index etappe 8
NOS Wielrennen

Etappe 8: sprinten of aanvallen in 'vlakke' etappe die nergens vlak is

De Tour de France is vreemd dit jaar, stelt geletruidrager Tadej Pogacar bij het ingaan van het tweede weekend. De Sloveen vond er eigenlijk niet zo veel aan in de eerste week.

"Het begon met een paar interessante etappes, maar deze week was er weinig om naar uit te kijken. Veel vlakke etappes waarin niemand wil aanvallen. Zonder de tijdrit was deze week erg saai geweest", sprak de klassementsleider.

Opvallende woorden van Pogacar, die dit weekend wellicht wel wordt vermaakt. Want de achtste etappe is dan wel vlak, zegt de Tour-organisatie, maar eigenlijk is het nergens echt helemaal plat. Ook de finish niet.

Profiel van de achtste etappe

De 183 kilometer van Semur-en-Auxios naar Colombey-les-deux-Églises leidt het peloton over 2.400 hoogtemeters en vijf gecategoriseerde beklimmingen. Deze vijf côtes moeten de renners trotseren:

  • Côte de Vitteaux: 2 kilometer à 7,3 procent (3de cat.)
  • Côte de Villey-en-Auxios: 2,4 kilometer à 5,5 procent (4de cat.)
  • Côte de Verrey-sous-Salmaise: 2,9 kilometer à 6 procent (3de cat.)
  • Côte de Santenoge: 1,1 kilometer à 8,1 procent (4de cat.)
  • Côte de Giey-sur-Aujon: 1,2 kilometer à 8,4 procent (4de cat.)

Niet lang, wel steil. En de finish? "Dat is wel een sprintje bergop, hè", merkt NOS-analist en oud-renner Stef Clement op. "Dat is voor volk als Mads Pedersen en Marijn van den Berg. Arnaud De Lie zeker. En Mathieu van der Poel zelf. Een iets lastigere rit met een oplopende sprint, daar kun je Van der Poel ook bij zetten."

Sprinten of aanvallen?

De grote vraag is: gaan we sprinten of krijgen aanvallers een kans? "Normaal gesproken krijg je zo'n rit in de laatste week", zegt Michael Boogerd.

"Nu is het nog steeds de eerste week van de Tour, renners zijn nog fris. Sprinters die net een rit hebben verloren of sprinters die wat beter klimmen, zullen misschien nu hun kans willen pakken. Jasper Philipsen, misschien, maar dat hangt ook een beetje af van het koersverloop."

Klimmen doet Philipsen liever niet, maar inhoud heeft hij wel. Bovendien: hij won nog geen rit deze Tour. Van der Poel zal misschien ook eerder azen op de zege in de graveletappe van zondag. Het kan zomaar het weekend van Alpecin-Deceuninck worden.

Geletruidrager Pogacar verwacht in elk geval zenuwen in het peloton. "Zaterdag en zondag wordt het stressvol. En dan na de rustdag weer een paar stressvolle dagen, totdat we de bergen ingaan. Ik kan niet wachten tot we de echte bergetappes gaan rijden."

Maar eerst zaterdag naar Colombey-les-deux-Églises, het dorpje waar Charles de Gaulle begraven ligt. De befaamde generaal en voormalig president van Frankrijk stierf daar op 9 november 1970 plots in de bibliotheek van zijn familiehuis La Boisserie tijdens een potje patience, 79 jaar oud.

Als de renners direct na de finishstreep in Colombey-les-deux-Églises naar links afslaan en enkele honderden meters door rijden, fietsen ze langs de laatste rustplaats van de Fransman der Fransen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl