De tweede etappe in de Tour de France is een rit van 200,8 kilometer van Cesenatico naar Bologna.
NOS Wielrennen

Etappe 2: Wegzwijmelen bij Anna op weg naar het heiligdom San Luca

Hemels. Zo moet de stemming zijn geweest in het hotel van DSM-firmenich-PostNL na de onverwachte een-twee in de openingsetappe van de Tour de France.

Met Romain Bardet in het geel en Frank van den Broek in het groen staat vandaag weer een hemelse route op het programma. Grote kans dat de tweede etappe van Cesenatico naar Bologna beslist zal worden op de klim naar San Luca. Het heiligdom van San Luca om precies te zijn, de basiliek boven Bologna die alleen bereikt kan worden via de door 666 bogen gemarkeerde 1,9 kilometer met een stijgingsgemiddelde van 10,6 procent.

"De San Luca is ontzettend zwaar", vindt Michael Boogerd. Hij kan het weten, want in 1999 mocht hij bij de basiliek de armen in de lucht steken als winnaar van de Ronde van Emilië. Bovendien kent hij zijn klassiekers.

"Het is een Muur van Hoei-achtig ding, op verschillende niveaus. Vroeger liepen ze daar in processie vanuit Bologna naar het klooster omhoog. Als je de San Luca kan overleven, ben je een hele grote speler."

Profiel van de tweede etappe

Voordat de renners aan de voet van die befaamde klim komen, hebben ze al drie beklimmingen van de derde en een van de vierde categorie achter de rug. De pittigste is de korte, maar steile Gallisterna (1,2 kilometer à 12,8 procent).

En die beklimming ken je ongetwijfeld van het wereldkampioenschap dat vier jaar geleden in Imola werd verreden. Vanwege de coronapandemie was dat een WK in relatieve rust en stilte.

Zo kon de televisiehelikopter hemelse beelden schieten van Anna van der Breggen en Julian Alaphilippe, stijlvol solerend naar de wereldtitel. Plaats van handeling: bovenop de Gallisterna.

Dag van Morgen: ode aan het eeuwigdurende zweven van Anna van der Breggen

Net als in de openingsetappe ligt de streep niet bij de Basiliek van San Luca, maar na een kort plateau en een afdaling beneden in Bologna. Wie wil winnen en wellicht een gooi wil doen naar het geel zal dus ook goed moeten kunnen dalen.

Voor Mathieu van der Poel is het te zwaar, daar zijn de meeste kenners het wel over eens. Er wordt eerder een strijd tussen de klassementsfavorieten verwacht.

"Ik verwacht toch wel Roglic en Pogacar", aldus Frans Maassen in De Avondetappe. Als ploegleider van (de voorgangers van) Visma-Lease a Bike zag hij Primoz Roglic en ook Robert Gesink meer dan eens triomferen op de klim naar San Luca. "Roglic en Pogacar zijn enorm explosief, dit is echt een klimmetje voor die twee. Voor ons is het zaak om die twee kort te houden."

"Ik zie Roglic niet aanvallen, want de finish ligt niet bovenop de klim", werpt Dumoulin tegen. Maassen, met opgeheven vinger: "Ja, maar op de top van de laatste beklimming van de San Luca liggen acht, vijf en twee bonificatieseconden. Dus daar gaan ze echt wel knallen."

Ook aan de streep liggen trouwens weer 10, 6 en 4 bonificatieseconden voor het oprapen. De finish wordt verwacht tussen 17.09 en 17.36 uur.

Geologie in de Tour: peloton fietst naar Bologna langs glimmende kristallen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl