluchters gaan", zei de Sloveen.

Een grote kans voor de aanvallers dus in de voorlaatste etappe van de Tour de France. Het wordt een vluggertje. Het parcours tussen startplaats Nice en finish op Col de la Couillole is slechts 132 kilometer lang.

Vier beklimmingen krijgen de renners voor de wielen. Goed voor 4.600 hoogtemeters in totaal, meer dan de koninginnenrit van vrijdag. Alleen zit er geen buitencategorie tussen:

  • Col de Braus: 10 kilometer à 6,6% (2de cat.)
  • Col de Turini: 20,7 kilometer à 5,7% (1ste cat.)
  • Col de la Colmiane: 7,5 kilometer à 7,1% (1ste cat.)
  • Col de la Couillole: 15,7 kilometer à 7,1% (1ste cat.)

En voor wat het waard is: aan de voet van de Col de la Colmiane liggen punten te wachten voor het puntenklassement.

Profiel van de twintigste etappe

"Iedereen gaat er vol in vliegen", verwacht Michael Boogerd. "Dit wordt geen gemakkelijk controleerbare rit."

Verwacht een chaotisch begin vol demarrages en waarschijnlijk een grote groep die er uiteindelijk vandoor gaat. De lijst met kansrijke aanvallers is flink. Het zijn namen die je de afgelopen dagen al vaker langs zag komen.

Simon Yates en Richard Carapaz kwamen elkaar al tegen in etappe 17 naar Superdévoluy en in etappe 19 naar Isola 2000. Op weg naar Col de la Couillole zullen ze elkaars wiel zeker wel weer gaan zien. Maar houd ook rekening met Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman, voor een nieuwe poging.

Als Enric Mas en Jai Hindley gaan, renners van ploegen die nog niets wonnen, moet je ook mee springen. En wat te denken van Wout Poels, de Nederlander die in de derde week van grote rondes vaak sterk is?

Maar het zal je niet verbazen: geletruidrager Pogacar heeft recent de beste herinneringen aan de slotklim van vandaag. In 2023 won hij - in het geel - de zevende etappe van Parijs-Nice, voor David Gaudu, Jonas Vingegaard en Simon Yates.

Bekijk hier een samenvatting van die zevende etappe:

Pogacar klopt Gaudu en Vingegaard bij aankomst bergop in Parijs-Nice

Voor de ambitieuze vluchters is het hopen dat het scenario van die rit niet wordt herhaald. De mannen van Pogacar haalden een groepje koplopers terug en de Sloveen won het sprintje naar de finish.

Het wordt afwachten wat Pogacars woorden van genade voor de vluchters waard zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl