Gino Mäder
NOS Wielrennen

Wielrenner Gino Mäder (26) overleden dag na val in Ronde van Zwitserland

Wielrenner Gino Mäder is op 26-jarige leeftijd overleden. De Zwitser kwam gisteren zwaar ten val in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland en bezweek een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Mäder gold als een goed klimmer. Hij eindigde in 2021 als vijfde in het eindklassement van de Vuelta a España en won dat jaar ook een etappe in de Giro d'Italia.

Gereanimeerd

Mäder viel in volle afdaling van de Albulapas een ravijn in. De tourdokter Roland Kretsch was snel ter plekke en trof hem bewusteloos en zonder polsslag aan in het water. De renner werd 25 minuten lang gereanimeerd. "Hij kwam weer tot leven, de hartstilstand was opgelost", zei Kretsch tegen de Zwitserse krant Blick.

De plek van het ongeluk

Vervolgens werd Mäder met een helikopter naar een ziekenhuis in de plaats Chur gebracht. Daar is hij vandaag om 11.30 uur overleden.

"Ondanks de goede zorg van het geweldige ziekenhuispersoneel heeft Gino het niet gered. We hebben afscheid moeten nemen van een van de stralende lichten in ons team", meldt Bahrain Victorious.

De renners waren zich in Chur aan het klaarmaken voor de start van de zesde etappe toen het tragische nieuws bekend werd. Het overlijden van Mäder leidde tot hevige emoties bij zijn collega's.

30 kilometer als eerbetoon

Een uur na de geplande start werd in overleg met de familie van Mäder besloten om de etappe flink in te korten en geneutraliseerd te rijden. De renners stapten in de teambussen, die hen tot op 20 kilometer van de streep brengen. Dat laatste deel zal de peloton als een eerbetoon gegroepeerd rijden.

"We zijn kapot van het verlies van onze uitzonderlijke renner Gino Mäder", zegt ploegbaas Milan Erzen van Bahrain Victorious. "Zijn talent, toewijding en enthousiasme waren een inspiratie voor ons allemaal."

 • Getty Images
  De Zwitserse renners Bisegger, Dillier en Küng zoeken troost bij elkaar
 • Getty Images
  De koersdirectie maakt het overlijden van Mäder bekend aan de andere renners, vlak voor de geplande start van de zesde etappe
 • Getty Images
  Verdriet bij stafleden van Bahrain Victorious
 • Getty Images
  Renner Callum Scotson in tranen
 • Getty Images
  Aangeslagen renners verwerken het trieste nieuws

"Hij was niet alleen een extreem getalenteerd wielrenner, maar ook naast de fiets een geweldig mens. We betuigen ons diepste medeleven aan zijn familie en dierbaren. Onze gedachten zijn bij hen in deze moeilijke tijd."

"Bahrain Victorious zal ter ere van hem blijven racen en zijn herinnering levend houden op elke weg waar we rijden", zegt Erzen. "We zijn vastbesloten om de geest en passie te tonen die Gino heeft getoond en hij zal altijd een onderdeel van ons team blijven."

Vanuit de wielerwereld wordt er geschokt gereageerd op het overlijden van Mäder. Hieronder enkele van de vele reacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl