Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Girmay wint zijn tweede rit in Tour • Overlijden Noor Drege (25) overschaduwt koers

liveblog gesloten

À demain!

Vanwege al het voetbal vanavond verwijzen we je voor meer reacties graag naar NOS.nl en de NOS-app. En als er geen verlenging komt bij Nederland-Turkije zou je ook om 22.00 op NPO 3 of de livestream kunnen inschakelen voor De Avondetappe.

Zaterdag zitten analist en oud-renster Roxane Knetemann, oud-profrenner Sep Vanmarcke en kunstkenner Pieter Roelofs aan tafel bij Dione de Graaff. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Dag van morgen: de befaamde gravelrit!

Morgen gaan we gravelen in de Tour. Tussen Troyes en Troyes heeft parcoursbouwer Thierry Gouvenou een lus uitgetekend van 199 kilometer met daarin 14 onverharde stroken van minimaal 1,2 kilometer tot maximaal 4,2 kilometer.

In 2022 experimenteerde de Tour al met een gravelrit in de Tour de France Femmes en dat werd een spektakel met een ijzersterke winnares die solo aan de streep kwam: Marlen Reusser. Dit keer wordt vooral gekeken naar Alpecin-Deceuninck, dat met voormalig wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, de getergde Jasper Philipsen en natuurlijk Mathieu van der Poel.

Maar vlak ook Matej Mohoric, de huidige wereldkampioen gravel en Jasper Stuyven, de Europees kampioen gravel niet uit. Voor de klassementsrenners is het vooral een kwestie van overleven, al moet zeker Tadej Pogacar in staat geacht worden om mee te doen om de dagzege.

Het profiel van de negende etappe in de Tour de France, de befaamde gravelrit met start en finish in Troyes.

Kristoff treurt om overleden landgenoot: 'Deze dingen gebeuren, helaas steeds vaker'

Alexander Kristoff werd vandaag 12de in de Tour. Na de finish werd hij geïnformeerd over het lot van zijn jonge landgenoot. "Ik hoorde het net na de etappe. Het is verschrikkelijk nieuws. Ik kende hem een beetje, heb met hem in de nationale ploeg gekoerst."

"Hij was een goede, rustige jongen en hij was aan een heel goed seizoen bezig. Ik denk dat hij volgend jaar naar een profteam zou zijn gegaan. Het is echt verschrikkelijk. Maar deze dingen gebeuren en het lijkt steeds vaker te gebeuren helaas."

Tranen om overlijden Drege in Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië

Hoe mooi de vreugde in het kamp van Girmay ook, deze wielerdag wordt toch overschaduwd door het overlijden van de Noorse renner Andre Drege in de Ronde van Oostenrijk. Dat nieuws dreunde ook door in Roemenië, waar een andere Noor de eerste etappe van de Ronde van Sibiu won.

Andreas Leknessund won, maar verliet in tranen het podium.

Andreas Leknessund in tranen na het bericht dat zijn Noorse collega Andre Drege overleden is.

Van den Berg niet blij met vijfde plek: 'Jammer, valt beetje tegen'

Van den Berg niet blij met vijfde plek: 'Jammer, valt beetje tegen'

Bekijk de sprint die Girmay zijn tweede ritzege deze Tour oplevert

Girmay is rapper dan Philipsen en De Lie in oplopende finale van achtste etappe

Girmay riant aan de leiding in puntenklassement

De top tien in het puntenklassement na de achtste etappe in de Tour.

Teunissen: 'Hectische dag, maar Bini maakt het mooi af'

Teunissen na tweede zege voor zijn ploeg: 'Hectische dag, maar 'Bini' maakt het mooi af'

Het kan niet op voor Intermarché-Wanty

  • NOS
    Mike Teunissen viert het feest mee met zijn kopman Biniam Girmay.
  • NOS
    Vreugde in de ploegleidersauto van Intermarché-Wanty met onder anderen Aike Visbeek (bijrijder)
  • NOS
    En vreugde bij de ploeggenoten van Biniam Girmay op de streep.

Algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement veranderde vandaag niets.

De top tien van het algemeen klassement in de Tour de France.

Girmay: 'Ik denk dat ik wel klaar ben nu'

"Dit is wat ik goed kan", zei winnaar Biniam Girmay na zijn tweede ritzege. "Zo'n hellende sprint past mij beter met mijn gewicht en vermogen. In een vlakke sprint zijn er altijd van die mannen die monsterverzetten kunnen draaien. In aanloop naar de sprint was er veel wind en voelde ik al best veel pijn in mijn benen. Toen wist ik: dit voelt de rest van het peloton ook. Dit wordt mijn dag!"

Girmay won ook al de tussensprint achter eenzame vluchter Marijn van den Berg en deed dus uitstekende zaken in het puntenklassement. "Ik ben vooral heel trots dat ik in de groene trui kan winnen. Dat gebeurt niet zo heel vaak. Wat mijn volgende droom is? Ik denk dat ik wel klaar ben nu. Als ik tot aan Nice zou rijden zonder een extra zege, dan zou ik heel gelukkig zijn."

Top tien

De top tien van de achtste etappe in de Tour de France.

Finishfoto

De finishfoto van de achtste etappe in de Tour de France.

FINISH | GIRMAY WINT!

Binaim Girmay wint zijn tweede etappe deze Tour de France. Hij slaat de aanval van Jasper Philipsen makkelijk af. De Lie oogt heel snel, maar vindt geen gaatje tussen Girmay en Philipsen. Ackermann is vierde, Marijn van den Berg vijfde.

Biniam Girmay wint met overmacht in Colombey-les-Deux Églises.

500 m | Wat een spanning

We zien Coquard met een helper voorop. Daarna Girmay, De Lie en ook Van den Berg!

1 km | Lange rechte weg

Een lange rechte weg omlaag en dan de laatste kilometer omhoog. De renners zien de finish al liggen.

3 km | Tijd voor plan-B?

Er is een plan-B bij DSM, want Nils Eekhoff wordt naar voren gebracht. En ook Christophe Laporte lijkt te willen sprinten voor Visma-Lease a Bike.

6 km | Geen dag voor Jakobsen

Dit wordt weer niet de dag van Jakobsen. De sprinter moet samen met sprintaantrekker Welten lossen. Ook Gerben Thijssen, de tweede sprinter van Intermarché-Wanty, is gelost. Wout van Aert gaat ook niet sprinten, want die neemt het meeste werk voor Visma-Lease a Bike op zijn schouders.

Wie wel? Groenewegen, Van den Berg, De Lie, Girmay, Philipsen, Démare, Coquard, Kristoff, Bennett. En ook Mark Cavendish is er wel gewoon.

Fabio Jakobsen en Bram Welten lossen in de finale.

Noorse renners meteen naar de bus

Onze mensen bij de finish weten dat de renners van het Noorse Uno-X meteen naar de bus zullen worden geleid, waar ze het droevige nieuws verteld zal worden over het lot van collega Andre Drege. Dat om te voorkomen dat ze door journalisten overvallen worden.

10 km | Nabeschouwing op de stream

De finish van deze etappe is uiteraard gewoon te zien op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Wil je de nabeschouwing ook zien, dan moet je even inschakelen op de stream.

Op televisie gaan we om 17.30 uur meteen over naar de voorbeschouwing op de EK-wedstrijd Engeland - Zwitserland.

14 km | Abrahamsen ingerekend

Op de top van het laatste (overigens ongecategoriseerde) serieuze klimmetje wordt Abrahamsen eindelijk ingerekend. Hij heeft bijna vier uur en 169 kilometer in de aanval gereden, waarvan een groot deel alleen.

Jonas Abrahamsen wordt ingerekend op 14,5 kilometer van de streep.

Allez les Bleus!

Ooit zagen we een Vlaams jongetje in wielertenue met geelzwarte vlaggetjes in een graanveld tijdens de Ronde van Vlaanderen. Zo iconisch als dat beeld is dit niet, maar het doet er wel aan denken.

Deze jongen zal overigens in een prima humeur zijn, want zijn Franse voetbalploeg bereikte gisteravond de halve finales van het EK. Allez les Bleus!

Een Franse voetbalfan in het graanveld bij de Tour.

18 km | Abrahamsen voelt ze komen

Natuurlijk krijgt Jonas Abrahamsen vandaag de prijs voor de strijdlust. Maar de dagzege zit er niet in. Het is ongelooflijk hoe lang hij het ziedende peloton nog achter zich weet te houden, maar inmiddels voelt hij de meute in zijn rug komen. Het verschil is nog maar 30 seconden.

En voor de NEderlandse wielerfans goed nieuws: ook Fabio Jakobsen zit gewoon in het peloton!

25 km | Deur staat open achterin het peloton

Er wordt met 50 kilometer per uur en harder gereden in het peloton, terwijl de weg lang niet vlak is. En dat betekent dat er veel renners moeten lossen, ook mannen van wie je het niet verwacht. Denk aan Marc Soler (UAE-Emirates), David Gaudu (Groupama-FdJ), de gevallen Warren Barguil (DSM-firmenich-PostNL), Oier Lazkano (Movistar), sprinter Phil Bauhaus (Bahrain) en ook Michael Matthews (Jayco-AlUla).

De Nederlandse troeven in een mogelijke sprint zijn er nog wel: Dylan Groenewegen, Marijn van den Berg, Cees Bol en Danny van Poppel. Of Fabio Jakobsen nog in het peloton zit, weten we niet zeker.

Het peloton dendert door richting de finish van de achtste etappe in de Tour de France.

27 km | Een groet aan De Gaulle

We naderen Colombey-les-Deux-Églises en dus is een groet aan generaal Charles De Gaulle op zin plaats. Bij deze.

Charles De Gaulle in het grasland nabij Colombey-les-Deux-Églises.

30 km | Gas geven in peloton

Van waaiers zijn geen sprake, maar er wordt wel degelijk gas gegeven in het peloton nu. We zien - net zoals in het begin van de etappe - Stefan Bissegger op kop en dat betekent dat zijn ploeg EF Education-EasyPost gelooft in de kansen van Marijn van den Berg.

Ook zien Victor Campenaerts voorin voor zijn sprinter Arnaud De Lie. Zij krijgen hulp van de klassementsploegen. De voorsprong van Abrahamsen is nog maar 1.26.

Vreselijk nieuws uit Ronde van Oostenrijk: Noor Drege (25) overleden

Terwijl een Noor in de bolletjestrui op kop rijdt, komt er vreselijk nieuws vanuit Oostenrijk waar de 25-jarige Noorse wielrenner André Drege tijdens de vierde etappe in de afdaling van de Grossglockner om het leven is gekomen.

Drege reed voor de continentale ploeg Coop-Repsol. Hij werd in de Ronde van Oostenrijk nog tiende in de proloog en negende in de eerste etappe. Bij het Noors kampioenschap kwam hij zij aan zij met Abrahamsen als 16de en 17de over de streep.

De koninginnenrit in Oostenrijk werd trouwens gewonnen door Filippo Ganna. Maar dat doet er niet zoveel toe op een dag als vandaag.

50 km | Al drie uur solo

De organisatie heeft bijgehouden dat Jonas Abrahamsen al drie uur in de aanval is, goed voor 133 kilometer. En hij is nog niet klaar.

Jonas Abrahamsen

51 km | Waaiergebied

De renners gaan beginnen aan de laatste 50 kilometer en dat is het open gebied waar de wind schuin in de rug staat en er dus een kansje op waaiers zou zijn. Voorlopig zien we nog geen beweging, maar dat kan razendsnel veranderen!

Een Nederlands vlaggetje toont de windkracht op iets meer dan een kilometer van de streep.

55 km | Maximale score Abrahamsen

Alle geclassificeerde beklimmingen zijn inmiddels achter de rug en dat betekent dat de Noor de maximale score van zeven punten voor zijn bolletjestrui heeft behaald in deze rit. Een mooi oogst voor bijna 130 kilometer in de aanval.

Zijn voorsprong loopt nu wel wat sneller terug: nog 3.55 op het peloton. Dat zal niet genoeg zijn om van de zege te mogen dromen.

Jonas Abrahamsen

66 km | Valpartij Barguil

Er is een valpartij geweest in het peloton met twee mannen van DSM-firmenich-PostNL en een van TotalÉnergies. Sandy Dujardin is de man van Total, Oscar Onley en Warren Barguil de mannen van DSM.

De laatste - die in 2017 twee etappes won in de Tour, waarvan de laatste in de bolletjestrui op de Izoard vooral tot de verbeelding spreekt - blijft het langste staan met een bebloede knie. Hij steekt wel zijn duim op naar de passerende koersdokter, dus de schade lijkt mee te vallen.

Warren Barguil steekt zijn duim op naar de passerende auto van de koersdokter.

Tour de France 1960 | Peloton stopt om De Gaulle de hand te schudden

In deze Tour de France is nogal wat te doen om renners die zomaar tijdens de wedstrijd afstappen om iemand in het publiek te groeten. Julien Bernard werd zelfs beboet voor zijn kusjesstop tijdens de tijdrit.

In de Tour van 1960 deden ze daar helemaal niet moeilijk over. Toen het peloton door Colombey-les-Deux-Églises, de finishplaats van vandaag, kwam, ontwaarden ze in het publiek een grote rijzige gestalte.

Tour 1960 | Renners houden halt om toeschouwer De Gaulle de hand te schudden

Niemand minder dan generaal De Gaulle (bijgenaamd 'De grote asperge' vanwege zijn 1.96 meter) was met zijn vrouw Yvonne namelijk in zijn woonplaats gaan kijken hoe de koers voorbij zou schieten. Maar toen de organisatie en de renners de grote staatsman zagen, werd meteen stand gehouden om hem te begroeten.

En zo zien we president De Gaulle de hand schudden van de blonde Franse wereldkampioen André Darrigade, die enkele maanden eerder wereldkampioen was geworden op het autocircuit van Zandvoort.

Hoe dat WK op Zandvoort precies ging en wat Ab Geldermans en de nog jonge Jan van der Horst daarmee te maken hadden lees je via de onderstaande link.

83 km | Bennett sleutelt zelf aan zijn zadel

Sam Bennett, de sprinter van dienst van Décathlon-AG2R La Mondiale, is even van de fiets gestapt en is zelf met een imbussleutel aan zijn zadel gaan prutsen. Dan ligt het voor de hand om een grap te maken over de fietsen van de Franse sportprijsvechter, maar dat zou totaal onterecht zijn.

De Van Rysel-fietsen blijken dit seizoen namelijk buitengewoon veel succes te brengen. Liefst 25 overwinningen boekte de ploeg al. Vorig jaar waren dat er 9 in een heel seizoen.

Sam Bennett knutselt met een imbussleutel aan zijn zadel.

98 km | En Abrahamsen stampt maar door

Hoe sterk is de eenzame fietser, die kromgebogen over zijn stuur, met de wind schuin in de rug, zichzelf een weg baant...?

Met nog iets minder dan 100 kilometer te gaan rijdt Jonas Abrahamsen nog steeds alleen op kop met 6.02 voorsprong op het peloton. Hij sprong weg vanuit de start, toen nog met twee metgezellen van EF Education.

Jonas Abrahamsen solo in de aanval in de achtste etappe van de Tour.

Evenepoel over voormalig PSV-ploegmaat Gakpo: 'Hij gaat scoren tegen Turken'

We hoeven je vast niet te vertellen dat het Nederlands elftal vanavond om 21.00 uur gaat strijden met Turkije om een plek in de halve finales van het EK in Duitsland. Reden voor verslaggever Han Kock om eens te gaan buurten bij Remco Evenepoel.

Die speelde in het verleden bij de jeugd van PSV namelijk samen met Cody Gakpo.

Evenepoel over voormalig PSV-ploegmaat Gakpo: 'Hij gaat scoren tegen Turken'

Vingegaard wil vandaag vooral heel blijven

Vingegaard tevreden en trots na tijdrit: 'Schade had veel groter kunnen zijn'

109 km | Mannen van Girmay en De Lie op kop

Intussen zien we dat de ploeg van Biniam Girmay en die van Arnaud De Lie het tempo bepalen in het peloton. Maar daarachter zien we ook de voltallige brigade van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.

Zou dat iets te maken hebben met het feit dat we straks een redelijk open gebied gaan krijgen en de wind gunstig staat voor....(sssssssst)...waaiers?

Groenewegen acht zichzelf niet kansloos

Groenewegen acht zich niet kansloos in lastige rit: 'Zal voor mij of Matthews zijn'

Hoe ziet die aankomststrook er eigenlijk uit?

Wie vandaag de sprint wil winnen in Colombey-les-deux-Églises?

Van den Broek geniet met volle teugen van Tour: 'Beetje vakantiegevoel'

Een week na zijn heldenrol wil Van den Broek er weer voor gaan: 'Beetje vakantiegevoel'

119 km | Valpartij Kragh Andersen

Een tegenvaller voor Philipsen en Van der Poel. Hun ploeggenoot Søren Kragh Andersen is namelijk ten val gekomen, vermoedelijk door het gedoe met de regenjasjes. De schade lijkt overigens mee te vallen.

Søren Kragh Andersen is gevallen in het peloton.

121 km | Tussensprint

Jonas Abrahamsen droeg aan het begin van de Tour de groene trui, maar inmiddels kunnen die punten hem niet zoveel meer schelen. Toch pikt hij gratis de 20 punten (en de bonus) bij de tussensprint mee.

In het peloton wordt wel serieus gesprint en zien we dat de man in het groen, Biniam Girmay, de volle mep pakt. En nog beter: zijn ploeggenoot Gerben Thijssen wordt derde voor Jasper Philipsen, zijn grootste concurrent om het groen.

De Eritreeër is hard op weg om de eerste Afrikaanse winnaar van het puntenklassement te worden, zoveel is duidelijk. En misschien kan hij dat vandaag nog wat meer onderstrepen met een ritzege?

122 km | Peloton geeft Abrahamsen vrij baan

In het peloton is het weer een grote verkleedpartij: regenjasjes gaan uit, anderen trekken een regenbody aan. En intussen heeft Joans Abrahamsen al bijna zes minuten voorsprong.

Kijk mee op NPO 1 of de livestream!

Kijk nu ook live mee met de achtste etappe op NPO 1 en via een livestream in de NOS-app en op NOS.nl. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement,

En ook via Radio Tour kun je de koers natuurlijk volgen!

139 km | Abrahamsen in volle glorie

Jonas Abrahamsen wiebelt heen en weer op zijn zadel en blijft stug doorstampen. De Noor heeft nu vijf bergpunten verzameld en heeft zijn voorsprong op nummer twee Tadej Pogacar daarmee vergroot tot 11 punten. Die kun je maar beter in je zak hebben.

Jordan Jegat heeft de achtervolging opgegeven, maar moet even geduld hebben. Hij rijdt namelijk 2.00 achter Abrahamsen en zo'n 2.00 voor het peloton.

In dat peloton lijkt de rust trouwens helemaal terug. Er wordt niet meer doorgereden. Wat een vreemde rit, zeg!

Jonas Abrahamsen solo in de aanval in de achtste etappe van de Tour.

143 km | Groenewegen terug in peloton, Jakobsen bijna

Terwijl Abrahamsen op weg is naar de top van de Côte de Verrey-sous-Salmaise: 2,9 kilometer à 6 procent (3de cat.) om daar ook twee bergpunten te gaan pakken, zien we dat Dylan Groenewegen terug is in de staart van het peloton.

Fabio Jakobsen nog niet. Die rijdt in een groep met Mark Cavendish op een seconde of twintig achter het peloton en zal vermoedelijk zo ook weer aansluiten.

148 km | Abrahamsen solo, Jegat in achtervolging

Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen vijf kilometer? Nou, van alles! Abrahamsen heeft ook het bergpuntje op de Côte de Villey-en-Auxios: 2,4 kilometer à 5,5 procent (4de cat.) en is er daarna alleen vandoor gegaan zodat hij zometeen ook de twee punten op de Côte de Verrey-sous-Salmaise: 2,9 kilometer à 6 procent (3de cat.) kan pakken.

Powless en Bissegger, de twee vooruitgeschoven pionnen van EF Education, kijken intussen achterom waar het peloton blijft en zullen zo ingelopen worden. Maar eerst vormen ze nog een springplank voor de jonge Franse klimmer Jordan Jegat (Total-Energies).

Dat klinkt redelijk saai, maar niets is minder waar. Het blijft namelijk aanvallen regenen in de kop van het peloton. En daarachter worden de sprinters gelost: Cavendish rijdt met een groot deel van zijn ploeg op een minuut van het peloton en heeft inmiddels gezelschap gekregen van Fabio Jakobsen en ook Dylan Groenewegen.

Dylan Groenewegen moet lossen uit het peloton.

153 km | Spektakel in de regen

Jonas Abrahamsen heeft inderdaad de twee bergpunten opgeraapt, Neilson Powless krijgt er eentje. Achter het trio zijn de achtervolgers ingelopen, maar is Romain Grégoire in zijn eentje vertrokken. Dat lijkt een kansloze onderneming.

Een groep met Mark Cavendish rijdt inmiddels als op achterstand, een halve minuut achter het peloton.

158 km | Roze dag in de Tour? EF Education met Bettiol en Healy in achtervolging

De renners zijn op de eerste van vijf gecategoriseerde beklimmingen, Côte de Vitteaux: 2 kilometer à 7,3 procent (3de categorie) en dan schuift Jonas Abrahamsen natuurlijk naar voren.

Maar interessanter is wat er in het peloton gebeurt. Want daar zien we namelijk Alberto Bettiol en Ben Healy in de aanval gaan, ondanks het feit dat er al twee ploeggenoten in de kopgroep zitten!

Stephen Williams, de winnaar van de Waalse Pijl, heeft zich in het wiel genesteld van Bettiol en Healy. En wie zien we daar ook? Maxim Van Gils! Hij had het al aangekonidigd.

Ook via Whatsapp blijf je op de hoogte!

Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!

166 km | Kopgroep krijgt ruimte

Het scenario voor een sprint in Colombey-les-deux-Églises lijkt zich te ontvouwen, maar er kan natuurlijk nog een heleboel gebeuren in deze lastige rit in de regen. Het trio Bissegger, Powless en Abrahamsen krijgt vrij baan en rijdt inmiddels 2.22 voor het peloton. De eenzame achtervolger Quentin Pacher heeft het zoals verwacht opgegeven en is terug in het peloton.

Daar zien we de ploegen van Girmay (Intermarché-Wanty), De Lie (Lotto-Dstny) en ook Groenewegen (Jayco-AlUla) het voortouw nemen in de achtervolging. Zij zullen de koplopers binnen schootsafstand willen houden, maar tegelijk voorkomen dat er een grotere kopgroep ontstaat.

Want dan zijn de kansen op een sprint het grootste.

174 km | Loetsenko bij de dokter

Aleksej Loetsenko heeft zich toch even bij de dokter gemeld. De Kazach viel in de neutralisatie.

Aleksej Loetsenko bij de koersdokter.

178 km | Trio op kop, Pacher redt het niet

De eenzame achtervolger van van Groupama-FdJ is trouwens Quentin Pacher, maar hij lijkt verzeild te raken in de 'chasse patate'. De drie koplopers - Powless, Bissegger (EF Education-EasyPost) en Abrahamsen (Uno-X) - hebben inmiddels 0.45 voorsprong op het peloton.

Pacher rijdt een seconde of 15 voor de grote groep.

Stefan Bissegger, Neilson Powless en Jonas Abrahamsen zijn vroeg in de aanval gegaan in de achtste etappe.

183 km | Meteen aanvallen!

En jawel, er wordt meteen aangevallen vanuit de start. En niet door de minsten: Neilson Powless (EF Education) gaat als eerste aan en krijgt - uiteraard - Jonas Abrahamsen (Uno-X) mee. De Noor weet dat er vandaag weer flink wat puntjes voor zijn bergtrui te verzamelen zijn.

En dan is het ook fijn om een echte tempobeul als Stefan Bissegger (EF Education) mee te hebben. Een man van Groupama probeert nog over te steken, trouwens.

Profiel van de achtste etappe

Départ | On y va!

Tour-directeur Christian Prudhomme heeft gezwaaide met zijn vlag en dat betekent dat de achtste etappe officieel van start is gegaan!

Neutralisatie | Regenjasjes uit, Loetsenko op de grond

De renners moeten nog ruim twee kilometer geneutraliseerd achter de jury-auto rijden, maar je voelt de nervositeit door het beeldscherm spatten. We zien de regenjasjes door de lucht vliegen en dat betekent dat veel renners zich klaarmaken voor een explosief begin.

In de chaos gaat Aleksej Loetsenko trouwens onderuit, maar lijkt relatief ongeschonden uit de berm terug op de fiets te klimmen.

Aleksej Loetsenko in de berm tijdens de neutralisatie.

Départ fictif | Renners op de fiets

Het is 13.05 uur en dat betekent dat de renners beginnen aan de eerste geneutraliseerde kilometers. We zien veel regenjasjes en gabba's trouwens, want het is geen best weer.

Gaat Lotto-Dstny sprinten met De Lie of aanvallen met Van Gils? 'Best een goed idee!'

Van Gils heeft met De Lie favoriet in de ploeg, maar kan ook zelf winnen: 'Goed idee!'

Van der Poel scheert snor niet tot eerste zege: 'Hoop dat dat snel is'

Laat Van der Poel zijn snor groeien? 'Scheren pas als we winnen, hoop dat dat snel is'

Afgestapte Pedersen neemt geen risico: 'Olympische Spelen om de hoek'

Smaakmaker Pedersen stapt uit Tour met oog op toekomst: 'Olympische Spelen om de hoek'

Tour staat stil bij overlijden kleurrijke legende Raphaël Geminiani

Raphaël Géminiani in 1955 als winnaar van de 9de etappe in de Tour de France.

Vandaag staat de Tour stil bij het overlijden van Raphaël Geminiani. Geminiani was een van de kleurrijkste renners en ploegleiders in het peloton vanaf eind jaren 1940 tot diep in de jaren 1980. Hij overleed gisteren op 99-jarige leeftijd in zijn woonplaats in de buurt van de Puy-de-Dome.

Geminiani was een kind van Italiaanse ouders uit Lugo, vlakbij de route van de tweede etappe naar Bologna deze Tour. In de jaren 1920 ontvluchtten zij het opkomende fascisme in Italië en vestigden zich in Clermont-Ferrrand, waar de jonge Raphaël ter wereld kwam.

De talentvolle klimmer reed van 1946 tot 1960 in het profpeloton, won zeven ritten in de Tour de France, het bergklassement in de Tour en in de Giro en eindigde twee keer op het podium in Parijs (tweede in 1951 en derde in 1958).

Hij was goed bevriend met Fausto Coppi en reed samen met de Italiaanse wielerlegende in 1959 de Ronde van Opper Volta, waar ze beiden besmet werden met malaria. Die ziekte werd Coppi uiteindelijk fataal.

Als renner was Géminiani al baas van zijn eigen ploeg en hij was een van de eersten die commerciële sponsors in het wielrennen introduceerde. Zo werd zijn ploeg sinds 1954 gesponsord door het alcoholische aperitief Saint-Raphaël. Om de officiële regels te omzeilen vertelde Géminiani aan de autoriteiten dat Raphaël verwees naar zijn eigen voornaam. iets dat vervolgens oogluikend werd toegestaan.

Geldermans en andere Nederlanders

Met Lucien Aimar en vooral Jacques Anquetil als kopmannen schreef de ploeg van Géminiani liefst vier keer de Tour de France te winnen. Ook speelde de grofgebekte ploegleider een hoofdrol in de zege van Ab Geldermans in Luik-Bastenaken-Luik. "Als je nu niet aanvalt, breek ik je fiets doormidden", zou Géminiani Geldermans hebben toegeschreeuwd vanuit de auto. De boodschap kwam aan, want Geldermans werd de eerste Nederlandse winnaar van de Ardennenklassieker.

Ab Geldermans, de eerste Nederlandse winnaar van LBL

Geldermans was zeker niet de enige Nederlander die voor de ploeg van Géminiani reed. Onder anderen Gerben Karstens René Pijnen en Arie den Hartog reden bij hem in Franse dienst. In 1985 hielp hij de Ier Stephen Roche nog naar het podium van de Tour de France en een jaar later zat hij nog in de auto voor de Colombiaanse ploeg Café de Colombia.

Abandon Mads Pedersen

Mads Pedersen gaat vandaag niet meer van start. De onverwoestbare Deense machtssprinter ondervind toch te veel last van de gevolgen van zijn valpartij in de massaprint van de door Mark Cavendish gewonnen vijfde etappe.

Op de röntgenfoto's waren geen breuken te zien, maar de oud-wereldkampioen hield toch te veel last van vooral zijn schouder.

Eerder deze Tour moest ook landgenoot Casper Pedersen (Soudal-QuickStep) al passen. Dat betekent dat er geen Pedersens meer in de Tour zijn.

Ook via Whatsapp blijf je op de hoogte!

Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!

Truien en klassement

Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Abrahamsen (Uno-X)

Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)

Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates

Het algemeen klassement na de zevende etappe

Ook Vauquelin beboet: agressief gedrag en intimidatie

Wie ook zijn best deed gisteren was Kévin Vauquelin. De jonge Fransman, die op de tweede dag van de Tour in Bologna zijn ploeg Arkéa-B&B Hotels de eerste Tour-zege in de ploeghistorie schonk, werd zesde in de tijdrit, slechts een paar tienden achter Victor Campenaerts.

Later op de avond kwam er toch nog een tegenvaller voor Vauquelin. De jury had namelijk beelden bekeken van een dag eerder en Vauquelin een boete van 500 Zwitserse frank en een puntenaftrek in het UCI-klassement had opgelegd wegens agressief gedrag en intimidatie.

Vermoedelijk ging het om het onderstaande moment, waarin we Vauquelin inderdaad een beuk zien uitdelen aan Matej Mohoric.

Boete voor Bernard vanwege kusje

Fransman Bernard stopt in Tour-tijdrit voor familie, die parcours blokkeert

Ook voor Julien Bernard (Lidl-Trek) werd het een dag om nooit te vergeten. De Fransman reed de tijdrit door zijn eigen streek en nam op het klimmetje heel even de tijd om zijn vrouw en kind een kusje te geven.

De UCI kon er niet om lachen en legde Bernard - zoon van Tourlegende Jean-François Bernard - een boete op van 200 Zwitserse frank vanwege het bezoedelen van het imago van de sport.

"Het spijt me UCI dat ik schade heb toegebracht aan het imago van de sport", schreef Bernard later op X. "Maar ik wil best alle dagen 200 Zwitserse frank betalen om dit moment nog een keer te mogen beleven."

Eerder deed de jury dat ook al bij Davide Ballerini, die gestopt was om zijn ploeggenoot Mark Cavendish op een groot scherm naar zijn historische 35ste zege te zien sprinten. De strenge (en lang niet consequente) sancties voor onschuldige vergrijpen lijkt iets nieuws in de koers en roept veel reacties op.

De reactie van Magnus Cort Nielsen op het bericht van Bernard zegt veel over de stemming bij de renners. Nu maar hopen dat Cort - vandaag zeker een kanshebber trouwens - geen boete krijgt.

Bernard eindigde de tijdrit trouwens - mét tussenstop - op een verdienstelijke 61ste plaats op 3.11 van winnaar Evenepoel. Dus je kunt niet zeggen dat hij niet zijn best heeft gedaan.

Even terug naar gisteren

Wat ook meespeelt: een flink aantal renners heeft gisteren in de tijdrit niet voluit hoeven rijden en staan vandaag misschien wel extra gemotiveerd aan de start. Waarom zou je ook voluit gaan als je toch geen kans maakt op de dagzege en ook geen plek in het klassement hoeft te verdedigen?

Uiteindelijk werd de tijdrit een strijd tussen de top van het klassement. Wereldkampioen Remco Evenepoel boekte zijn eerste zege in de Tour de France, voor Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. Victor Campenaerts was de 'best of the rest' met een knappe vijfde plaats.

Samenvatting etappe 7: Evenepoel maakt tijdritstatus ook in Tour waar

Tour de France bij de NOS

De achtste etappe is vanaf 14.10 uur live te volgen op NPO 1 en via een livestream in de NOS-app en op NOS.nl. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour in de lucht.

De Avondetappe is elke dag te zien rond de klok van 22.00 uur. Als er gevoetbald wordt bij het EK is De Avondetappe te zien op NPO 3, als er niet gevoetbald wordt op NPO 1. En natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Zaterdag zitten analist en oud-renster Roxane Knetemann, oud-profrenner Sep Vanmarcke en kunstkenner Pieter Roelofs aan tafel bij Dione de Graaff.

Wil je trouwens weten hoe het elke dag aan toe gaat achter de schermen van De Avondetappe? Volg dan het X-account van regisseur Astrid Wisman, waar je elke dag een mooie 'backstage'-montage kunt bekijken. En ja, ook bij De Avondetappe wordt naar het EK voetbal gekeken...

Weersverwachting: regen en wind

Wat zeker een rol gaat spelen vandaag zijn de weersomstandigheden. Als we de weersverwachtingen moeten geloven, zou het weleens kunnen gaan regenen. Bovendien blaast de wind vrijwel de hele dag in de rug van de renners en op sommige plekken ook schuin in de rug.

Een echte waaierrit zal dit vermoedelijk niet worden, maar het zou best kunnen dat sommige ploegen het een keer willen proberen. Met een graad of 19 is het trouwens een lekker koerstemperatuurtje.

Er hangen donkere wolken boven het gebied waar de renners vandaag doorheen rijden.

Waarheen leidt de weg?

Het belooft een enerverende dag te worden, want de 183,4 kilometer van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-deux-Églises is allesbehalve vlak. Onderweg liggen vijf gecategoriseerde klimmetjes, maar in feite gaat het de hele dag op en af. Na de finish hebben de renners 2.400 hoogtemeters overwonnen.

Dat biedt kansen voor aanvallers, maar ook voor sterke sprinters die al die klimmetjes kunnen overleven. En de finish? "Dat is wel een sprintje bergop, hè", merkt NOS-analist en oud-renner Stef Clement op. "Dat is voor volk als Mads Pedersen en Marijn van den Berg. Arnaud De Lie zeker. En Mathieu van der Poel zelf. Een iets lastigere rit met een oplopende sprint, daar kun je Van der Poel ook bij zetten."

Profiel van de achtste etappe

Bienvenue de Semur-en Auxois!

Bienvenue de Semur-en-Auxois! De renners zijn nog altijd in de Côte dÓr, het hart van het wijngebied in de Bourgogne. In dit pittoreske middeleeuwse stadje aan de rivier de Armançon met een luttele 4.000 inwoners stappen de renners op voor een rit noordwaarts van 183,4 kilometer naar Colombey-les-deux-Églises.

De finish ligt in de schaduw van het gigantische Lorraine-kruis, ter nagedachtenis aan een van de belangrijkste personen in de twintigste eeuw in Frankrijk.

Generaal Charles de Gaulle in 1968.

Generaal Charles de Gaulle leidde het Franse verzet (eerst vanuit ballingschap, later als legerleider ter plekke) in de Tweede Wereldoorlog en was daarna van 1959 tot 1969 president van de Vijfde Franse Republiek.

De staatsman overleed op 9 november 1970 tijdens een spelletje patience aan de keukentafel van zijn woning in Colombey-les-deux-Églises en ligt begraven bij zijn dochter Anne op de plaatselijke begraafplaats.

In 2005 werd De Gaulle door tv-kijkers verkozen tot de grootste Fransman aller tijden.