Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Pogacar pakt nipt voor Evenepoel het geel • Vingegaard blij: 'Ik ben terug'

Vanaf de Italiaanse oostkust trok het peloton op dag twee van de Tour de France weer landinwaarts:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Het eerste weekend van de Tour zit erop. En we zijn verwend. Twee zeer vermakelijke etappes gezien en de strijd om het geel kan zomaar eens heel spannend worden.

Morgen is vlakker dan vlak en toch kan de gele trui van eigenaar veranderen. En ook: misschien zien we voor het eerst sinds 2000 het rood-wit-blauw een Tour-etappe winnen.

Genoeg te zien dus in etappe 3, waarvoor we in de loop van de ochtend weer terug zijn met een liveblog. Tot dan!

Etappe 3: sprinters, wakker worden!

NA een slopend weekend stapt het peloton maandag op voor de saaiste etappe van deze Tour. 230 kilometer door het lelijkste stukje van Italië. En op het eind, in Turijn, gaan we sprinten, althans: dat is wat iedereen verwacht.

De eerste kans voor sprinters. Fabio Jakobsen heeft geleden dit weekend, maar misschien dat Dylan Groenewegen gelijk kan toeslaan in zijn rood-wit-blauwe trui.

Profiel van de derde etappe

Het vertrek is om 11.15 uur. De aankomst wordt verwacht tegen 17.00 uur.

Dit is de stand in het algemeen klassement

Het algemeen klassement na de tweede etappe van de Tour de France.

Evenepoel denkt aan 'geel': 'Misschien wil Tadej 'm weggeven'

Heeft Remco Evenepoel nou een goede rit gereden? "Ik denk het wel. Ik had even een moeilijk momentje toen Tadej aanging. Maar ik heb gevochten en ben blijven gaan. En ik kom nog terug in de laatste kilometer. Dat zegt dat de benen goed zijn, maar nog niet top."

Het is nog even wachten op de topconditie. "Ik weet dat ik drie, vier dagen nodig heb om mijn beste benen te vinden, dus het was duidelijk dat het nog niet top-top was. Maar ook zeker niet slecht. Ik hoop dat ik tegen rit zeven op volle krachten zal zijn."

Evenepoel heeft nog geen topbenen en denkt aan 'geel': 'Misschien wil Tadej 'm weggeven'

Evenepoel staat tweede in het algemeen klassement, met dezelfde tijd als Pogacar. Op basis van zijn klasseringen in etappe 1 en 2 heeft Pogacar het geel. En niet Evenepoel. Als Evenpoel maandag tijdens de waarschijnijke massasprint in Turijn een paar plekken hoger finisht dan Pogacar, dan neemt hij de trui over. Zou hij daar aan denken?

"Het is nu al een paar keer gezegd dus dan begin ik er automatisch aan te denken. Het is beter om het geel niet te pakken, dan hoeven we niet te controleren in de rit over de Galibier."

Remco, toch! Je kunt het geel pakken!

"Maar laat mij uitspreken", grinnikt hij. "Als het dan toch zo is, ga ik er zeker van genieten. We zullen het wel bespreken en dan zien we het morgen. Missschien wil Tadej wel dat ik voor hem eindig, dat hij het geel wil weggeven."

Waarom Pogacar het geel heeft en niet Evenpoel

De top-vier van het algemeen klassement heeft exact dezelfde tijd. 9 uur, 53 minuten en 30 seconden zaten Pogacar, Evenepoel, Vingegaard en Carapaz op de fiets.

De oplettende kijker zal zich hebben afgevraagd: kwam Pogacar van die vier niet als laatste over de streep in Bologna, waarom heeft Pogacar dan de gele trui?

Daarvoor moet je even in de reglementen duiken. Daar staat:

"Bij gelijke stand worden de plaatsen van alle etappes bij elkaar opgeteld. Diegene met de beste positionering, wordt als eerste gezet in het klassement."

Pak de rekenamchine:

  • Pogačar werd 4de in de eerste etappe en 14de in de tweede rit: 4 + 14 = 18.
  • Evenepoel werd 8de in de eerste etappe en 12de in de tweede etappe: 8 + 12 = 20.
  • Vingegaard werd 16de in de eerste etappe en 13de in de tweede etappe. 16 + 13 = 29.
  • Carapaz werd 22ste in de eerste etappe en 10de in de tweede rit: 22 + 10 = 32.

Pogacar heeft met 18 van die vier de laagste score en daarom rijdt de Sloveen morgen in de gele trui.

Pogacar pakt gele trui met Vingegaard in kielzog, Vauquelin wint Touretappe

Kévin Vauquelin heeft de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 23-jarige Fransman van Arkéa-B&B Hotels was de sterkste aanvaller uit de vlucht van de dag, waartoe ook Mike Teunissen behoorde.

Op de tweede beklimming van de mythische San Luca in Bologna - een klim vergelijkbaar met de Muur van Hoei, waar de Normandiër dit voorjaar tweede werd - sloeg Vauquelin zijn slag en na een afdaling kwam hij solo over de streep.

Pogacar pakt gele trui

Bijna tweeënhalve minuut achter de winnaar schudde Tadej Pogacar de boel door elkaar op de San Luca en zag dat slechts één concurrent kon volgen: Jonas Vingegaard. Vlak voor de streep sloten Remco Evenepoel en Richard Carapaz weer aan.

Lees hier het hele etappeverslag:

Van den Broek hoorde hele dag zijn naam, maar buigt wel: 'Benen deden pijn'

Van den Broek hoorde hele dag zijn naam, maar buigt wel: 'Benen deden pijn'

Het was mooi op de San Luca

Op de San Luca
Op de San Luca

Vingegaard verrast en overtuigt, ook zichzelf: 'Ik ben terug'

Jonas Vingegaard was goed vandaag, zo goed zelfs dat hij zichzelf een beetje verbaasde. Hij kon mee met zijn grote rivaal Tadej Pogacar, toen de Sloveen aanviel op de San Luca.

"Om eerlijk te zijn, dacht ik dat dit een van de dagen was dat ik tijd zou verliezen. Dat ik Tadej kon volgen, was een overwinning voor mij. Ik ben blij dat ik in dezelfde tijd kon finishen. Vandaag was een supergoede dag voor mij."

Vingegaard even goed als Pogacar op San Luca: 'Overwinning voor mij, ik ben terug'

"We probeerden het tempo hoog te houden vanaf de start van de San Luca. Maar UAE nam over en ze vielen aan. Gelukkig kon ik volgen, daar kan ik blij mee zijn. En toen besloot ik mee te werken met hem vanaf de top."

Geen enkel moment leek het erop dat Vingegaard de afgelopen maanden revalideerde van een enorm zware val. Zit het nog wel in zijn eigen hoofd op de fiets? Even, ja. "Toen ik in een bocht van een afdaling de grond raakte met mijn pedaal. Geen probleem, maar je krijgt dan een kleine herinnering aan de val." Maar angst voelde hij niet, verzekerde hij.

Verbaasd over zijn vorm is hij toch wel. "Ik heb 1,5 maand getraind, het was moeilijk te voorspellen waar ik stond en ik twijfelde aan mezelf. En dat is niet gelogen. Ik kan zeggen dat ik terug ben. Hopelijk heb ik drie goede weken."

Teunissen na lange dag in de kopgroep: 'Tegen beter weten in, dit was te lastig'

Teunissen na lange dag in de kopgroep: 'Tegen beter weten in, dit was te lastig'

Benoot onder indruk van vorm kopman Vingegaard: 'Gaat alleen nog maar groeien'

Benoot onder indruk van vorm kopman Vingegaard: 'Gaat alleen nog maar groeien'

Gaan we dit beeld vaker zien komende weken?

Pogacar en Vingegaard samen ervandoor

Nog laatste keer uitfietsen in het geel: Bardet baalt

Bardet baalt na verliezen gele trui

Bardet zit al op zijn uitritfiets en baalt. Voor de laatste keer de benen losfietsen in de gele trui. De Fransman verliest de leiding aan Pogacar. Tegenvallertje voor Bardet.

Algemeen klassement is als volgt: Pogacar in gele trui

Pogacar is de nieuwe geletruidrager. Aanval geslaagd, al kreeg hij Vingegaard er niet af. Zijn voorsprong op de rest is nihil, nul seconden. Bardet staat op 6 seconden nu.

Het algemeen klassement na etappe 2

FINISH | Dit is de uitslag van etappe 2

FINISH | Roglic en co verliest 21 seconden

Op 21 seconden achterstand van Pogacar, Vingegaard, Evenepoel en Carapaz komen Roglic, Rodriguez en andere klassementsmannen over de streep. Veel hebben ze niet verloren, maar een mentale tik is het wel. Pogacar en Vingegaard zagen er zeer goed uit,

FINISH | Pogacar en Vingegaard binnen, Evenepoel vlak erachter

Pogacar en Vingegaard zijn binnen, op zo'n twee minuten van de winnaar Vauquelin. En wie komt daarachter? Het is al Evenepoel met Carapaz in zijn wiel. Ze komen binnen in dezelfde tijd. De verliezer van de dag tussen de klassementsmannen lijkt nu Roglic te zijn.

FINISH | Abrahamsen tweede

Het optreden van de nummer twee mag er ook zijn: Abrahamsen is tweede gefinisht. Daarachter eindigt Pacher als derde.

FINISH | Vauquelin wint!

Kévin Vauquelin wint! Schitterende zege, weggereden op de San Luca.

Vauquelin is de sterkste vluchter en boekt ritzege in Bologna

Nog 1,8 km | Vauquelin, Vauquelin, Vauquelin

Nog iets minder dan 2 kilometer voor de koploper. Vauquelin stelt een zeldzaam mooie overwinning veilig. Hij heeft 50 seconden op de nummer twee in de koers.

Nog 6 km | Pogacar en Vingegaard lopen uit op concurrenten

Vauquelin kan de finish ruiken. Hij gaat het redden. Zeer knap!

Pogacar gaat intussen als een beest tekeer op weg naar de finish, Vingegaard probeert aan te haken. Wat gaat het hard, zeg. Ze lopen uit op de concurrentie. Op Roglic en Rodrigues hebben ze intussen al 45 seconden gewonnen. Evenepoel rijdt nog ergens daar tussenin.

Is Pogacar nou ook op weg naar de gele trui?

Nog 9,2 km | Vauquelin solo, Pogacar en Vingegaard samen weg

Vauquelin rijdt nog altijd solo op kop, met een gat van 48 seconden op zijn achtervolger Abrahamsen. De Fransman gaat winnen.

Op vier minuten daarachter ook genoeg interessante dingen: Pogacar deed een verschroeiende aanval even onder de top van de San Luca. Alleen Vingegaard kon mee en nu rijden de tweede rivalen weer samen.

Ze zien elkaar drie weken per jaar en als het moeilijk wordt zitten ze vroeg of laat met z'n tweeën opgescheept. Zo ook nu.

Nog 10 km | Aanval Pogacar!

Pogacar valt aan op de San Luca! Vingegaard kan mee, Evenepeoel en Roglic niet.

En wie zitten in de problemen? Veel mannen. Roglic is ver weg. Carlos Rodriquez is ver weg. Evenepoel is nog even afwachten, maar Pogacar en Vingegaard zijn samen weg.

Eerste zet Pogacar in Tour: hij valt aan op San Luca, Vingegaard volgt

Nog 12 km | Vauquelin solo boven op San Luca

Vauquelin solo

Vauquelin komt als eerste en solo aan bovenop de San Luca. Zijn voorsprong op medevluchter Abrahamsen is groot, zeg. 45 seconden al. Die Vauquelin is weg en gaan ze toch niet meer terugpakken?

Het peloton is ook ver weg, hoor. Die rijden op bijna vier minuten.

Nog 13 km | 'Grote vier' op de San Luca

Het peloton is ook op de San Luca. En weer is het Visma-Lease a Bike dat het tempo bepaalt. Benoot leidt de processie dit keer, met Vingegaard in zijn wiel. Hij oogt scherp, de Deen. Pogacar is niet ver weg.

Grappig moment: Benoot stuurt ineens weg en dan rijdt Vingegaard plots op kop, met Pogacar in zijn wiel. Nee, dat kan niet de bedoeling zijn. En dus neemt Pogacars meesterknecht Adam Yates maar de kop.

Nog 14 km | 6de van 6 beklimmingen: laatste keer San Luca

De drie koplopers zijn begonnen aan de laatste klim van de dag, de tweede keer de San Luca, en Vauquelin probeert het gelijk. Hij pakt meteen een meter of tien, twintig, dertig, dat gaat hard.

Ze rijden nu een halve minuut voor de gelosten uit de aanvankelijke kopgroep.

Nog 16 km | Tegenaanval van vier vanuit peloton

Een viertal valt aan vanuit het peloton: we zien Healy, Barguil, Eiking en Lutsenko. Drie van hen staan nog op 15 seconden van de gele trui van Bardet. Zouden ze daarop jagen? Want voor de dagzege zijn ze te laat.

Barguil is als DSM-ploegmaat van Bardet mee gesprongen, ter controle.

Healy en Eiking staan op 15 seconden van Bardet. Lutsenko op 25 minuten.

Nog 18 km | Drie koplopers horen de bel

De drie koplopers Oliveira, Vauquelin en Abrahamsen horen de bel voor de laatste ronde. Op naar de laatste klim van de dag, de tweede en laatste keer de San Luca.

De zeven achtervolgers lijken nu wel een beetje geklopt, het gat is 16 seconden.

Nog 21 km | Oliveira ervandoor, Vauquelin en Abrahamsen mee

Oliveira is er weer vandoor geslopen. In het kielzog van Teunissen, die het ook even probeerde. Oliveira krijgt Vauquelin en bollentruidrager Abrahamsen met zich mee. Het gat? Tien seconden ofzo.

Teunissen en Laurance moeten nu samenwerken om terug te komen.

Nog 23 km | De San Luca in beeld

Laurance en Vauquelin op de San Luca
Veel volk op de San Luca
De fans op de San Luca staan rijen dik

Nog 27 km | Oliveira probeert het

Nelson Oliveira probeert weg te rijden uit de kopgroep van tien. In de afdaling, zo kan het ook. Hij zal wel moeten, als hij wil winnen, want op de klim was hij er zojuist nog finaal afgereden.

Het gat met het peloton? Ruim 3,5 minuut. dus die koplopers gaan wel rijden voor de ritzege. Want zo langzaam gaan Laurance en Vauquelin niet omhoog.

Nog 29 km | Pogacar en Vingegaard even op kop

Het peloton komt bijna voor de eerste keer boven op de San Luca. En heel even schiet Pogacar naar de kop van het peloton, geen aanval maar om nog gauw even wat bidons aan te pakken, voordat de afdaling begint.

Nog 31 km | Aanval Laurence, Van Aert voert peloton aan

Aanval van Axel Laurance. Dat ziet er serieus uit. Aangemoedigd door het uitzinnige volk schiet de Alpecin-renner ervandoor. Vier man kunnen hem bijhouden. Tejada, Pacher, Vauquelin en Rodriguez kunnen mee. Maar ook Abrahamsen is niet ver weg.

Het peloton is ook bezig aan de San Luca. Met Visma op kop, Vingegaard geconcentreerd enkele plaatsjes erachter. En de andere klassementsmannen allemaal ook veilig in hun stellingen nog.

Het gat? Nog 3,5 minuut.

Nog 32 km | Kopgroep spat uiteen

De kopgroep spat uiteen op de San Luca. Pacher leidt de processie omhoog naar de basiliek. Vier man zijn gelost. Teunissen kan even niet meer mee. En het steilste stuk moet nog komen.

Wat is het druk langs de kant. Veel volk op de been in Bologna. Mooie finale hoor.

Nog 33 km | 5de van 6 beklimmingen: de San Luca

De koplopers beginnen aan de eerste opgang van de San Luca met iets meer dan vier minuten voorsprong. Die klim is enorm zwaar, dus het zal al wel uit elkaar spatten. Bijna twee kilometer lang (1,9 kilometer) met een gemiddelde stijging van 10,6%. Een klim van de derde categorie. Met stukken daarin van 19%. Ja, je leest het goed: 19%.

Nog 37 km | Twee rondjes te gaan: koersen maar!

De kopgroep in Bologna

De tien koplopers komen nu over de finish in het centrum van Bologna, de volgende keer horen ze de bel voor de laatste ronde. Het is nu in volle vaart richting de San Luca, die twee keer getrotseerd moet worden.

En het peloton, waar zit het peloton? Op 4,5 minuut achterstand...

Laat de koers maar beginnen!

Nog 40 km | Rondje bij Bologna in 32 graden

De kopgroep draait zo het circuitje op ten zuiden van Bologna, waar de renners nog twee keer de San Luca over moeten.

Temperatuur is te doen, 32 graden, en dat is warm natuurlijk, maar niet zo verzengend heet als gisteren.

En hoe zit het met het dat tussen vluchters en het jagende peloton? Nog vijf minuten. Langzaam, langzaam, langzaam slinkt de voorsprong

Nog 42 km | Voorsprong nog 5,5 minuten

Het peloton wordt dan toch nog wakker. Maar is het niet te laat? Het gat met de koplopers, waar Teunissen goed voorin meedraait, is nog zo'n 5,5 minuut.

Nog 45 km | Van der Poel eraf

Mathieu van der Poel gelooft het wel en laat het peloton gaan. Het peloton rijdt nu serieus door, hoor, gaan ze de koplopers dan toch nog terugpakken?

Nog 46 km | Voorsprong slinkt

De kopgroep fietst lekker door

Het gaat nu toch wel hard met de voorsprong van de koplopers. Campenaerts sleurt namens Maxim Van Gils - de man waar Lotto-Dstny vandaag op inzet - op kop door en het gat met de kopgroep slinkt.

Vijftien kilometer geleden was het nog bijna tien minuten. Nu is de voorsprong nog maar zes minuten groot.

Nog 48 km | Abrahamsen wéér bergpunten

Het is voorspelbaar geworden: Abrahamsen pakt weer de meeste bergpunten, ook op de vierde klim van de dag. De Noor heeft nu 20 punten en dat betekent dat hij nog wel een aantal etappes in de bollentrui zal rijden. Misschien dat hij zelfs wel etappe vier overleeft, die over de Galibier gaat.

De kopgroep heeft bij het overgaan van de top van de Montecalvo een voorsprong van zeven minuten op het peloton.

Nog 51 km | 4de van 6 beklimmingen: Côte de Montecalvo

De kopgroep stuurt de Côte de Montecalvo op. Een wat langere klim van 2,7 kilometer die gemiddeld 7,7 procent stijgt. Een klim van de derde categorie.

De voorsprong van de kopgroep op het peloton is iets teruggelopen, naar bijna 8,5 minuut, omdat Visma, UAE en Bora op de Botteghino di Zocca even doortrokken.

Nog 57 km | Even wegdromen bij de San Luca

Als je een Italiaan hoort opscheppen over hoe hemels de San Luca is, moet je hem geloven.

De klim is inderdaad sprookjesachtig:

En wat muurtje is links van de weg? Dat is een overdekte wandelroute, waar het lokale volk de processie loopt omhoog naar de basiliek boven op de San Luca.

Nog 60 km | Bergpuntjes wéér voor Abrahamsen

We vallen een beetje in herhaling, maar Abrahamsen pakt weer de meeste bergpuntjes. Dit keer op de Côte de Botteghino di Zocca.

De tien koplopers vooraan gaan uitmaken wie de dagzege pakt, toch? Want in het peloton maken ze echt geen haast: de achterstand is bijna tien minuten groot, met nog 60 kilometer te rijden.

Nog 62 km | 3de van 6 beklimmingen: Côte de Botteghino di Zocca

De kopgroep is begonnen aan de Côte de Botteghino di Zocca. De eerste van vier beklimmingen in de finale van deze etappe. De Botteghino di Zocca is 1,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9. Een klim van de 4de categorie.

De voorsprong van de koplopers? Nog steeds ruim 9 minuten. Zij gaan echt rijden voor de dagzege.

Nog 63 km | Gat van ruim 9 minuten

Nog ruim 60 kilometer te gaan en het gat met het peloton is ruim 9 minuten...

Wanneer gaan ze doorrijden in het peloton? Of gaan de koplopers uitmaken wie er wint?

Tourdebutant Lemmen: 'Wow, dat ik hier nu sta met deze mannen'

Visma-Lease a Bike-renner Bart Lemmen geniet van zijn eerste dagen in de Tour, maar laat zich niet afleiden door alle gekte: "Ik probeer gewoon heel goed mijn werk te doen."

Tourdebutant Lemmen: 'Wow, dat ik hier nu sta met deze mannen'

Nog 73 km | 'Sempre dritto' naar Bologna

Rechtdoor naar Bologna

Het peloton laat het weer even gebeuren, de voorsprong van de kopgroep gaat al naar de negen minuten. Het is een lange rechte weg naar de finale, waar het draaien, keren en klimmen wordt.

Maar nu: nog even 'sempre dritto', alsmaar rechtdoor.

Nog 74 km | Voorsprong kopgroep weer naar ruim 7 minuten

Het was net even 5,5 minuut na de beklimmingen van de Monticino en de Gallisterna, maar nu is het gat met het peloton weer opgelopen naar bijna 8 minuten. Dat klinkt als veel, met nog maar 74 kilometer te gaan. In de finale kan overigens nog wel veel gebeuren, met die vier steile klimmetjes.

Nog 80 km | Van Aert en Jorgenson terug in peloton

Van Aert en Jorgenson zijn veilig terug in het peloton na de val in aanloop naar de tussensprint in Dozza.

Van Aert laat hangend aan de ploegwagen de geschaafde bil en elleboog verzorgen. Tuurlijk kan hij door, maar lekker is dit niet voor de Belg. Voor de start vertelde Van Aert nog dat hij vertrouwen heeft geput uit de eerste etappe.

Van Aert put vertrouwen uit eerste rit: 'Had twijfels om naar de Tour te komen'

Nog 85 km | Val Van Aert, Jorgenson en De Plus

Op weg naar de tussensprint in Dozza gaat het mis in het peloton. Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike) en Laurens De Plus (Ineos) gaan plots tegen de vlakte. Iedereen zit alweer op de fiets, maar het is niet prettig.

De Plus heeft de meeste schrammen en gescheurde kleding. Ook Van Aert heeft een open plek op de bil, maar bij hem valt de schade nog enigszins mee. Jorgenson zit ook achter een ploegwagen om terug te keren in het peloton.

Geschaafd, gebutst, gevloek: De Plus, Van Aert en Jorgenson onderuit op circuit Imola

Nog 100 km | Racen op het circuit in Imola

Het peloton op het circuit in Imola

Als je erlangs rijdt, waarom dan niet ook gewoon eroverheen? Moet de Tour-organisatie gedacht hebben. En dus draait het peloton nu het racecircuit in Imola op. Bekend van de Formule 1-races. Max Verstappen won daar in mei van dit jaar nog de grand prix.

De renners snijden nu de bochten aan op het 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari', waar Alaphilippe in 2020 de wereldtitel op de weg veroverde.

Samenvatting WK op de weg: Dumoulin valt aan, Alaphilippe wint

Overigens wordt er vandaag ook echt geracet, maar dan op vier wielen. Bij de GP van Oostenrijk. Kijken hoe het daar gaat? Dan kan via onderstaande link:

Het zweven van Anna van der Breggen op de rug de Gallisterna

Die Gallisterna hè, die ken je ongetwijfeld nog van het wereldkampioenschap dat vier jaar geleden in Imola werd verreden. Vanwege de coronapandemie was dat een WK in relatieve rust en stilte.

Zo kon de televisiehelikopter hemelse beelden schieten van Anna van der Breggen en Julian Alaphilippe, stijlvol solerend naar de wereldtitel. Plaats van handeling: op de rug van de Gallisterna.

Dag van Morgen: ode aan het eeuwigdurende zweven van Anna van der Breggen

Nog 105 km | Peloton boven op Gallisterna: voorsprong slinkt

Het peloton heeft niet overdreven hard gereden op de tweede klim van de dag en toch is er weer een hap van de voorsprong van de kopgroep afgefietst. Er is nog 5,5 minuut over, waar het voor de eerste klim acht minuten was.

Welten zwemt overigens nog even voor het peloton uit, maar die zal zo teruggepakt worden.

Nog 109 km | Weer bergpunten Abrahamsen

Bovenop de Gallisterna pikt Abrahamsen weer de bergpunten op. De bollentrui gaat net weer wat strakker zitten om de schouders van de Noor. De verdeling is als volgt:

  • 2 punten: Jonas Abrahamsen
  • 1 punt: Cristian Rodriguez

Nog 111 km | 2de klim van 6 beklimmingen: Côte de Gallisterna

De kopgroep begint aan de tweede klim van de dag, de Côte de Gallisterna. Steile jongen dit, met een lengte van 1,2 kilometer à 12,8 procent gemiddeld. Een klim van de derde categorie. Er zitten stukken in van dertien en veertien procent.

Gaat het peloton ook hier weer een hap van de voorsprong afbijten?

Ook Van der Poel onder indruk van Van den Broek: ‘Heel sterk’

Wereldkampioen Mathieu van der Poel vond het optreden van Frank van den Broek zaterdag in de openingsetappe ook indrukwekkend. "We wisten wel dat hij hard met de fiets kan rijden, maar om het gelijk in de Tour te doen... Heel knap."

Ook Van der Poel onder indruk van Van den Broek: ‘Heel sterk’

Bardet geniet in gele trui, maar vreest San Luca: 'Wordt een flink gevecht'

Bardet geniet in gele trui, maar vreest San Luca: 'Wordt een flink gevecht'

Straks dus de San Luca. Wat denkt Poels daarvan? 'Vuurwerk'

Poels verwacht vuurwerk op San Luca, zonder hem: 'Eerste week nooit m'n sterkste'

Nog 117 km | Grote ploegen vooraan op klim

Een opvallend beeld op de top van de Monticino: Visma, Bora, UAE en Ineos gaan allen apart gegroepeerd over de top van de eerste klim. Het tempo is toch even flink opgevoerd al daar.

De voorsprong van het peloton loopt terug van 8 minuten naar 6,5. Achteraan het peloton moeten enkele mannen al lossen. Sprinters ja, Cavendish en Groenewegen bijvoorbeeld.

Nog 125 km | Abrahamsen pakt bergpunten

Drie schamele bergpuntjes waren te verdelen boven op de Monticino. Twee voor bollentruidrager Abrahamsen:

  • 2 punten: Jonas Abrahamsen
  • 1 punt: Hugo Houle

Nog 125 km | Welten laat kopgroep (even) gaan

Welten laat de kopgroep gaan, dat klimmen is niet zijn ding. Geef hem maar het aantrekken van een sprint.

Intussen is het peloton ook begonnen aan de eerste klim van de dag, de Monticino.

De voorsprong van de kopgroep is gelijk een minuut teruggelopen, nu het even omhoog gaat.

Geologie in de Tour: peloton fietst naar Bologna langs 'glimmende' kristallen

De kopgroep nu en het peloton straks fietsen op de Monticino. En die berg heeft een interessant verhaal. Tijd voor een lesje geologie van Marjolein Naudé:

Geologie in de Tour: peloton fietst naar Bologna langs 'glimmende' kristallen

Nog 126 km | 1ste van 6 beklimmingen: Côte de Monticino

De kopgroep begint aan de eerste klim van de dag: de Côte de Monticino. Twee kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5. Een klim van de derde categorie.

De eerste klim van zeven die deze tweede etappe het peloton voorschotelt.

De kopgroep begint met een voorsprong van acht minuten.

Ziet Roglic kansen vandaag? Van Poppel tempert verwachtingen

Van Poppel over de plannen met Roglic: 'Op de hoede zijn, niet te gretig'

Gisteren nog tranen, nu vol vertrouwen: bijpraten met Van Aert

Van Aert put vertrouwen uit eerste rit: 'Had twijfels om naar de Tour te komen'

Nog 145 km | Zeven beklimmingen op komst

Het is een vrij overzichtelijke etappe, tot dusver. Maar dat gaat straks wellicht nog veranderen, want er komen zeven beklimmingen aan:

  • Cote de Monticino - 2 km à 7,5% (3e cat.)
  • Cote de Gallisterna - 1,2 km à 12,8 % (3e cat.)
  • Cote de Botteghino di Zocca - 1,9 km à 6,9 % (4e cat.)
  • Cote de Montecalvo - 2,7 km à 7,7 % (3e cat.)
  • Cote de San Luca - 1,9 km à 10,6 % (3e cat.)
  • Cote de San Luca - 1,9 km à 10,6 % (3e cat.)

Vooral die laatste twee - twee keer over de San Luca - dat is zwaar.

Profiel van de tweede etappe

Voordat de renners aan de voet van die befaamde klim komen, hebben ze al drie beklimmingen van de derde en een van de vierde categorie achter de rug. De pittigste is de korte, maar steile Gallisterna (1.2 kilometer à 12,8 procent). Die beklimming ken je ongetwijfeld van het wereldkampioenschap dat vier jaar geleden in Imola werd verreden.

Na die vijf steile klimmetjes fietsen de renners een rondje in de buurt van Bologna, met twee keer die gevreesde en befaamde San Luca. "Ontzettend zwaar", zegt Michael Boogerd over die klim. Hij kan het weten: in 1999 stak hij bij de basiliek de armen in de lucht als winnaar van de Ronde van Emilië.

"Het is een Muur van Hoei-achtig ding. Vroeger liepen ze daar in processie vanuit Bologna naar het klooster omhoog. Als je de San Luca kan overleven, ben je een hele grote speler."

Nog 142 km | Vrouw in aanraking met EF-renner

Pfoe, dat scheelde weinig. Een vrouw staat misschien net iets te veel op de weg te filmen als het peloton voorbij raast. Een EF-renner rijdt nogal hard met zijn schouder tegen de arm van de vrouw. En haar telefoon vliegt door de lucht. Iedereen blijft zitten op zijn fiets. Maar dat scheelde weinig.

De Tour-organisatie verkondigt het nog maar eens in drie talen:

"Rispettate i corridori, per favore!"

"Respectez les coureurs, restez bien en dehors de la route!"

"Please respect the riders, stay away from the road!"

Nog 148 km | Kopgroep bijna 8 minuten vooruit

De kopgroep krijgt erg veel ruimte, nu al bijna acht minuten. Zou het peloton na de uitputtingsslag van gisteren een dagje 'vrij' nemen? Dat kan toch haast niet waar zijn? Winnen in Bologna, twee keer de San Luca over, wie wil dat nou niet?

Bol over kotsende Cavendish en Gazzoli

Ceel Bol vertelt nog even over de zware eerste dag van Astana in de Tour. Over de strijd van de kotsende kopman Mark Cavendish, de sprintkansen van de Brit en de opgave van Michele Gazzoli. De Italiaan was plots getroffen door een zonnesteek.

"Hij was bij ons en ineens niet meer. Toen hoorden we kort erna dat hij in de ambulance zat en moest opgeven."

Bol over kotsende Cavendish: 'Door hitte werd hij niet lekker'

Nog 164 km | Van Moer en Matthews erkennen gekkenwerk

Van Moer Matthews hebben inmiddels ook door dat het gekkenwerk is om naar de kopgroep te rijden. Ze kappen ermee en laten zich terugzakken naar het peloton. Een gat van twee à drie minuten zat er nog tussen hen en de kopgroep in. Ze zouden er nooit meer bij komen. Een chasse patate noemen we dat, een hopeloze achtervolging.

Nog 168 | Van der Poel en Van Aert praten even bij

Van Aert en Van der Poel praten bij

De voorsprong van de kopgroep groeit en groeit en groeit. Naar bijna 5,5 minuut al. In het peloton doen ze heel rustig aan.

Achteraan het peloton hebben Wout van Aert en Mathieu van der Poel de tijd om even bij te kletsen. Als ze nou eens een plannetje smeden voor de finale van later vanmiddag, dat zou leuk zijn.

Heeft 'groene' Van den Broek wel geslapen vannacht? 'Niet zo veel als ik hoopte'

Dé man van de eerste etappe van de Tour blikt een dag na zijn heldhaftige debuut terug. Tour-directeur Christian Prudhomme onderbreekt het interview voor de start kort: een duimpje voor Frank.

Heeft 'groene' Van den Broek wel geslapen vannacht? 'Niet zo veel als ik hoopte'

Kijk live naar de koers

Nog 177 km | Wegkapitein Teunissen en sprintaantrekker en debutant Welten in kopgroep

Nu de koers overzichtelijk is, kunnen we even inzoomen op de twee Nederlanders in de kopgroep: een sprintaantrekker en een wegkapitein

  • De wegkapitein: Mike Teunissen (31 jaar, Intermarché-Wanty)

Sinds hij in 2019 in Brussel de openingsrit van de Tour won en twee dagen in de gele trui mocht rijden, is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan met de carrière van Teunissen. Hij vertrok eind 2022 bij Visma en rijdt nu enkele jaren in dienst van de Belgische ploeg Intermarché-Wanty.

In zijn vijfde Tour krijgt hij de rol van wegkapitein en wordt hij een belangrijke pion in de sprintetappes. De Belgische ploeg heeft de snelle mannen Biniam Girmay, Gerben Thijssen en Hugo Page bij zich voor de massasprints.

  • De sprintaantrekker: Bram Welten (27 jaar, DSM-firmenich PostNL)

Bram Welten maakt zijn debuut in de Tour en moet vooral aan de bak in de vlakke etappes, waar hij onderdeel zal zijn van de sprinttrein van Jakobsen. Eerder dit jaar maakte hij zijn debuut in een grote ronde, maar de finish van de Giro d'Italia haalde hij door ziekte niet.

Nog 179 km | Twee spartelende achtervolgers

De kopgroep rijdt flink door en daardoor is het moeilijk voor de twee achtervolgers om erbij te komen. Het gat tussen hen groeit zelfs langzaam.

Het peloton gelooft het allemaal wel, die pakken even hun rust, na de uitputtingsslag van gisteren.

Nog 188 km | Kopgroep van elf renners is weg, met twee Nederlanders

Het is vrij snel gedaan met het vormen van een kopgroep. We tellen elf man op kop van de koers, daartussen twee Nederlanders. Dit zijn ze:

  • Mike Teunissen (Intermarché-Wanty)
  • Bram Welten (DSM-Firmenich)
  • Quentin Pacher (Groupama-FDJ)
  • Axel Laurence (Alpecin)
  • Hugo Houle (Israel - Premier Tech)
  • Nelson Oliveira (Movistar)
  • Kévin Vauquelin (Arkéa)
  • Christian Rodriguez (Arkéa)
  • Harold Tejada (Astana)
  • Jonas Abrahamsen (UNO-X)
  • Jordan Jegat (TotalEnergies)

Twee renners proberen de oversteek nog te maken vanuit het peloton, Brent van Moer en Michael Matthews, maar dat wordt geen makkie. Het peloton laat het allemaal lopen en de rust valt over de koers. Dat heeft zo'n elf kilometer geduurd.

Nog 193 km | Peloton op een lint - nu al

Het is nog geen seconde rustig geweest. Allerlei renners proberen weg te komen en het peloton sjeest erachteraan. Daardoor gaat alles op een lint. En door de vele bochten en rotondes in de eerste kilometers is het lastig bijblijven. Het peloton gaat op een lint. Gelijk al opletten geblazen, in de opening van etappe twee.

Wie zien we vooraan actief? Sowieso bollentruidrager Abrahamsen, die is makkelijk te herkennen, en hij heeft een tiental heren mee. Een groot gat is er nog niet.

Het peloton rijdt weg van de Italiaanse kust en de badgasten

Nog 197 km | Van der Poel mee in eerste aanval?

Een handvol renners probeert het vrijwel direct na de start van de koers. En wie zien we achteraan het groepje hangen? Jawel, Mathieu van der Poel!

Het is de eerste aanval van de dag, dus het is de vraag of ze ook echt wegkomen. Maar we kunnen best concluderen dat Van der Poel er zin in heeft vandaag.

Départ réel | Andiamo!

Etappe 2 is begonnen! De vlag is gezwaaid vanuit de wagen van de koersdirecteur: we kunnen. Nog 199,2 kilometer te gaan. Wie valt als eerste aan?

Het is weer warm: koelvesten bij de start

De mannen van UAE dragen koelvesten voor de start
De mannen van Visma dragen koelvesten voor de start

Zo ziet het algemeen klassement eruit

Het algemeen klassement na etappe 1

Départ fictif | Renners onderweg!

En de renners stappen op voor de tweede etappe, op hun gemak rollen ze Cesenatico uit in de neutrale kilometers. De werkelijke start zal even na 12.30 uur zijn.

Groen en geel: de hoofdrolspelers van gisteren

Van den Broek en Bardet aan de start

Wie rijdt in welke trui?

Even een rondje langs de truien. Wie fietst vandaag in welke trui?

  • Gele leiderstrui: Romain Bardet
  • Groene puntentrui: Frank van den Broek
  • Gestipte bergtrui: Jonas Abrahamsen
  • Witte jongerentrui: Maxim van Gils (omdat leider Van den Broek in het groen rijdt)

Roglic won al drie keer op de San Luca

Bora-kopman Primoz Roglic won al drie keer op de befaamde San Luca toen hij in 2023, 2021 en 2019 de Ronde van Emilia won. Wat kunnen we van hem verwachten vandaag? Roglic kijkt in elk geval uit naar vandaag.

Dumoulin en Clement zijn het vaak eens, maar nu even niet

Dumoulin stellig: 'De keuze voor Bardet is terecht, al is het sneu voor Van den Broek'

Handtekening scoren van lokale god Bettiol

Terwijl de ploegen één voor één naar het podium voor de ochtendpresentatie kachelen, praten renners hier en daar wat met de pers en delen ze nog wat handtekeningen uit. Alberto Bettiol bijvoorbeeld, die de jongelui uit Cesenatico blij maakt. Gaan we de Italiaans kampioen vandaag in de finale zien? Misschien dat de finale wel net te zwaar is voor Bettiol. Maar wat zou hij graag winnen in zijn thuisland.

Alberto Bettiol deelt handtekeningen uit bij de start

Streams, televisie en de Avondetappe: zo volg je de Tour live

Etappe 2: Wegzwijmelen bij Anna op weg naar het heiligdom San Luca

Hemels. Zo moet de stemming zijn geweest in het hotel van DSM-firmenich-PostNL na de onverwachte een-twee in de openingsetappe gisteren.

Met Romain Bardet in het geel en Frank van den Broek in het groen staat vandaag weer een hemelse route op het programma. Grote kans dat de tweede etappe van Cesenatico naar Bologna beslist zal worden op de klim naar San Luca. Het heiligdom van San Luca om precies te zijn, de basiliek boven Bologna die alleen bereikt kan worden via de door 666 bogen gemarkeerde 1,9 kilometer met een stijgingsgemiddelde van 10,6 procent.

"De San Luca is ontzettend zwaar", vindt Michael Boogerd. Hij kan het weten.

Lees hier verder:

Tranen bij Van Aert na derde plek: 'Had dit nooit verwacht'

Achter het verhaal van de dag - Van den Broek die Bardet het geel en de ritzege bezorgde - was er nog wat vertederends. Wout van Aert sprintte naar de derde plek, iets wat hij al wel vaker deed, maar deze was zo mooi dat het de Vlaming tot tranen bracht. Ook voor de van blessures teruggekeerde Van Aert was het de vraag hoe goed de vorm was. Goed, zo bleek, zeer goed.

Tranen bij Van Aert, ondanks derde plek: 'Had dit nooit verwacht'

Even terug naar gisteren: het heldhaftige debuut Van den Broek

Romain Bardet won de rit en pakte de gele trui, maar dé man van de openingsetappe van de Tour was de 23-jarige Nederlander Frank van den Broek.

Lees en kijk hier terug hoe het spektakel zich ontvouwde:

Hij was verantwoordelijk voor de vlucht van de dag, reed gerenommeerde medevluchters als Matej Mohoric en Ion Izagirre lachend uit het wiel, wachtte in de finale op zijn kopman en kwam na een zenuwslopende koppeltijdrit uiteindelijk vlak voor het peloton juichend als tweede over de streep.

Hoe Frank van den Broek zich voelt na zijn heldhaftige debuut in de Tour de France? "Ik ben echt naar de kloten. Ben helemaal leeg."

Lees hier de rest van zijn reactie:

"Je zult zien dat we vandaag winnen, want dan kunnen we het niet in de teambus vieren", had ploegleider Matt Winston van DSM-firmenich PostNL grappend gezegd voor de start van de eerste etappe.

De bus van de Nederlandse ploeg bleef met pech achter in Florence. En dus stonden de renners van DSM elkaar na de finish op de schouders te slaan tussen Italiaanse strandgangers op de boulevard van Rimini.

Lees hier de hele reportage op de boulevard na de finish:

Toen later op de avond de rust was teruggekeerd, ging Roxane Knetemann tijdens de Avondetappe langs bij de man van de dag: Frank van den Broek.

Kijk hier naar hun gesprek in de tuin van het hotel:

Geen spijt bij Van den Broek: 'Romain te zien winnen bijna mooier dan zelf winnen'

Buongiorno (of bonjour)!

Het was lekker wakker worden voor het peloton, aan de Adriatische kust. Of was het wel lekker? Want wat was het zwaar gisteren, in de openingsetappe van de Tour. De lengte, de hoogtemeters, de hitte bovendien. Het was afzien. En wat was het een spektakel, met Frank van den Broek en Romain Bardet.

Etappe 2 belooft ook veel moois. Door de zeer lastige San Luca, de klim die het peloton twee keer over moet in de finale rond Bologna. Het vertrek is om 12.15 uur, de aankomst wordt verwacht vanaf 17.00 uur.

Andiamo! Of nee: allez!

De tweede etappe in de Tour de France is een rit van 200,8 kilometer van Cesenatico naar Bologna.