NOS WielrennenAangepast

'Ride for Gino': aangeslagen peloton finisht neutraal, met Mäders ploeg voorop

Ploeggenoten overleden Mäder finishen gezamenlijk in Zwitserland

"We ride for you Gino" stond er groot boven de finish van de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland, toen de Bahrain-ploeggenoten van de vrijdag overleden wielrenner Gino Mäder tegelijkertijd de streep passeerden. Het aangeslagen peloton volgde op enkele tientallen meters, in de geneutraliseerde koers.

Na Mäders overlijden had de organisatie van de Ronde van Zwitserland besloten dat er vrijdagmiddag niet gekoerst zou worden. In plaats daarvan vertrokken de renners in de ploegbussen van startplaats Chur richting de finish, waarna ze de laatste 20 kilometer van de etappe op gepast tempo reden. Als eerbetoon aan de 26-jarige renner. Het was de wens van de familie.

Mäder kwam donderdag zwaar ten val in de afdaling van de Albuelapas en overleed vrijdagochtend in het ziekenhuis.

  • EPA
    De Bahrain-renners maken zich klaar voor de 20 kilometer in etappe zes
  • EPA
    De Bahrain-renners rijden in rustig tempo voor het peloton uit
  • EPA
    De Bahrain-renners passeren de finish in Oberwil-Lieli

De Zwitser werd na zijn val gereanimeerd en met een traumahelikopter naar de intensive care vervoerd. Lange tijd was onduidelijk wat de gevolgen van zijn val waren. Daarom besloot de koersorganisatie vanochtend, na overleg met de familie van Mäder, in eerste instantie om de zesde etappe door te laten gaan.

Aangeslagen renners

"De koers gaat verder, maar het voelt vreemd. Ik weet niet wat de juiste beslissing is. Zo lang we nog niet weten hoe de situatie is, is het lastig om op de wedstrijd te focussen", zei een aangeslagen Wout van Aert voor vertrek tegen Cycling Pro Net.

Terwijl het peloton zich klaar maakte voor vertrek, werd bekend dat Mäder de val niet had overleefd. Hij overleed om 11.30 uur in het ziekenhuis van Chur. Dat nieuws zorgde voor veel emoties bij de renners, die zich bij de start in een kring verzameld hadden.

  • Getty Images
    De koersdirectie maakt het overlijden van Mäder bekend aan de andere renners, vlak voor de geplande start van de zesde etappe
  • Getty Images
    Renners zoeken troost bij elkaar nadat het nieuws bekend werd
  • Getty Images
    Verdriet bij ploegleiders van Bahrain Victorious
  • Getty Images
    Renners zoeken troost bij elkaar nadat het nieuws bekend werd

Remco Evenepoel, die donderdag nog kritiek uitte op de organisatie van de Ronde van Zwitserland, reageerde op Twitter. "Geschokt door het nieuws. Mijn hart en kracht zijn bij Gino's familie, vrienden en teamgenoten. Moge je rusten in vrede Gino."

De Ronde van Zwitserland, die voor veel renners geldt als belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France, duurt nog tot en met zondag. De Deen Mattias Skjelmose rijdt in de gele leiderstrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl