NOS Wielrennen

Pogacar breekt belofte en wint ook laatste bergetappe, zijn vijfde deze Tour

Samenvatting etappe 20: Kelderman valt aan, maar Pogacar pakt vijfde zege in Tour,

Tadej Pogacar heeft toch weer toegeslagen in de Tour de France. Hoewel aanvallers Enric Mas en Richard Carapaz op de slotklim lang dachten naar de zege te kunnen fietsen, brak Pogacar zijn belofte en won hij ook de laatste bergetappe, zijn vijfde deze Tour.

Op drie kilometer van de streep werden Mas en Carapaz alsnog bijgehaald door Jonas Vingegaard en Pogacar. Uiteindelijk was het de Sloveen die met een prima eindschot de etappezege naar zich toe trok.

Valse belofte

De etappe van Nice naar de top van de Col de la Couillole (een klim van de eerste categorie) was met 132 kilometer niet zo lang, maar wel loodzwaar. Voordat de renners zondag aan de afsluitende tijdrit in Nice mogen beginnen, moesten ze nog vier cols over.

Pogacar, die vrijdag zijn vierde etappezege vierde, had beloofd dat de aanvallers in de laatste bergetappe nog een kans zouden krijgen.

De belofte van Pogacar had bij Wout Poels en Wilco Kelderman voor gespitste oren gezorgd. Beide Nederlanders kondigden voor de start aan heel graag in die kopgroep te willen zitten.

Kelderman zeventiende

Waar de ene Nederlander (Poels) het niet voor elkaar kreeg, lukte het de andere binnen 15 kilometer om op avontuur te gaan. "We gaan kijken waar het schip strandt", zei Kelderman voor de start.

Het had de dag van Kelderman kunnen worden, maar ook in de twintigste Touretappe wist hij niet af te rekenen met die statistiek die hem al jaren achtervolgt. De 33-jarige wielrenner uit Barneveld heeft al 153 top tien-noteringen achter zijn naam, maar hij won nog nooit een rit op het hoogste niveau, de WorldTour.

Na een lange dag in de aanval te hebben gereden, eindigde hij dit keer als zeventiende.

Kelderman en Tratnik

Kelderman kreeg in eerste instantie de Fransman Bruno Amirail en de Spanjaard Enric Mas mee. Later sloten ook Carapaz, Romain Bardet, Marc Soler, Jasper Stuyven, Kevin Geniets, Tobias Johannessen en ploeggenoot Jan Tratnik aan.

Die groep had na de eerste twee beklimmingen ruim vier minuten voorsprong op het peloton.

In het peloton zette Remco Evenepoel op zo'n vijftig kilometer van de streep zijn ploeg op kop. De Belgische kopman van Soudal Quick-Step leek zelf nog wat van plan te zijn. Een podiumplaats kon hem al bijna niet meer ontgaan, maar de Belg leek nog even aan meer te denken.

Een aanval op plek twee van Vingegaard misschien? De Deen leek op de eerste beklimming van de dag, de Col de Braus, namelijk niet helemaal scherp te zijn.

Carapaz brengt bergtrui naar Nice

Ondertussen was één renner in de kopgroep op dat moment nog met hele andere zaken bezig dan de rit winnen. De Ecuadoriaan Carapaz wilde heel graag de bolletjestrui veiligstellen. Dat lukte hem door als eerste over de Col de Turini te komen en later ook als eerste boven te komen op de Col de la Colmiane.

Zo was de voorsprong van Carapaz op zijn concurrent Pogacar ruim genoeg om zondag in Nice gehuldigd te worden als winnaar van het bergklassement.

Richard Carapaz

Omdat Biniam Girmay en Jasper Philipsen niet meer konden meestrijden om de punten bij de enige tussensprint werd ook meteen duidelijk dat Girmay zich morgen op het podium mag melden voor het winnen van het sprintklassement.

Naar de laatste klim

De strijd om de ritzege in de laatste bergetappe werd beslist op de laatste beklimming van de dag, de Col de la Couillole.

Mas en Carapaz, die toch ook wel oren bleek te hebben naar nog een overwinning, trokken op tien kilometer van de streep stevig door en losten onder anderen Kelderman.

Enric Mas en Richard Carapaz

Terwijl Mas en Carapaz samen dachten te gaan strijden om de ritwinst, gooiden de klassementsmannen het tempo ook omhoog. Evenepoel deed toch nog een aanval op Vingegaard, maar die mislukte.

Daarop besloot de Deen het enkele kilometers later zelf eens te proberen en hij liet aan de Belg zien hoe zo'n aanval wel succesvol kan zijn. Evenepoel kon niet volgen.

Pogacar kon dat wel. En zo gingen de nummer één en twee van het klassement alsnog op jacht naar een nieuwe ritzege, tegen de belofte van de Sloveen in.

De twee sloten aan bij Mas en Carapaz. De twee Spaanstaligen konden niet meer volgen en in het sprintje om de ritzege was het uiteindelijk weer Pogacar die de sterkste bleek. Vingegaard deed geen poging te volgen toen de klassementsleider ervandoor spoot.

Zondag wordt de Tour de France afgesloten met een individuele tijdrit in Nice. Pogacar gaat met een riante voorsprong van 5.14 op Vingegaard van start, waardoor hij zijn Tourzege vanavond ook al zou kunnen vieren - als hij zou willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl